Burning plastic smell from vents! - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ Tech Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 05-02-2008, 12:58 PM   #1
Jeeper
 
Join Date: May 2008
Posts: 101
Burning plastic smell from vents!

Hey all, I recently noticed a burning plastic smell coming from the vents in my 2000 Wrangler , anyone else had this issue or have any idea what it could be? Checked for plastic bag under the Jeep, none there, looked around the engine and didn't see any burning/melted wires, I am at a loss!!! Any help would be greatly appreciated!!!

keetz02 is offline   Quote Quick Reply
Old 05-02-2008, 01:05 PM   #2
Jeeper
 
Join Date: Mar 2008
Location: Sylvania/Toledo
Posts: 372
Send a message via MSN to XNeoJesterX
I had that in my old supra once. There was a burning plastic smell coming through the vents one night. Then the next day the Heater/AC stopped blowing. It was the motor/fans going out.

__________________
Former TJ owner

Currently looking for a JK
XNeoJesterX is offline   Quote Quick Reply
Old 05-02-2008, 02:42 PM   #3
Jeeper
 
Join Date: May 2008
Posts: 101
weird, my vent keeps fluctuating, coinciding with the plastic smell... hopefully that is all it is! Thanks for the insight!!!!!
keetz02 is offline   Quote Quick Reply
Old 05-02-2008, 09:35 PM   #4
Jeeper
 
Join Date: Mar 2008
Location: Sylvania/Toledo
Posts: 372
Send a message via MSN to XNeoJesterX
no problem. based off what you said with the fluctuating I'm pretty sure it is. I freaked out when my old car was doing that cause i first thought there was a bad wire or something and it was gonna start an electrical fire or something and burn my garage down so i kept unhooking the battery after i pulled into my garage. haha. I was just being paranoid tho. it was the fan/motor unit for the AC/Heater dieing.
__________________
Former TJ owner

Currently looking for a JK
XNeoJesterX is offline   Quote Quick Reply
Old 05-02-2008, 11:12 PM   #5
Jeeper
 
richp's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Pocono mountains
Posts: 1,559
That resistor pack can get stinky just before it goes.
richp is offline   Quote Quick Reply
Old 05-03-2008, 01:06 AM   #6
Jeeper
 
Join Date: May 2008
Posts: 101
honestly, until I got on here I was somewhat worried about an electrical fire, or a short while I was driving somewhere!!! Anyone have any idea what this sort of thing would cost to get fixed? not sure I want to try to do this one on my own... have seen a low price of $70 to a high price of $140 for the blower motor, have no idea what the man hours cost would be though. Thanks again, this is a big relief for me!!
keetz02 is offline   Quote Quick Reply
Old 05-03-2008, 02:38 AM   #7
Jeeper
 
Join Date: Sep 2006
Location: pahrump Nevada
Posts: 1,241
I have had the same smell but it only happend twice
once I was on the trail and once right as I turned in the driveway
both times I had my ac on
mr4x4 is offline   Quote Quick Reply
Old 05-03-2008, 04:01 AM   #8
Jeeper
 
Join Date: Nov 2006
Location: Chicago, IL
Posts: 8,286
Send a message via AIM to Triple88a Send a message via MSN to Triple88a Send a message via Yahoo to Triple88a Send a message via Skype™ to Triple88a
Turn it to AC or cold and see if it still smells.
Triple88a is offline   Quote Quick Reply
Old 05-03-2008, 10:33 AM   #9
Jeeper
 
Join Date: May 2008
Posts: 101
Well, good news and not so good news... I went to turn the A/C on to see if it still produced the plastic burning smell this morning, it did not, neither did the vent setting, that's the good news.. The bad news, I now only have the 2 lowest settings on the vent (low-med low.... no more med high or high). So I think its probably safe to say its the fan motor... or could that indicate some other problem????
keetz02 is offline   Quote Quick Reply
Old 05-03-2008, 10:50 AM   #10
Jeeper
 
Join Date: Nov 2006
Location: Chicago, IL
Posts: 8,286
Send a message via AIM to Triple88a Send a message via MSN to Triple88a Send a message via Yahoo to Triple88a Send a message via Skype™ to Triple88a
I heard its releys but usually the Hi setting works.
Triple88a is offline   Quote Quick Reply
Old 05-03-2008, 10:54 AM   #11
Jeeper
 
Join Date: Mar 2008
Location: Sylvania/Toledo
Posts: 372
Send a message via MSN to XNeoJesterX
99% sure its just slow dieing. thats based off everything you described. same senario happend to me.

It sucks to not have the blower motor in heavy rain and you cant defog the windows....
__________________
Former TJ owner

Currently looking for a JK
XNeoJesterX is offline   Quote Quick Reply
Old 05-03-2008, 11:45 AM   #12
Jeeper
 
Join Date: May 2008
Posts: 101
hahaha, yeah that is why I cut my errands short this morning, it started sprinkling so I headed home to avoid not being able to see when the windshield fogged up... Atleast the inside of my Jeep doesn't smell like burnt plastic anymore... As for the hi setting not working, that failed about a year ago, just didn't care enough to do anything about it, figured the knob slot was out of alignment or something.. Thanks a lot for the info, will be well armed when I take it in for repairs!
keetz02 is offline   Quote Quick Reply
Old 05-03-2008, 12:17 PM   #13
Jeeper
 
Join Date: Nov 2006
Location: Chicago, IL
Posts: 8,286
Send a message via AIM to Triple88a Send a message via MSN to Triple88a Send a message via Yahoo to Triple88a Send a message via Skype™ to Triple88a
Quote:
Originally Posted by keetz02 View Post
to avoid not being able to see when the windshield fogged up
open the door window works like charm
Triple88a is offline   Quote Quick Reply
Old 05-03-2008, 01:06 PM   #14
Jeeper
 
Join Date: May 2008
Posts: 101
I'd rather have the defroster work and stay dry...

Back to the original problem, after some lengthy online reading I found this site that contains complaints/recalls on 2000 Jeep Wranglers;

http://allworldauto.com/comments/200...84-2000-1.html

seems like the problem I am having is becoming an issue for a lot of people... but atleast with the help I got here and what I found on that site I know what's going on! Thanks again everyone. Will be back to this site OFTEN!!!
keetz02 is offline   Quote Quick Reply
Old 05-03-2008, 01:34 PM   #15
Happy Holidays

WF Supporting Member
::WF Administrator::
 
distortedtj's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: yep right there.
Posts: 21,374
Send a message via Yahoo to distortedtj
i think i mite have a answer for you...melted wire going to the back of the heater controls

pull the center dash bezel off and pull the heater/ac controls out.. it's easy. and here is a link to a past thread...
http://www.wranglerforum.com/tj-jeep...rol-16174.html

if you have anymore questions just ask.
distortedtj is online now   Quote Quick Reply
Old 05-03-2008, 03:48 PM   #16
Jeeper
 
Join Date: May 2008
Posts: 101
this is probably going to be a stupid question, which knob is the switch they had to replace behind? the one that controls the move from AC to vent to defogger? or the one that controls the lo-med-med.hi-hi? basically the one on the left or the one on the far right (when seated in the driver seat)? Thanks for the link, I am sure that it will be invaluable if/when I do this myself... how easy is it to do this by yourself?
keetz02 is offline   Quote Quick Reply
Old 05-03-2008, 03:58 PM   #17
Jeeper
 
Join Date: May 2008
Posts: 101
indeed it was a stupid question, I just looked at the pics & instructions you posted on that previous forum... Can't decide if I want to mess with that today or tomorrow... Thanks man, this will be a tremendous help!
keetz02 is offline   Quote Quick Reply
Old 05-03-2008, 04:10 PM   #18
Happy Holidays

WF Supporting Member
::WF Administrator::
 
distortedtj's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: yep right there.
Posts: 21,374
Send a message via Yahoo to distortedtj
no prob
distortedtj is online now   Quote Quick Reply
Old 05-04-2008, 03:13 PM   #19
Jeeper
 
Join Date: May 2008
Posts: 101
yep, there was a little meltage going on there, not too much but there was some at the base of one of the tab plugs, enough that it looked raised a bit. Going to order one from the stealership tomorrow and install on Tuesday (called yesterday for a quote on the piece and they said they didn't have any in stock).

In a seperate issue; I unhooked the back of the dial that controls the settings (A/C, Heat, Defrost) and I don't think I got it back together properly as the dial now moves without resistance (took the thing totally apart), I have a ball bearing from inside it (I am assuming that is where the ball bearing came from anyway), not sure where the ball bearing goes, but it was sitting on my carpet (didn't notice it until I had put everything back together).. any idea where this thing goes?? also when I unplugged it I heard a hissing sound coming out of the wires it was hooked up to, that stopped after a moment, any clue as to what that was?? I have a feeling I just made things much worse, on the plus my defrost still functions...
keetz02 is offline   Quote Quick Reply
Old 05-04-2008, 04:48 PM   #20
Jeeper
 
Join Date: May 2008
Posts: 101
I think I found the place the ball bearing is supposed to go, but I think there needs to be 2 of them?? man... had to mess with crap...
keetz02 is offline   Quote Quick Reply
Old 05-07-2008, 09:28 AM   #21
Jeeper
 
Join Date: May 2008
Posts: 101
HAHAHAHA!!! I have installed the switches in the Jeep and gained 3 levels of speed back, and my ability to select AC/heat/vent/defrost. For some reason the med-hi doesn't work... anyone have any ideas??? maybe its time to replace the blower motor/blower motor resistor??? Thanks everyone for the help, really appreciated the call by distortedtj on the switch problem, saved me a few hundred $$ I am sure.
keetz02 is offline   Quote Quick Reply
Old 05-07-2008, 12:44 PM   #22
Happy Holidays

WF Supporting Member
::WF Administrator::
 
distortedtj's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: yep right there.
Posts: 21,374
Send a message via Yahoo to distortedtj
im here to help

and steal SCOUT's quote...lol

distortedtj is online now   Quote Quick Reply
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
AC & Heater Won't Blow Through Dash Vents BillD TJ Tech Forum 44 09-25-2013 01:47 PM
burning smell in 4h dwdrums801 TJ Tech Forum 4 06-29-2007 10:31 AM
burning smell??? k123 TJ Tech Forum 4 05-13-2007 09:34 PM
Burning smell Adventurous TJ Tech Forum 8 04-02-2007 12:05 PM
burning rubber smell off the engine tiny terror TJ Tech Forum 91 12-22-2006 06:30 PM



Download our Mobile App

» Network Links
»Jeep Parts
» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 04:00 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC