Having some Smog Issues - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ Tech Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 07-26-2010, 06:06 PM   #1
Newb
 
Join Date: Jul 2010
Location: Monterey Ca
Posts: 7
Having some Smog Issues

I'm new to the forum and just purchased my 2001 Wrangler. The car has 68k on it and seems to be in fine working order. The dealer is having problems getting it to pass smog though. Says the on board computer wont switch over and allow the tests to be run. Any ideas as to why? Replaced the oxeygen sensors and the Catallitic converter but still wont work. Been driving it to see if just meeting the requirements for the computer will work but hasnt seemed to do anything either. Maybe bad computer? any advice would be great!

Dasnake88 is offline   Quote Quick Reply
Old 07-26-2010, 06:10 PM   #2
I am JD & It's my Dream

WF Supporting Member
::WF Administrator::
 
JDsDream's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: The Peach State
Posts: 26,863
Images: 4
Just out of curiosity, why didn't the computer get reset after the o2 sensor and converter were replaced or was it reset and the cel has come back on? Just as a test, disconnect the battery for about 5 minutes and see if the light does come back on once you reconnect it. Also have you actually checked for codes that may be stored? I take it that you did not buy it from a Jeep dealer.

__________________
The kind of woman that when my feet hit the floor each morning the devil says "Oh Crap, She's up!"

To All Of Our Forum Veterans and Active Service Members.
Our Debt To You Is Greater Than We Could Ever Repay.
Thank You

Become a Supporting Member!
JDsDream is offline   Quote Quick Reply
Old 07-26-2010, 06:19 PM   #3
Newb
 
Join Date: Jul 2010
Location: Monterey Ca
Posts: 7
No i bought it from a Nissan Dealer. They reset the computer but it still isnt getting the correct number of sensors to work to let the test be run. Says it still needs 2 more to set. I havent been able to really touch the car for almost a month but would love to suggest your ideas. If the battery disconnect works then it was just a fritz in the system?
Dasnake88 is offline   Quote Quick Reply
Old 07-26-2010, 06:29 PM   #4
Jeeper
 
TOKKIE's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Sonora, CA.
Posts: 414
Sounds like the emmisions monitors are not yet set. I would quess evap is the one not
setting, you may have to drive it a couple of hundred miles to set all emission monitors.
also to set evap monitors you have to have between 1/4 and 3/4 tank of fuel. Hope this helps.
TOKKIE is offline   Quote Quick Reply
Old 07-26-2010, 06:30 PM   #5
Newb
 
Join Date: Jul 2010
Location: Monterey Ca
Posts: 7
Thx Tokkie ill try it out and hope for the best.
Dasnake88 is offline   Quote Quick Reply
Old 07-27-2010, 06:32 AM   #6
Jeeper
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 2,473
After resetting the computer (by disconnecting the battery for 5 minutes or so,) take it for a ride for about 15-20 miles - mostly hiway miles, not stop and go. Do not drive it hard or soft, just drive it normal. That should reset at least 2 of the 3 Portals required for emissions testing - all that's required.
Usually the last one to set is the evap system - gas cap, charcoal canister etc.

Make sure the gas is fresh, filled within the last 2 weeks.

And -- add a 1/2 pint of Denatured Alcohol (hardware store) to the tank - same thing as the "Guaranteed to Pass stuff.

__________________
It's no wonder the country is falling apart - stupidity abounds!
rrich is offline   Quote Quick Reply
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
If you are having shifting issues with your NV3550, look inside. mrcarcrazy TJ Tech Forum 77 11-09-2013 10:16 AM
Lifted driveline issues? GroundHawg JK General Discussion Forum 17 05-23-2010 04:05 PM
Early 87 can't pass smog; new engine Begle1 YJ Tech Forum 3 03-07-2010 05:49 PM
Can 33s on 3.73's pass California Smog? rkwfxd California Jeep Forum 19 01-16-2010 02:19 PM


logo carid shop wrangler parts carid fender flares custom wheels store avs deflectors at carid
» Rates
Get low rates on auto insurance in Canada!

» Network Links
»Jeep Parts
» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 04:47 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC