Hella 500 wiring problem - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > General Jeep Discussions > General Jeep Discussion

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 12-24-2007, 01:11 PM   #1
Jeeper
 
JCS05Rubi's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: central md
Posts: 2,748
Hella 500 wiring problem

A buddy gave me a set of Hella 500s with 100 watt sylvania bulbs for xmas, to hold me over until I get some IPFs. Those factory fogs weren't even visible with my IPF headlights

Anyway, I got them all wired up and worked through the evening. We get some food, come out, and they wont fire?! I replaced the fuses this morning, even though they were good (put 20a fuses in, since the 100 watt bulbs are drawing 16.5 amps). Now, I have power all the way to the switch and back to the relay. The relay is clicking, and I even tried a new relay. Right off the relay, there is zero power coming down the black wire to the lights. I am assuming its probably the relay mount that isnt connecting to the relay somehow, but what do you guys think? I have 12v to the relay, its clicking when the switch is pressed, but no power coming out of the relay and a brand new one is doing the same thing. BTW, the relay is 30a so it should still be good with the 100 watt bulbs.

__________________
Dad's Blog! http://justkeepliving.blog.com/
T-Shirts for Dad, based on his "Just Keep Living" philosophy. http://www.cafepress.com/justkeepliving


1997 Wrangler Sport - 5 spd. Retired
2005 Wrangler Rubicon - 6spd|KC 55watt fogs, IPF H4s with fatboys,Uniden CB radio/Teraflex mount
http://www.4x4s-pod.com/
JCS05Rubi is offline   Quote Quick Reply
Old 12-24-2007, 01:48 PM   #2
Jeeper
 
JCS05Rubi's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: central md
Posts: 2,748
Nevermind. I don't know why I asked a forum for help with wiring anyway, that was pretty stupid The fuses were good, but the fuse HOLDER for the positive side was not making a connection with the fuse. How the switch and relay were getting power, I don't know. I just cut the fuse out of the equation until I can get an inline from radio shack on wensday.

__________________
Dad's Blog! http://justkeepliving.blog.com/
T-Shirts for Dad, based on his "Just Keep Living" philosophy. http://www.cafepress.com/justkeepliving


1997 Wrangler Sport - 5 spd. Retired
2005 Wrangler Rubicon - 6spd|KC 55watt fogs, IPF H4s with fatboys,Uniden CB radio/Teraflex mount
http://www.4x4s-pod.com/
JCS05Rubi is offline   Quote Quick Reply
Old 12-24-2007, 07:23 PM   #3
Jeeper
 
richp's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Pocono mountains
Posts: 1,559
The hella relays I normally get with my hella lights has the fuse built into the relay, it's a bayonet type so I don't have the external fuse hanging around.
richp is offline   Quote Quick Reply
Old 12-27-2007, 05:44 PM   #4
Jeeper
 
TeeJay's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 583
ecksjay just bought hella 500's and had be wire them, The only thing I used was the relay. I threw out the entire harness they came with and made my own from 16guage wire and soldered it all and heat shrank it. I feel much better about it knowing that snow, salt and rain won't destroy my hard work.

Ironicly though, the bulbs that came with it were defective out of the box? I had to bend the tabs to make them work. They also had the diagram labeled incorrectly.
__________________
Jeep: Pioneered by a war, popularized by AMC, revived by Chrysler, jacked by some Germans, and copied by all.
TeeJay is offline   Quote Quick Reply
Old 12-28-2007, 10:34 AM   #5
MCG
Jeeper
 
MCG's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Tampa
Posts: 541
When I got my Hella 500's I used the same wires that was installed with the oem fog lights.
__________________
2000 Sahara
MCG is offline   Quote Quick Reply
Old 12-28-2007, 11:53 AM   #6
Jeeper
 
JCS05Rubi's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: central md
Posts: 2,748
I was going to use the fog wires, but I ended up getting the new free form design and put 100watt bulbs in them. With 2 100 watt bulbs, I felt much better using hellas fused and relay'd harness.
__________________
Dad's Blog! http://justkeepliving.blog.com/
T-Shirts for Dad, based on his "Just Keep Living" philosophy. http://www.cafepress.com/justkeepliving


1997 Wrangler Sport - 5 spd. Retired
2005 Wrangler Rubicon - 6spd|KC 55watt fogs, IPF H4s with fatboys,Uniden CB radio/Teraflex mount
http://www.4x4s-pod.com/
JCS05Rubi is offline   Quote Quick Reply
Old 12-28-2007, 12:00 PM   #7
Jeeper
 
TeeJay's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 583
Hella's harness scared me. It seemed very cheap. Wiring it with that felt like using the cables that came in the box with the DVD player. Why bother spending the money.
__________________
Jeep: Pioneered by a war, popularized by AMC, revived by Chrysler, jacked by some Germans, and copied by all.
TeeJay is offline   Quote Quick Reply
Old 12-28-2007, 01:58 PM   #8
MCG
Jeeper
 
MCG's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Tampa
Posts: 541
For me no problems at all.
__________________
2000 Sahara
MCG is offline   Quote Quick Reply
Old 12-28-2007, 10:57 PM   #9
Jeeper
 
TeeJay's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 583
Quote:
Originally Posted by MCG View Post
For me no problems at all.
Oh no, I didn't mean the fog light harness. I meant the harness from the hella box.
__________________
Jeep: Pioneered by a war, popularized by AMC, revived by Chrysler, jacked by some Germans, and copied by all.
TeeJay is offline   Quote Quick Reply
Old 12-28-2007, 11:50 PM   #10
Jeeper
 
richp's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Pocono mountains
Posts: 1,559
Yea, the Hella wiring is kinda light weight, I just went out and bought a few rolls of automotive 12ga stranded wire and used that from relay to battery and from relay to lights and lights to ground.
I decided to build my own aux harness for the headlights too using the same wire and dual fused hella relays on the TJ with it's CIBIE H4 7" rounds.

richp is offline   Quote Quick Reply
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
check engine light came on and speedo stopped working @ the same time. eric TJ General Discussion Forum 14 10-14-2013 12:05 PM
2400 miles on new jk having trans problem NTJeep JK Tech Forum 4 01-14-2009 01:03 AM
Hardtop wiring kit install problem - 2003 TJ sundaypunch TJ Tech Forum 4 11-05-2008 05:45 PM
Shifting Problem lonerider6 YJ Tech Forum 6 06-01-2008 03:51 PM
gauges wiring problem upinar YJ Tech Forum 1 12-17-2007 12:05 AM



» Network Links
»Jeep Parts
» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 04:37 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC