battery problems - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ Tech Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 05-04-2010, 09:09 PM   #1
Jeeper
 
wasurfer86's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: WA
Posts: 1,156
Question battery problems

first off ive got an 02 4.0. so before i left to go to MI for work i asked my dad if he would drive my jeep once a week so the battery wouldnt die and so it wouldnt be sitting on the same spot on the tires. fast forward two months and im back home. my dad says he drove my jeep once a week. i go to start it up and click nothing happens. i try to jump it and it wont start. the gauges started jumping up and down and it started making a beeping noise. i reconnect the cables and still nothing. so i start disconnecting the the battery and notice a set of wires running to the positive and negative on the battery. the black wire is hooked up to the negative and the red is broken off of the positive. so i strip the wire back and wrap it around the post and reconnect everything. i jump it and get it running and let the battery recharge. the next day i have to jump it once to get it started and it was good for the rest of the day. fast forward a week and everything is good still. so yesterday i drive out to seattle to see a friend and when i go to leave my jeep wont start. the gauges start jumping like before so i figure its the battery. i start disconnecting everything but notice that im getting spark off the battery when removing the negative connection. so i crimp on an eye to the red wire that i had wrapped onto the positive and everything works out just fine now. my uncle said he thought that the wires running to the battery were some kind of fuse. a friend thinks it might be a factory installed alarm. i tried tracing the wire back but it runs into the firewall. so does anybody know what those wires are for? also while on this topic when i disconnected the battery the first time i wire brushed all the corrosion off the posts and fittings and when i popped the hood yesterday it looked like i hadnt even cleaned anything. does all that extra corrosion mean that the battery is going out?

__________________
I bet pulp fiction wasn't the first time Bruce Willis had a ball gag in his mouth.
wasurfer86 is offline   Quote Quick Reply
Old 05-04-2010, 09:14 PM   #2
Jeeper
 
Rawkon's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: fullerton/big bear
Posts: 2,061
Send a message via AIM to Rawkon Send a message via MSN to Rawkon
If you dont have corrosion it sounds like your loosing your battery.

you can get it load tested for free at most auto parts stores.

Rawkon is offline   Quote Quick Reply
Old 05-04-2010, 09:32 PM   #3
Jeeper
 
wasurfer86's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: WA
Posts: 1,156
i have a lot of corrosion on it. so bad that i have to replace the nuts that keep the fittings on and the nuts that hold the battery in place
__________________
I bet pulp fiction wasn't the first time Bruce Willis had a ball gag in his mouth.
wasurfer86 is offline   Quote Quick Reply
Old 05-04-2010, 10:24 PM   #4
Jeeper
 
computeruser's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: East Lansing, MI
Posts: 811
Quote:
Originally Posted by wasurfer86 View Post
i have a lot of corrosion on it. so bad that i have to replace the nuts that keep the fittings on and the nuts that hold the battery in place
Step one: clean your damned battery off. See what happens then.

Step two: if problem persists, get battery tested and (most likely) replaced.

Step three: figure out why your battery is corroding everything up. How's your charging system doing?
computeruser is offline   Quote Quick Reply
Old 05-04-2010, 10:45 PM   #5
Jeeper
 
birdhunter's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Wisconsin
Posts: 1,495
You need a battery
no step 1 no step 2
or step 3
__________________

"locked and loaded"
birdhunter is offline   Quote Quick Reply
Old 05-04-2010, 11:00 PM   #6
Jeeper
 
wasurfer86's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: WA
Posts: 1,156
i did clean the battery. i cleaned it when i first got home. only a week went by and almost the same amount of corrosion had built back up.
__________________
I bet pulp fiction wasn't the first time Bruce Willis had a ball gag in his mouth.
wasurfer86 is offline   Quote Quick Reply
Old 05-05-2010, 10:30 AM   #7
Jeeper
 
wasurfer86's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: WA
Posts: 1,156
any ideas what the wires may be?
__________________
I bet pulp fiction wasn't the first time Bruce Willis had a ball gag in his mouth.
wasurfer86 is offline   Quote Quick Reply
Old 05-05-2010, 10:48 AM   #8
President, ThumbJeeps

WF Supporting Member
 
sevenservices's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Mid-Michigan/Thumb
Posts: 3,947
no idea on the wires, you'll have to trace 'em through to the other ends.

Make sure when you clean it that you use baking soda and water to dilute the acid. An old toothbrush, sprinkle baking soda, spray a little water and scrub 'er down. Or like these guys said, get a new battery. If it is more than five years old, replace it.

Take a quick look and check this, when I had a similar problem my battery cable was loose at the starter side. Can't hurt matters any to pull on it and see if it moves...
__________________
-Chris
President, ThumbJeeps
CB Callsign "AirForce One"


1994 Wrangler YJ I6 4.0 H/O Auto 3 spd. 4" RC (33x12.5) (15x8) 3:54 Gears
sevenservices is offline   Quote Quick Reply
Old 05-05-2010, 01:24 PM   #9
Jeeper
 
wasurfer86's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: WA
Posts: 1,156
ill have to take a look at the starter
__________________
I bet pulp fiction wasn't the first time Bruce Willis had a ball gag in his mouth.
wasurfer86 is offline   Quote Quick Reply
Old 05-05-2010, 05:01 PM   #10
Jeeper
 
wasurfer86's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: WA
Posts: 1,156
i checked at the starter and all was good.
__________________
I bet pulp fiction wasn't the first time Bruce Willis had a ball gag in his mouth.
wasurfer86 is offline   Quote Quick Reply
Old 05-07-2010, 01:15 AM   #11
Jeeper
 
Rawkon's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: fullerton/big bear
Posts: 2,061
Send a message via AIM to Rawkon Send a message via MSN to Rawkon
its because you live in washington. put some vasoline on the area that gets corroded after you clean it. it will help. A friend in oregon has the same issue. he went to a gel battery and no more problems. problem with gel it the $$.

Rawkon is offline   Quote Quick Reply
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
FAQ's-jeep wont start! speepdaedeesi TJ Tech Forum 20 05-29-2010 11:28 PM
Battery Problems n8smitty TJ Tech Forum 7 02-04-2010 08:56 AM
Battery problems? Ayo YJ General Discussion Forum 5 09-11-2009 08:32 AM
Battery issues? Kauka TJ General Discussion Forum 11 01-15-2009 07:55 PM
problems speepdaedeesi TJ Tech Forum 1 01-10-2009 09:13 PM



» Network Links
»Jeep Parts
» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 09:35 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC