Another oil pressure/ upper end noise problem - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ Tech Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 11-08-2010, 10:55 PM   #1
Newb
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 8
Another oil pressure/ upper end noise problem

New to WF, just bought a '98 TJ to replace an 87 YJ I sold after owning for 13 yrs. New Jeep is a 4.0, 5spd, Sahara. Background of Jeep - I am 3rd owner, 94K, Previous owner has gone through the head to try to fix upper end tick. New valve springs and lifters that I know if, not sure what else he replaced. Has aftermarket header, looks to be welded in middle, exhaust cut after the cat, (need to put muffler on and rest of exhaust pipe). Homemade by PO generic cone intake filter. Airraid throttle body spacer. I bought it knowing it had the ticking/ knocking upper end issue and low oil pressure (confirmed with my harbor freight gauge at almost 10psi at idle and 30 at higher RPM) and will replace the motor if it comes to that, but hard to believe it is shot at 94K.

SO, I have rebuilt the stock oil pump, but did not replace the pickup tube. Pan looked clean. Changed filter from STP to WIX, added 5 qts of 10W30, and a quart of slick 50. Same issue. OK pressure at cold, as soon as oil is warm, pressure drops to almost nothing and engine has a loud tick/knock in what sounds like the upper end/valvetrain. Engine runs fine, temp good at 210. Just the upper end noise and low/no oil pressure. Replaced the sending unit. Same deal. Going to find a deal on a HV oil pump and pickup tube, and go from there. Is my line of thought correct here? I think that the 10 PSI is too low at idle and hopefully that is where the tick issue is stemming from. Ideas? Thanks!

nicechad is offline   Quote Quick Reply
Old 11-09-2010, 12:21 AM   #2
Newb
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 8
Found a deal with coupon code online for Melling HV pump at Advance Auto. Probably order it and the exhaust in the morning.

nicechad is offline   Quote Quick Reply
Old 11-09-2010, 12:59 AM   #3
Jeeper
 
jasonwrangler's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Omaha, NE
Posts: 892
ahhhh money pit
jasonwrangler is offline   Quote Quick Reply
Old 11-09-2010, 10:50 AM   #4
Newb
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 8
Not yet, I actually bought it cheap enough to rebuild or replace the 4.0, but not ready to do that just yet. I started it this morning to go to work, 40psi pressure, and at idle it sounds fine, reverse and back out of the driveway and the ticking/clacking knocking under load begins, even with good oil pressure. So I am holding off on the oil pump and put it in the pole barn to let a couple of friends listen to it tonight and see what advice I get.
nicechad is offline   Quote Quick Reply
Old 11-10-2010, 09:33 PM   #5
Jeeper
 
rubicon hobby's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Fort Myers FL
Posts: 90
Its the Cam bearings I have the exact same issue gonna replace the engine as soon as I can get the money together I replaced the Oil pump and All the rod bearings didn't help, same exact problem once the engine is warm I have 7 lbs of oil pressure at idle and 18lbs at hiway speed. The engines are very tight when new 001-003 oil clearance. The cam bearings wear and the pressure goes away. I am favoring the ATK reman engine 2200.00 plus install. Also the HV pump requires modifying the oil pan to make it fit its bigger than stock. and it wont fix it. Good Luck
rubicon hobby is offline   Quote Quick Reply
Old 11-10-2010, 09:35 PM   #6
Jeeper
 
rubicon hobby's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Fort Myers FL
Posts: 90
The tick is probably the lifters starting to collapse from low oil pressure. I added Lucas oil stabilizer and that helped a little.

rubicon hobby is offline   Quote Quick Reply
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Oil Pressure (Gauge) Problem Mosin-Nagant TJ Tech Forum 4 12-03-2009 02:56 PM
Rattle/wind noise upper right drivers side Doc97 JK General Discussion Forum 1 09-02-2009 09:10 PM
Oil pressure problem Brit2489 TJ Tech Forum 1 11-24-2008 11:56 AM
Transmission problem or just the tires? jeep_longhorn YJ General Discussion Forum 0 08-08-2008 09:51 AM
TJ Error codes khenderson TJ Tech Forum 3 08-19-2005 12:36 AM


logo carid shop wrangler parts carid fender flares custom wheels store avs deflectors at carid

» Network Links
»Jeep Parts
» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 11:00 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC