Another Vibration problem... - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ Tech Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 11-16-2010, 08:04 PM   #1
Jeeper
 
Join Date: Oct 2010
Location: NC
Posts: 19
Another Vibration problem...

Ok, I know it's been mentioned before, but there are so many threads on it, it's just hard to decipher what is what. So, here goes...

06 LJ Rubicon. 4" lift on 33 MTZs. Auto. Bought it with the lift on it, it was a RC Series II lift, and couldn't stand the ride, so I replaced the shocks with some Skyjacker Nitros, Rock Krawler Bomb Proof trac bar and drop bracket, drop pitman arm, new stabilizer, and replaced the fixed lowers with Currie JJ Adjustables because the bushings were shot. Just had it aligned and tires balanced. Dialed in pinion angles, rear pinion is within 1 degreed of Tcase output shaft, front CV shaft is inline with front pinion.

It had a Tcase drop on it, but had some wicked vibes so I removed the drop, and it got a little bit better. Problem is, I still get a pretty good vibration starting around 45 and smoothing out around 60, but not totally going away.

Tried shifting into neutral when the vibes hit, they persist. Tried turning off overdrive, no luck. Checked all the bolts, everything is torqued to spec. I'm running out of ideas, and getting very frustrated. It's my daily driver, so I can't afford to have it down for more than a night at a time, or a weekend. And it's even more frustrating because the majority of my driving is within the speed range of the vibes.

I need some ideas....

redrubiLJ is offline   Quote Quick Reply
Old 11-16-2010, 11:12 PM   #2
Jeeper
 
Join Date: Oct 2010
Location: NC
Posts: 19
ok, so, I pulled the rear driveshaft, drove in 4wd, and for the most part the vibe was gone. I checked the rear angles again, and replaced the drive shaft, and the vibe was back. Then I drove with both shafts in, but this time in 4wd, and the vibe was down to as little as I had with only the front in...so...it's gotta be the front, right?

Guess I should check the angles of the front again? Maybe just pull it and see if I get no vibes?

Anyone?

redrubiLJ is offline   Quote Quick Reply
Old 11-16-2010, 11:28 PM   #3
Jeeper
 
fire239's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: MEMPHIS, TN
Posts: 340
Pull the front shaft and drive it...with all you've done, I'm guessing bad u-joint.....
fire239 is offline   Quote Quick Reply
Old 11-16-2010, 11:50 PM   #4
Newb
 
Join Date: Sep 2010
Location: Tucson
Posts: 13
Make sure the CV joint on the front drive shaft is good. Mine went out and destroyed my tcase. Everyone else told me my vibration was everything from wheels to tcase drop.
kings97tj is offline   Quote Quick Reply
Old 11-17-2010, 05:27 AM   #5
Jeeper
 
Join Date: Jul 2010
Location: Parkersburg
Posts: 39
Do you have a slip yoke eliminator And curry joint drive shaft on rear ? I had same problem with stock rear drive shaft Just can't handle angle of lift
Dave blavos is offline   Quote Quick Reply
Old 11-17-2010, 06:30 AM   #6
Jeeper
 
fire239's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: MEMPHIS, TN
Posts: 340
Quote:
Originally Posted by Dave blavos View Post
Do you have a slip yoke eliminator And curry joint drive shaft on rear ? I had same problem with stock rear drive shaft Just can't handle angle of lift
He has an LJ and usually, with the longer wheelbase, doesn't need a CV shaft with 4" of lift.
fire239 is offline   Quote Quick Reply
Old 11-17-2010, 11:18 AM   #7
Jeeper
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 2,473
You checked the pinion angles in the rear. It's not clear what you found.

On a non CV shaft, the rear u-joint must have the same angle as the front u-joint.
Even if they are 10 degrees each. They must match each other closely, else you'll get vibrations, even damage.

Go to Tom Wood's website - he explains the "why" with pictures.
rrich is offline   Quote Quick Reply
Old 11-17-2010, 11:45 AM   #8
Jeeper
 
Yjwolf's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 466
My money is on bad u joint
Yjwolf is offline   Quote Quick Reply
Old 11-17-2010, 08:00 PM   #9
Jeeper
 
Join Date: Oct 2010
Location: NC
Posts: 19
Yeah, I spent hours researching drive shaft angles, pinion angles, right angles, left angles...I was about angled out...anyway, here's the deal.

Pulled the front driveshaft...drives smooth as a baby's butt...

Checked the driveshaft, and the CV joint is toast. After everything else, I'm glad to have finally narrowed it down.

Add to fix/mod list...(1) CV joint. And since I'm going to be doing that, just going to rebuild the whole shaft.

And being an LJ, with a 4" lift (actually, due to some settling, a little less), and some currie JJ arms, no Tcase drop and no rear CV needed. Drive shaft angle isn't that much at all in the rear. Guess that longer wheelbase has it's advantages!

As soon as I got that figured out...passengers door was stuck closed. Glad this forum is around, or I was about ready to take a sawzall to it after everything else, I was a little annoyed prior to a little research.

So, door fixed, vibration problem solved, and after all that, I think I am ready to admit that I will be perfectly happy NOT working on the Jeep for awhile.

On a side note, any one in the Wilmington, NC area looking for a great shop, with great customer service, send me a PM and I'll let you know who I recommend. Spent the past few days talking to these guys on the phone walking me through some fixes, and I've never spent a dime in their shop...yet. That's what I call good service.
redrubiLJ is offline   Quote Quick Reply
Old 11-17-2010, 08:03 PM   #10
Jeeper
 
Join Date: Oct 2010
Location: NC
Posts: 19
Quote:
Originally Posted by Dave blavos View Post
Do you have a slip yoke eliminator And curry joint drive shaft on rear ? I had same problem with stock rear drive shaft Just can't handle angle of lift
It's a Rubi. No SYE needed.

redrubiLJ is offline   Quote Quick Reply
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1995 Jeep YJ has a vibration. bthor76 YJ Tech Forum 12 06-04-2010 11:46 AM
Timin, fuel/air problem, please help! Ramon2 YJ Tech Forum 5 02-11-2010 08:17 AM
'97 Wrangler Cold Idle / Load Flooding Problem brad07x TJ Tech Forum 1 12-18-2009 11:10 PM
Shifting Problem lonerider6 YJ Tech Forum 6 06-01-2008 03:51 PM
different transmission problem greasem0nkey86 YJ Tech Forum 5 03-26-2007 03:31 PM



» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 04:02 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC