06 Wrangler XL quirks - Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ Tech Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 02-18-2013, 09:05 AM   #1
Newb
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 1
Post 06 Wrangler XL quirks

Hi there. Got a question or two, and I'm not real sure where to post. Here goes.

I have an 06 Wrangler XL, 55K miles, auto trans. No issues, except......

From time to time, I'm not able to move the shift into Park when I stop the car. When this happens, the ignition key is very difficult to turn, a majority of the dash board goes dark (blower, radio, brake lights, indicators, etc). I had the shift cable replaced about a year ago, but the current problem started about two months ago. The dealer told me the "ignition system" needed to be replaced, and the shift problem was entirely unrelated. This diagnosis offered without looking at the Jeep. When I volunteered that the shift problem, the key difficulty and the dark dash board all happen at the same time, and all self-resolve at the same time, he told me I was wrong.

Anyway, has this happened to anyone else? I'm not able to identify what may be triggering this condition (it happened again this morning, after an uneventful drive to work), and I'm not able to force a repeat situation. It happens 3-4 times a month, and resolves itself, but I don't understand why or how.

Thoughts? Thanks.

Kelly

t2fla33705 is offline   Quote
Old 02-18-2013, 10:23 AM   #2
yeah,,,, im that good

5-Year WF Supporting Member
 
panthermark's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Chicago-land
Posts: 10,875
Welcome to WF Kelly

Let me get you to the right location for more help.

__________________
2013 Sahara Unlimited
Billet - Auto - 3.73 - Connectivity - Painted Hardtop - LSD - Remote Start - Saddle Leather - Side Airbags

I may mall crawl...but I look good doing it.....
panthermark is online now   Quote
Old 02-18-2013, 10:53 AM   #3
Motorized toy collector

WF Supporting Member
 
TJDave's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Eastern WA State
Posts: 3,220
Someone asked a similar question on another thread. I am not sure if it is your problem, but it is very common on your tranny, and happened to mine.....

Quote:
Originally Posted by TJDave View Post
Does it shift ok? Can you get it in park or 1st gear? If not, it could be the plastic rod inside shifter has broken. Easy fix. Pull up hard on shift knob to remove it. If you can pull out the white plastic rod out of the shifter, it is broken and that is your problem. Simply cut a piece of plastic coat hanger, or chopstick to the same length as the broken piece, replace and away you go.

Not sure if that is your problem, but this is very common on the 42rle tranny.
Just a suggestion and something to watch for in the future if yours has not broke yet.
TJDave is offline   Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off




Download our Mobile App

» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 11:48 AM.


User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.1.0 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2015 DragonByte Technologies Ltd.

Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC