Check engine light on after 1st oil change. - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > JK Jeep Wrangler Forum > JK Tech Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 04-19-2014, 12:30 PM   #1
Jeeper
 
HappyJKU's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Highland, So Cal.
Posts: 218
Check engine light on after 1st oil change.

Just changed the oil for the 1st time on my '13 JKUR. Now after a few miles driving, and shut off, and when I get back in the check engine light is on. It shows a code P0520. This is Engine oil pressure sensor/circuit.

I cleared code and it did come back on after I left and restarted it.
No issues with an easy oil change. Got a Mopar filter from the online Mopar parts guy on this forum (MO-744 filter).
Put 6 quarts 5-20 dino Penzoil.

It is quiet, no ticking, full on dipstick.
Any ideas?

__________________
'13 JKUR soft top 6 speed. That's a Jeep.

Added 4" Teraflex 8 Flexarm kit-
Tire carrier and hinge.
RC dual stabilizer.
35" BFG KM2s
HappyJKU is offline   Quote Quick Reply
Old 04-19-2014, 01:48 PM   #2
Jeeper
 
USMC Wrangler's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: The Other Side of Nowhere, West Texas
Posts: 64
I read on the JK-Forum where someone else had the similar problem. There is apparently a TSB the dealer should have on this. I'll see if I can find it for ya...

EDIT: That was for '08 models. If you do a search on that other forum for "Oil Light" there is a thread something like "No easy change oil light" in case you want to check it out.

USMC Wrangler is offline   Quote Quick Reply
Old 04-19-2014, 02:29 PM   #3
Jeeper
 
OverFueled's Avatar
 
Join Date: Oct 2013
Location: Pepperell, MA
Posts: 100
It looks like you have the wrong filter in. The part number I got was for and If you have the 3.6L and I think you do. You need the CHR 68191349AA Oil filter.
__________________
I drive a Jeep because it is an
"open invitation to live life to the fullest"
2014 JK Rubicon X Mods 275/65/20 Nitto Terra Grabblers / Black Rino 20" x 9.
TrukLights with Inspired Engineering LED Fog Lights
Installed Grill inserts, S-POD, A.E.V. 2.5 Lift/corrections brackets. MYGig Lock Pick.
OverFueled is offline   Quote Quick Reply
Old 04-19-2014, 02:41 PM   #4
Jeeper
 
HappyJKU's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Highland, So Cal.
Posts: 218
The filter I got is 1-68079744AC. It says MO-744 on box.
__________________
'13 JKUR soft top 6 speed. That's a Jeep.

Added 4" Teraflex 8 Flexarm kit-
Tire carrier and hinge.
RC dual stabilizer.
35" BFG KM2s
HappyJKU is offline   Quote Quick Reply
Old 04-19-2014, 02:59 PM   #5
Jeeper
 
2013 Moab's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Location: Sullivan Cnty, NY
Posts: 842
Go to your local Auto Zone, take a different vehicle, and buy a purolator filter #PL36135
2013 Moab is offline   Quote Quick Reply
Old 04-19-2014, 03:02 PM   #6
Supporting Member

WF Supporting Member
 
jwilson2598's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 2,113
Quote:
Originally Posted by OverFueled View Post
It looks like you have the wrong filter in. The part number I got was for and If you have the 3.6L and I think you do. You need the CHR 68191349AA Oil filter.
That filter is for the 2014 only. The filter he got is correct for the 2013.
__________________
Jeff

2013 JKU Sahara, Gecko Green, loaded up
10A Springs, Teraflex levling kit, 315/70/17 Duratracs, AEV Pintler wheels, front/rear bumpers and hood
jwilson2598 is offline   Quote Quick Reply
Old 04-19-2014, 06:28 PM   #7
Jeeper
 
HappyJKU's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Highland, So Cal.
Posts: 218
Well, I swung by the dealer (not too far away) and they said there is a TSB on the Engine oil pressure sensor, (a mechanic was standing nearby and guessed it before I said what it was) and in rare cases a new oil pump. He said Jeep is good to drive and bring it in this week sometime.
__________________
'13 JKUR soft top 6 speed. That's a Jeep.

Added 4" Teraflex 8 Flexarm kit-
Tire carrier and hinge.
RC dual stabilizer.
35" BFG KM2s
HappyJKU is offline   Quote Quick Reply
Old 04-19-2014, 06:34 PM   #8
Jeeper
 
Old Dogger's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Phoenix, Rattlesnake Country
Posts: 3,350
Quote:
Originally Posted by HappyJKU View Post
The filter I got is 1-68079744AC. It says MO-744 on box.
^^^This is the correct filter for the 2012, and 2013 3.6 engine. 2014 is different!
__________________
Wranglers are mean machines....

1974 CJ5, 2003 TJ, 2013 2 door Rubicon

Remember in life, the only dumb question, is the question not asked!
Old Dogger is offline   Quote Quick Reply
Old 04-19-2014, 07:33 PM   #9
Jeeper
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 251
There is a TSB for it, and the oil pump will probably have to be replaced. That's what a local dealer told me.
__________________
ADee
God Bless the USN and all our Troops
ADee1 is offline   Quote Quick Reply
Old 04-19-2014, 08:04 PM   #10
Jeeper
 
HappyJKU's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Highland, So Cal.
Posts: 218
I didn't ask if this occurs after the 1st oil change, or just at random or after a regular scheduled oil change.
__________________
'13 JKUR soft top 6 speed. That's a Jeep.

Added 4" Teraflex 8 Flexarm kit-
Tire carrier and hinge.
RC dual stabilizer.
35" BFG KM2s
HappyJKU is offline   Quote Quick Reply
Old 04-19-2014, 08:14 PM   #11
Jeeper
 
Old Dogger's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Phoenix, Rattlesnake Country
Posts: 3,350
You really hate to see this happen on a new engine, but that is why we have warranty.

I would ask them about possible progressive damage, due to a defective oil pump. Has this pump, been starving the engine for oil???? What other engine damage may have occurred, because of it?
__________________
Wranglers are mean machines....

1974 CJ5, 2003 TJ, 2013 2 door Rubicon

Remember in life, the only dumb question, is the question not asked!
Old Dogger is offline   Quote Quick Reply
Old 04-20-2014, 05:29 AM   #12
Jeeper
 
Join Date: May 2011
Posts: 2,318
Quote:
Originally Posted by Old Dogger View Post
You really hate to see this happen on a new engine, but that is why we have warranty.

I would ask them about possible progressive damage, due to a defective oil pump. Has this pump, been starving the engine for oil???? What other engine damage may have occurred, because of it?
Exactly- I'd be worried about doing some damage and would probably not drive it unless I had a mechanical oil pressure gauge hooked up and was sure I had good oil pressure. JMO
demarpaint is online now   Quote Quick Reply
Old 04-23-2014, 07:09 AM   #13
Jeeper
 
HappyJKU's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Highland, So Cal.
Posts: 218
Took it to the dealer yesterday. I will see what they find.
__________________
'13 JKUR soft top 6 speed. That's a Jeep.

Added 4" Teraflex 8 Flexarm kit-
Tire carrier and hinge.
RC dual stabilizer.
35" BFG KM2s
HappyJKU is offline   Quote Quick Reply
Old 04-23-2014, 11:12 AM   #14
Jeeper
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 24
Same thing happened to me, prior to 1st oil change around 4000 miles my check engine light came on, took it to autozone, told me the same thing, when we pulled the code, engine oil pressure sensor. I'll be taking mine in next week.
TxTechChuck4 is offline   Quote Quick Reply
Old 04-24-2014, 09:51 PM   #15
Jeeper
 
HappyJKU's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Highland, So Cal.
Posts: 218
Got mine back from the dealer today. It was just a sensor. No charge and they washed the Jeep. I was a little worried as I have a Bully Dog tuner on it. I uninstalled it and removed mount. I unplugged it and tucked it behind dash.
Now I need to reinstall it.
__________________
'13 JKUR soft top 6 speed. That's a Jeep.

Added 4" Teraflex 8 Flexarm kit-
Tire carrier and hinge.
RC dual stabilizer.
35" BFG KM2s
HappyJKU is offline   Quote Quick Reply
Old 06-02-2014, 07:19 PM   #16
Jeeper
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 24
Just picked my jeep up after I took it in for the oil sensor, now the brakes do not work, 3 different warning lights on the dash come in plus the check engine light which is back on and was the main reason I took it in. Almost had to throw the emergency brake on when I was 100 yards from the dealer to stop. Perfectly drive able when I took it in, now it's un-drivable, not a happy camper.
TxTechChuck4 is offline   Quote Quick Reply
Old 06-02-2014, 09:47 PM   #17
Jeeper
 
HappyJKU's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Highland, So Cal.
Posts: 218
Wow. Let us know what happens!

__________________
'13 JKUR soft top 6 speed. That's a Jeep.

Added 4" Teraflex 8 Flexarm kit-
Tire carrier and hinge.
RC dual stabilizer.
35" BFG KM2s
HappyJKU is offline   Quote Quick Reply
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off




» Network Links
»Jeep Parts
» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 07:06 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC