Electrical??? Relay??? - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ Tech Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 08-14-2013, 10:43 PM   #1
Jeeper
 
ArthurTJ04's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: NJ
Posts: 420
Exclamation Electrical??? Relay???

Ok so this evening driving home HEADLIGHTS ON I noticed that when I put the LEFT blinker on it worked fine, but when I put the RIGHT blinker on the arrow on the dash would not blink would just stay solid light. So I thought maybe I had a bad bulb. After parking the car i checked the left side lights they all worked inluding blinkers. the right side everything worked but front and back blinkers. "headlights on" I couldnt have 2 bad bulbs. so I turned the headlight off and checked the left side blinker again and checked out ok and then checked the right side blinker and not only the blinker works but the left side blinks as well...ALSO when I have the headlights OFF the dash lights come on when I step on the brakes??? ANybody been through this or have any ideas???? IS IT A MAJOR FIX???

THANKS FOR THE HELP IN ADVANCE

ArthurTJ04 is offline   Quote Quick Reply
Old 08-15-2013, 12:25 AM   #2
Jeeper
 
Join Date: May 2011
Location: Great Falls, MT
Posts: 382
Sounds more like a short somewhere. Seems like maybe from the trailer harness is what I'd check. Maybe water got in there.

clarkkent is offline   Quote Quick Reply
Old 08-15-2013, 12:53 AM   #3
Jeeper
 
Tyr4nt's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Location: Columbus Indiana
Posts: 153
Time to start chasing wires. I'm in clarkkent's camp that there is a short somewhere.

Do yourself a favor and look up the wiring schematic for the entire lighting circuit. This will give you some direction as you begin your search.
__________________
~daniel
2000 Sahara
Tyr4nt is offline   Quote Quick Reply
Old 08-15-2013, 10:56 AM   #4
Supporting Member

WF Supporting Member
 
Water Dog's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Roseville, CA
Posts: 6,116
Images: 11
I'm guessing multifunction switch.
__________________
Dennis
Water Dog is offline   Quote Quick Reply
Old 08-15-2013, 11:49 AM   #5
Jeeper
 
freeskier's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Longmont, CO
Posts: 2,629
I say multifunction switch as well.
__________________
CU Boulder Aerospace Engineering
freeskier is offline   Quote Quick Reply
Old 08-15-2013, 03:12 PM   #6
Jeeper
 
ArthurTJ04's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: NJ
Posts: 420
I spoke to a guy at a jeep dealership. He believes also it can be the multifunction switch. Dealership wants $250.00 for the switch.
Autozone has one for $80.00 "DURALAST"

Thinking about switching this part out, and the issue with the brake pedal causing the dash light to come on could be a ground somewhere...I will update this as I go along. Thanks guys.
ArthurTJ04 is offline   Quote Quick Reply
Old 08-15-2013, 04:49 PM   #7
Supporting Member

WF Supporting Member
 
Water Dog's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Roseville, CA
Posts: 6,116
Images: 11
Your brake light circuit also feeds through the multifunction switch so it could be part of the same issue.
__________________
Dennis
Water Dog is offline   Quote Quick Reply
Old 08-15-2013, 05:05 PM   #8
Jeeper
 
ArthurTJ04's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: NJ
Posts: 420
Thats good news I hope this fixes it. I will keep you posted. Thanks again Dennis
ArthurTJ04 is offline   Quote Quick Reply
Old 08-15-2013, 11:22 PM   #9
Jeeper
 
ArthurTJ04's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: NJ
Posts: 420
Ok so I purchase a new multifunction switch. slap the sucker on and ........it got worse. Now i have no blinkers no brake lights no hazards no reverse....WTF ??? I got headlights, high, fog, and dash what gives. I am almost driving to the dealer tomorrow and say here fix it pleaseeee lol
ArthurTJ04 is offline   Quote Quick Reply
Old 08-15-2013, 11:30 PM   #10
Jeeper
 
OhSixTJ's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 1,110
Quote:
Originally Posted by ArthurTJ04 View Post
Ok so I purchase a new multifunction switch. slap the sucker on and ........it got worse. Now i have no blinkers no brake lights no hazards no reverse....WTF ??? I got headlights, high, fog, and dash what gives. I am almost driving to the dealer tomorrow and say here fix it pleaseeee lol
You forgot to swap the relay that was attached to the original switch. The instructions included with your new switch instruct you to do that.
OhSixTJ is offline   Quote Quick Reply
Old 08-16-2013, 07:05 AM   #11
Jeeper
 
Wattapunk's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: North TX
Posts: 1,976
If the new switch doesn't fix it, I would put the old one back and try this:

Take off each front/rear light assembly off and inspect and clean any corrosion in the bulb socket and where it screws into the tub. Those light assemblies are self grounded to the tub and sometimes corrosion will cause turn signal issues.
Wattapunk is offline   Quote Quick Reply
Old 08-16-2013, 11:54 AM   #12
Jeeper
 
ArthurTJ04's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: NJ
Posts: 420
Quote:
Originally Posted by Wattapunk View Post
If the new switch doesn't fix it, I would put the old one back and try this:

Take off each front/rear light assembly off and inspect and clean any corrosion in the bulb socket and where it screws into the tub. Those light assemblies are self grounded to the tub and sometimes corrosion will cause turn signal issues.
I found a bad bulb on right taillight replaced and went to replace the fuse #27 and keeps poping as soon as I put it in. I got a short somewhere but question is where
__________________
"Marines don’t know how to spell the word defeat"
Gen. James Mattis

2004 JEEP TJ - PRESENT DD

My build - http://www.wranglerforum.com/f322/04...l#post10448313
ArthurTJ04 is offline   Quote Quick Reply
Old 08-16-2013, 03:42 PM   #13
Jeeper
 
ArthurTJ04's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: NJ
Posts: 420
Problem solved

Ok for those that don't know I drive a 2004 Wrangler SPORT.

My first problem was the following.
W/lights on I had no R Front and RR Blinker at all.
W/lights off as soon as I put that blinker on they worked but at the same time the left was also going off but dimmer.

I was told by a jeep mechanic to change the Multifunction Switch. I did that and things got worse.
I now had no blinkers, no reverse, no brakes, no hazards, at all lights on or off.

I checked the fuse box #27 and it had a blown fuse. I replaced it and immediately blew again. I am thinking I have a short somewhere in the sys. I start chasing wires and nothing. I said to my self you know what I never checked the rear bulbs and sure enough RR tail light was out. I put in a new bulb 1157 I believe and the #27 fuse was still popping. I then decided to put the old multifunction switch back on, put in a new fuse on #27 and like magic now everything works.

Here is the link on how to change your multifunction switch


Thanks to all the JEEPERS that replied to my previous post and for the advice.
ArthurTJ04 is offline   Quote Quick Reply
Old 08-16-2013, 03:44 PM   #14
Jeeper
 
Notoriously_rob's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 674
My issue was the swith- same symptoms- changed switch amd the relay
No issues meow
Notoriously_rob is offline   Quote Quick Reply
Old 08-16-2013, 03:51 PM   #15
Jeeper
 
freeskier's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Longmont, CO
Posts: 2,629
The MFS is a finicky bastard. I've replaced mine once and out of the box it had an issue. Exchanged it for a new one and two days later I had more issues. No way I was going to pay 150$ for a dealer switch. Opened up the new one and the issue was obvious. The copper traces are way to close to each other and move around and short with each other. Opened up the original factory switch and it's the same cheap crap.

I've had my switch open 2 or 3 times to fix shorting issues. I used cut up pieces of zip ties to make shims to hold the traces away from each other.
__________________
CU Boulder Aerospace Engineering
freeskier is offline   Quote Quick Reply
Old 08-16-2013, 04:33 PM   #16
Jeeper
 
ArthurTJ04's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: NJ
Posts: 420
A dealer near my house wanted $250.00 for a new switch. CRAZY

ArthurTJ04 is offline   Quote Quick Reply
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off




Download our Mobile App

» Network Links
»Jeep Parts
» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 02:25 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC