HELP! 2006 wrangler x CEL and wont shift - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ Tech Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 02-22-2013, 05:16 PM   #1
Newb
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 14
HELP! 2006 wrangler x CEL and wont shift

I have a 2006 Jeep wrangler X automatic transmission. never had any problem with it since i bought it. everything is working great. havent changed anything on it except a front bumper and winch but that was about 5 months ago. this morning got in the jeep to go to work, had it in 4 wheel drive due to 10 inches of snow we got last night. Everything was fine. got in it at 10am this morning to leave work and as i was going down the street i noticed it wasnt shifting out of 1st gear... then about 3 seconds later the CEL light came on. it shifts into park, neutral, reverse and all the forward gears. it goes into 4WD fine and works... but it wont shift out of 1st gear. i get it up to 3k rpm at about 30 mph and it just wont shift. so i kept it at 2k rpm on the way home about 25 mph. I pulled the codes off and they all said "incorrect 1st gear ratio". this sounds like a pretty big problem to fix. anyone else have this issue and what they had to do to fix it?

drewblueeye is offline   Quote Quick Reply
Old 02-22-2013, 06:43 PM   #2
Jeeper
 
RUBI 4 MY MRS's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: California/Nevada
Posts: 1,231
It is in "limp home" mode. That actually lock it in 2nd gear (besides P, N, & R). That happens with some of the transmission codes. What is the code #? Try disconnecting the battery for a couple minutes to reset the CEL & see if it returns.

__________________


'05 Rubi TJ Unlimited
'93 Toyota 4Runner
RUBI 4 MY MRS is offline   Quote Quick Reply
Old 02-22-2013, 07:16 PM   #3
Newb
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 14
the code is P0700, yes i reset the code and light by disconnecting the battery, the light went away but it still wont shift out of 1st gear.
drewblueeye is offline   Quote Quick Reply
Old 02-22-2013, 08:18 PM   #4
Jeeper
 
RUBI 4 MY MRS's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: California/Nevada
Posts: 1,231
The 700 code is sort of a generic code that indicates a malfunction. Usually there is a more specific second code. Be sure to let the codes run until it says “DONE” if you are reading them from the odometer display. How did you determine it was "incorrect 1st gear ratio"? That is P0731, right?

The P0731 is saying that there is a mismatch between the speed sensor output & the expected speed based on the engine speed (RPMs) & the gear the trans is in. It could be a speed sensor problem but I would think that would result in a speed sensor related code (not positive of that) or the trans slipping excessively.



Check the fluid level.

There is a chance it can be temperature related. Reset the codes & let the engine/trans warm up before putting the trans in gear & driving it. See if that works. Also note if the trans seems to be slipping.
__________________


'05 Rubi TJ Unlimited
'93 Toyota 4Runner
RUBI 4 MY MRS is offline   Quote Quick Reply
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



» Rates
Get low rates on auto insurance in Canada!

» Network Links
»Jeep Parts
» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 06:26 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC