Auto Trans. Issues - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ Tech Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 10-17-2008, 08:16 AM   #1
Jeeper
 
Join Date: Oct 2008
Location: Minneapolis, MN
Posts: 30
Auto Trans. Issues

Hey there. new here and have a problem. I have a 2001 TJ with a 3 speed auto and a 2.5L. I think there is an issue with the torque converter/ lock-up solenoid. When i have the trans in Drive, accelerating from a stop (like at a stop light) the trans seems to slip pretty badly. the confusing part is that when i shift into 1st instead of Drive and do the same acceleration from a stop it doesnt slip at all. another thing i noticed is that at highway speeds or when its in 3rd gear i dont think the torque converter is locking. Im not sure but the RPMs seem higher. shifting between the gears works fine. I checked the fluid and the level is fine and it looks and smells fine. Any advice? Thanks in advance.
-Corey.

01TJ is offline   Quote Quick Reply
Old 10-17-2008, 05:23 PM   #2
Jeeper
 
Join Date: Oct 2008
Location: Minneapolis, MN
Posts: 30
Bueller?........Bueller?..........

01TJ is offline   Quote Quick Reply
Old 10-18-2008, 10:05 PM   #3
Jeeper
 
Tazman2's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: in the garage under the jeep with all new acme rockets, stupid roadrunner
Posts: 221
I kinda had the same problem but mine did it in all gears same setup like yours 2.5l 3 speed auto. It happened for about 5 month then drove it from cali to Wisconsin 1800 Miles used nothing but lucas tranny oil and still rove it for another week before i took it in to get fixed. when i took it in and the guy took it apart all the gears fell out. but i did at that time had 90,000 miles on the jeep, its a 97 thou. from what i was told sence i do alot of rock crawling out here. it was from wear and tare. just fuel for thought your tranny might be going out. and lucas oil does work
__________________

97
4 banger costum buid project
Tazman2 is offline   Quote Quick Reply
Old 10-19-2008, 08:03 AM   #4
Jeeper
 
Join Date: Oct 2008
Location: Minneapolis, MN
Posts: 30
well, i hope thats not the case because at 36,000 miles, that would be transmission number two.
01TJ is offline   Quote Quick Reply
Old 10-19-2008, 09:10 AM   #5
Jeeper
 
64panhead's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: massena ny
Posts: 339
mine is doing the exact same thing. mine has been under water a few times and then rebuilt it i just shift mine manualy. im removing the valve body and installing a full manual shift kit. have you ever had it under water?
__________________
1997 jeep tj sport 4.0
1986 suzuki lt250r quadracer
1968 triumph t120r bonneville
1998 dodge ram 1500
64panhead is offline   Quote Quick Reply
Old 10-19-2008, 10:17 PM   #6
Jeeper
 
Join Date: Oct 2008
Location: Minneapolis, MN
Posts: 30
Quote:
Originally Posted by 64panhead View Post
i just shift mine manualy.
No. It has never been under water. Yeah, when you shift it manualy, it seems to work fine. I seems that i only have to put the trans in 1st momentarily and it will accelerate normally. Is there something in the valve body that goes bad? to me it seems like the issue is pretty isolated to the torque converter, but i cant say im that familiar with this trans.
-Corey
01TJ is offline   Quote Quick Reply
Old 10-20-2008, 10:32 AM   #7
Jeeper
 
Tazman2's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: in the garage under the jeep with all new acme rockets, stupid roadrunner
Posts: 221
if you think thats what the problem is then get it checked out it might be a cheep fix better than spending 1600 for a complete rebuild. by the way do you do alot of 4 wheelin with it. and do you guys have any snow up there yet.
__________________

97
4 banger costum buid project
Tazman2 is offline   Quote Quick Reply
Old 10-20-2008, 11:41 PM   #8
Jeeper
 
Join Date: Oct 2008
Location: Minneapolis, MN
Posts: 30
I guess I'll just have to get it looked at. well we got about 6 or 7 inches last night. Not much wheelin here. I only use it as a daily driver.
01TJ is offline   Quote Quick Reply
Old 10-22-2008, 11:39 PM   #9
Jeeper
 
Join Date: Oct 2008
Location: Minneapolis, MN
Posts: 30
Im not sure if this changes anything, buy today, it finally threw a code. Came up P0740. Does anyone have any experience with this code and how to diagnose and repair? thanks for all the responses.
-Corey.
01TJ is offline   Quote Quick Reply
Old 10-23-2008, 01:49 PM   #10
MOz
Jeeper
 
MOz's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Poconos
Posts: 2,484
When was the last time you changed the fluid and filter?
__________________


It ain't no fun unless you get some of it on you.
MOz is offline   Quote Quick Reply
Old 10-23-2008, 10:00 PM   #11
Jeeper
 
Join Date: Oct 2008
Location: Minneapolis, MN
Posts: 30
well, i replaced the entire trans. with a rebuilt unit a little more than 10,000 miles ago. the fluid i used to top off the trans after the install was amsoil synthetic. I think i might drop the pan and see if that sheds any light on the problem.
-Corey.
01TJ is offline   Quote Quick Reply
Old 10-23-2008, 10:03 PM   #12
Jeeper
 
64panhead's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: massena ny
Posts: 339
mine threw a code also it was for the torque converter not locking up. im going to put a lock up switch in it to manualy control the lock up action. i might replace converter being that i had it rebuilt 500mi ago. if you do the rebuild yourself or know somebody that could do it for you the parts to rebuild are only 200 dollars
__________________
1997 jeep tj sport 4.0
1986 suzuki lt250r quadracer
1968 triumph t120r bonneville
1998 dodge ram 1500
64panhead is offline   Quote Quick Reply
Old 10-24-2008, 08:41 AM   #13
Jeeper
 
Join Date: Oct 2008
Location: Minneapolis, MN
Posts: 30
does the trans need to be removed to replace the lock up switch?
01TJ is offline   Quote Quick Reply
Old 10-24-2008, 11:18 PM   #14
Jeeper
 
Tazman2's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: in the garage under the jeep with all new acme rockets, stupid roadrunner
Posts: 221
if i remember right i think you do but it was over a year ago when i had mine done.
__________________

97
4 banger costum buid project
Tazman2 is offline   Quote Quick Reply
Old 09-08-2010, 03:19 PM   #15
Newb
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 2
I have a 2001 4.0 Sahara with Auto trans. Had the code come up twice. P0740. Went and had it checked. Tranny fluid brown and burned smelling. Had the tranny pulled today and the Torque Converter showed signs of wear and burned pads. I think the codes saved me cause I could have waited for total failure but hopefully saving money by getting it nipped in the butt now. Having it overhauled! UGGGGGH! Will let you know how much it cost!
Steve
dynamicscapes is offline   Quote Quick Reply
Old 09-08-2010, 03:21 PM   #16
Sponsoring Vendor
 
Ibuildembig's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Fruitland, Missouri
Posts: 8,395
Im guessing 1300
Ibuildembig is online now   Quote Quick Reply
Old 09-09-2010, 01:56 PM   #17
Jeeper
 
Join Date: Dec 2009
Location: NJ
Posts: 32
I just had my 32RH rebuilt. Everything inside was toast. Replaced everything including bigger planetaries and kevlar(?) rings and did a breather along with an aux. cooler....total was 1800

Speed94 is offline   Quote Quick Reply
Reply

Tags
auto , issues , tranny , trans. , transmission

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Auto tranny issues sollucho YJ Tech Forum 12 09-23-2008 03:50 PM
Mileage on your Auto Trans daddyrod TJ General Discussion Forum 14 02-01-2008 04:49 PM
2003 Rubicon with Auto Trans. NOLUCK13 TJ General Discussion Forum 5 03-22-2007 02:04 PM
97 Auto trans breather extension krankieone TJ General Discussion Forum 0 03-16-2006 06:53 AM
Wranger 04 auto trans trouble billbeyer TJ Tech Forum 3 08-22-2005 10:36 PM



» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 08:10 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC