Keep your automatic transmission alive, review/installation of Derale tranny cooler - Page 3 - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ Tech Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 02-09-2013, 12:08 PM   #61
Knows a couple things...

WF Supporting Member
 
Jerry Bransford's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Escondido, Calif.
Posts: 32,018
Images: 2
Quote:
Originally Posted by tj_guy99 View Post
Thanks Jerry! Is there room for the cooler AND an air tank?
There should be enough room for both. I've had both under my TJ (not at the same time though) and can't see the Derale getting in the way of the tank.

Quote:
Originally Posted by tslroper View Post
Hey Jerry, have you had any issues with vibrations from your cooler? After my last camping trip (highway and graded roads, no serious off-roading), the entire cooling unit (radiator and fan) vibrates pretty badly when its on. Enough that you can feel it in the seat and hear it over the sound of the soft top while on the highway. I checked it over and did not notice any damage to it, but it continued to vibrate each time it came on. Any ideas on this one? It's obviously out of balance, but I have no idea what caused it or how to even begin to fix it.
Mine is 100% vibration free, I'd check with Derale's customer service & just tell them the fan is now vibrating which should be covered under warranty. I'd double-check again that there's just not a clump of mud or similar piece of debris that is causing the problem.

__________________
Remember that having a different opinion doesn't also require one to be a jerk when expressing it.

When you have a choice, buy American.

Jerry Bransford is offline   Quote Quick Reply
Old 02-10-2013, 08:19 PM   #62
Jeeper
 
tslroper's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Las Cruces, NM
Posts: 130
I'll double check it, but I didn't see anything the first time. I'll give them a call, thanks for the advice. I'll try to report back here what it ends up being.

__________________
1990 YJ Islander, 4.2L MC2100 DUI HEI, 2.5" RE lift, 31x10.50 DuraTracs, HandenFab rear bumper / swing-out, Tough Terrain off-road camp trailer.
tslroper is offline   Quote Quick Reply
Old 02-15-2013, 10:25 AM   #63
Jeeper
 
Garage tinkerer's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 30
Smile Ticking tranny noise gone for good

Thanks for the write up Jerry it was very helpful. Especially the photos.

I installed the same kit on my jeep and have had no issues with my tranny making the infamous ticking noise that I presented to everyone. I was a little concerned about the location of the cooler (ie. mud and rocks) but after going on a recent trip across the Mojave dessert, where we encountered a fair amount of mud and rocks. I was very pleased to see that the cooler is pretty well protected from all of that. Yes it did get a little mud trapped in it but not enough to restrict air flow. The installation instructions with the kit and your thread made it very easy to install. The only thing I would recommend for others who are considering this kit. Is to purchase some p-clamps and hardware for routing the hoses along the frame rail as you enter the engine compartment. This allows you to keep the hoses away from the moving parts of the suspension as well as the exhaust, and keeps everything very clean and organized. I will try and get some photos of my install to pass onto others. When I figure out how to load them into the thred

Good luck to others.
Garage tinkerer is offline   Quote Quick Reply
Old 02-15-2013, 10:29 AM   #64
Knows a couple things...

WF Supporting Member
 
Jerry Bransford's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Escondido, Calif.
Posts: 32,018
Images: 2
You're very welcome, what are p-clamps?
__________________
Remember that having a different opinion doesn't also require one to be a jerk when expressing it.

When you have a choice, buy American.

Jerry Bransford is offline   Quote Quick Reply
Old 02-15-2013, 11:27 AM   #65
Jeeper
 
Garage tinkerer's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 30
P-clamps

P-clamps are a type of clamp that have a rubber insulation layer attached to them which protects the hose from the metal clamp and it has a eyelet that allows you to attach the clamp where ever you choose
Garage tinkerer is offline   Quote Quick Reply
Old 02-15-2013, 11:56 AM   #66
Knows a couple things...

WF Supporting Member
 
Jerry Bransford's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Escondido, Calif.
Posts: 32,018
Images: 2
Oh gotcha, thanks.
__________________
Remember that having a different opinion doesn't also require one to be a jerk when expressing it.

When you have a choice, buy American.

Jerry Bransford is offline   Quote Quick Reply
Old 06-09-2013, 11:30 PM   #67
Jeeper
 
tslroper's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Las Cruces, NM
Posts: 130
Just a quick update on my issue:

I wound up spinning the fan by hand a few times which initially resolved the issue. About 3 months ago the issue came back right before I parked the Jeep for a rebuild. While the motor and trans were out I again pulled the trans cooler and took a look at it. The motor on the fan is a 'sealed' unit with only 1 small vent hole. Well, my motor is full of sand I presume as it has nearly seized the fan. There is no way to clean it out and no way to open the motor itself. I've emailed Derale's customer service without a response (its been a week) so I'll try giving them a call this week. It is outside of warranty so I'm not expecting much, though I am a little disappointed with the product. It worked flawlessly and more than likely saved my transmission when pulling our camp trailer, but 2 years and it's dead seems a little ridiculous. I dont do a whole lot of extreme wheeling with the Jeep, it serves as a daily driver and a camping vehicle though we occasionally do mild trails with the local 4 wheel drive club. Living in the southwest sand is everywhere and its not as though I intentionally abused the cooler or put it in situations that were by any means above or beyond what it was designed for.

Enough of a rant, here is a picture of the hole I'm referring to. The lighting isnt the best, but in the center of the black rubber square is the only opening into the motor's casing.


Sorry to hijack your thread, Jerry. If you'd like I'll move this off to it's own post, but I thought you guys may want to be aware of the issue.

I've asked Derale the purpose of the hole and if it can be sealed off to prevent issues like this in the future (it's worth asking atleast). I've also asked if I can purchase just the motor from them, rather than spending $350 on a whole new cooler when all I need is the motor. I'll let you know what happens.
__________________
1990 YJ Islander, 4.2L MC2100 DUI HEI, 2.5" RE lift, 31x10.50 DuraTracs, HandenFab rear bumper / swing-out, Tough Terrain off-road camp trailer.
tslroper is offline   Quote Quick Reply
Old 06-10-2013, 08:39 AM   #68
Knows a couple things...

WF Supporting Member
 
Jerry Bransford's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Escondido, Calif.
Posts: 32,018
Images: 2
I can't imagine anything that can generate heat like that not being vented. Which is the same reason our axles, transfer case, and transmissions are all vented. Sounds to me like sand got inside from your wheeling which is just one of the risks we assume when we wheel and I can't see holding the manufacturer responsible.. Derale sells replacement parts, you shouldn't have any problem getting a new motor. I'm not so sure I'd ask them to replace it under warranty though.
__________________
Remember that having a different opinion doesn't also require one to be a jerk when expressing it.

When you have a choice, buy American.

Jerry Bransford is offline   Quote Quick Reply
Old 06-10-2013, 09:16 AM   #69
Jeeper
 
Join Date: May 2013
Location: Kenyon, MN
Posts: 50
Nice write up Jerry...

I also take temp readings from the output side of the cooler as this is the temp of the oil you're feeding the transmission. The temp of the oil in the pan or pre-cooler is far less relevant..

With electrical sending units, I typically leave the thread tape or sealant off of the first few threads as they will ground a lot better..
__________________
Regards - Randy
Big-Foot is offline   Quote Quick Reply
Old 06-10-2013, 01:58 PM   #70
Jeeper
 
tslroper's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Las Cruces, NM
Posts: 130
I didn't ask them to replace it under warranty and by no means hold them responsible, I simply wanted to know if the motor could be purchased separately rather than re-purchasing the whole kit and what the reason for the hole was and if there were any options for sealing it a little better. I spent a little over an hour on the phone with Derale's customer service this morning which was superb. I was told by their customer service that the hole is there only for the wiring and was not a vent (I'm not entirely sure I believe this, but that is exactly what I was told). The replacement part number for the fan itself is 16508 (with the wiring) or 16618 (just the fan). When I receive the new fan I may try running a vent tube of some sort on the fan just to prevent this from happening again. As a consequence of living in the desert southwest sand gets EVERYWHERE, it was inevitable with the design of the 'vent' but should be fairly simple to modify and prevent this from happening again.

Hope this helps anyone else that may have this issue in the future.
__________________
1990 YJ Islander, 4.2L MC2100 DUI HEI, 2.5" RE lift, 31x10.50 DuraTracs, HandenFab rear bumper / swing-out, Tough Terrain off-road camp trailer.
tslroper is offline   Quote Quick Reply
Old 07-14-2013, 08:57 AM   #71
Jeeper
 
Garage tinkerer's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 30
Quote:
Originally Posted by tslroper View Post
I didn't ask them to replace it under warranty and by no means hold them responsible, I simply wanted to know if the motor could be purchased separately rather than re-purchasing the whole kit and what the reason for the hole was and if there were any options for sealing it a little better. I spent a little over an hour on the phone with Derale's customer service this morning which was superb. I was told by their customer service that the hole is there only for the wiring and was not a vent (I'm not entirely sure I believe this, but that is exactly what I was told). The replacement part number for the fan itself is 16508 (with the wiring) or 16618 (just the fan). When I receive the new fan I may try running a vent tube of some sort on the fan just to prevent this from happening again. As a consequence of living in the desert southwest sand gets EVERYWHERE, it was inevitable with the design of the 'vent' but should be fairly simple to modify and prevent this from happening again.

Hope this helps anyone else that may have this issue in the future.
Thanks for the info. I will keep an eye out for this on mine.
Garage tinkerer is offline   Quote Quick Reply
Old 07-14-2013, 09:26 AM   #72
Jeeper
 
Garage tinkerer's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 30
Quote:
Originally Posted by Garage tinkerer View Post
Thanks for the write up Jerry it was very helpful. Especially the photos.

I installed the same kit on my jeep and have had no issues with my tranny making the infamous ticking noise that I presented to everyone. I was a little concerned about the location of the cooler (ie. mud and rocks) but after going on a recent trip across the Mojave dessert, where we encountered a fair amount of mud and rocks. I was very pleased to see that the cooler is pretty well protected from all of that. Yes it did get a little mud trapped in it but not enough to restrict air flow. The installation instructions with the kit and your thread made it very easy to install. The only thing I would recommend for others who are considering this kit. Is to purchase some p-clamps and hardware for routing the hoses along the frame rail as you enter the engine compartment. This allows you to keep the hoses away from the moving parts of the suspension as well as the exhaust, and keeps everything very clean and organized. I will try and get some photos of my install to pass onto others. When I figure out how to load them into the thred

Good luck to others.

Hey everyone,

My oil cooler fan just quit working about a month ago. So I got under my jeep and started looking at things. I first Trouble shoot the fan first with a 12volt motorcycle battery hooked up positive an negative of the fan to the battery and fan came on. So that ruled out the fan was the problem. I then went to the switched power supply line. Poked my old ice pick style circuit tester by sticking the pick into the power supply terminal, and then clipping the alligator clip to ground. I then had my wife turn the key on the ignition to accessory and my circuit tester light went on and off as she turned the key on an off. So that told me that power was getting to the fan. So where I'm at now is I assume I have a bad temperature sending unit. I have called Derale multiple times an left messages and have had No response. All i want to ask is if i can I purchase a new sending unit from them and if so what is the part number and cost. Since I have not gotten any response. I have been looking at Summit racing to purchase a new sending unit. But there are multiple thread sizes for the cooler side of the sending unit and the hose fitting side of the sending unit. Since I bought this in a kit I don't know the thread sizes. Jerry do you or anyone else out there that has purchased this kit by chance know the thread size of the fitting that threads into the cooler, and also know the thread size of the hose fitting that threads onto the the aluminum fitting that threads onto the cooler? This would help me make my decision on what sending unit to purchase from Summit Racing. Any input would be great

Thanks
Garage tinkerer is offline   Quote Quick Reply
Old 07-14-2013, 01:22 PM   #73
Supporting Member

WF Supporting Member
 
jeepwayoflife's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: California/Montana
Posts: 3,169
Quote:
Originally Posted by Garage tinkerer View Post

Hey everyone,

My oil cooler fan just quit working about a month ago. So I got under my jeep and started looking at things. I first Trouble shoot the fan first with a 12volt motorcycle battery hooked up positive an negative of the fan to the battery and fan came on. So that ruled out the fan was the problem. I then went to the switched power supply line. Poked my old ice pick style circuit tester by sticking the pick into the power supply terminal, and then clipping the alligator clip to ground. I then had my wife turn the key on the ignition to accessory and my circuit tester light went on and off as she turned the key on an off. So that told me that power was getting to the fan. So where I'm at now is I assume I have a bad temperature sending unit. I have called Derale multiple times an left messages and have had No response. All i want to ask is if i can I purchase a new sending unit from them and if so what is the part number and cost. Since I have not gotten any response. I have been looking at Summit racing to purchase a new sending unit. But there are multiple thread sizes for the cooler side of the sending unit and the hose fitting side of the sending unit. Since I bought this in a kit I don't know the thread sizes. Jerry do you or anyone else out there that has purchased this kit by chance know the thread size of the fitting that threads into the cooler, and also know the thread size of the hose fitting that threads onto the the aluminum fitting that threads onto the cooler? This would help me make my decision on what sending unit to purchase from Summit Racing. Any input would be great

Thanks
Well its either the temp sending unit or the relay. If you get the jeep up to operating temp, turn it off, remove the relay, bang it a little on something, put in back in, and turn the jeep on, does it work? If so, its probably the relay failing. Jegs sells temp sensors and whole relay kits.
__________________
--------------------------------------------------------
jeepwayoflife is offline   Quote Quick Reply
Old 07-15-2013, 10:38 AM   #74
Jeeper
 
Garage tinkerer's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 30
Quote:
Originally Posted by jeepwayoflife View Post

Well its either the temp sending unit or the relay. If you get the jeep up to operating temp, turn it off, remove the relay, bang it a little on something, put in back in, and turn the jeep on, does it work? If so, its probably the relay failing. Jegs sells temp sensors and whole relay kits.
Their is no relay only the temp sensor
Garage tinkerer is offline   Quote Quick Reply
Old 07-15-2013, 02:25 PM   #75
Supporting Member

WF Supporting Member
 
jeepwayoflife's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: California/Montana
Posts: 3,169
Quote:
Originally Posted by Garage tinkerer View Post

Their is no relay only the temp sensor
That's odd... those things pull a lot of power. Normally its the temp sensor that tells a relay to engage.
__________________
--------------------------------------------------------
jeepwayoflife is offline   Quote Quick Reply
Old 09-28-2013, 09:21 AM   #76
Jeeper
 
dbsanders's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Irvine, CA
Posts: 156
Just installed one on my LJ last weekend. Had to extend the return line about 8 inches, because I couldn't mount in the correct location (my side steps clamp around the frame there). Hose routing was a bit of challenge near the steering linkages, but I think they're safe. Hooked up the electrical to the post in the power distribution, so it's on constant power for now. Just got my relay and other electrical bits in the mail, so I will connect to ignition-switched power the next chance I get.

I do know it works, but I haven't heard it come on at all yet. What's the best way to make my trans generate some heat?
dbsanders is offline   Quote Quick Reply
Old 09-28-2013, 09:51 AM   #77
Jeeper
 
DBoat's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: The Big D
Posts: 1,486
Quote:
Originally Posted by dbsanders View Post
I do know it works, but I haven't heard it come on at all yet. What's the best way to make my trans generate some heat?
Go wheeling.. Mine comes on just street driving in Dallas 100+ degree heat..
DBoat is offline   Quote Quick Reply
Old 09-28-2013, 10:49 AM   #78
Knows a couple things...

WF Supporting Member
 
Jerry Bransford's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Escondido, Calif.
Posts: 32,018
Images: 2
Quote:
Originally Posted by dbsanders View Post
Just installed one on my LJ last weekend. Had to extend the return line about 8 inches, because I couldn't mount in the correct location (my side steps clamp around the frame there). Hose routing was a bit of challenge near the steering linkages, but I think they're safe. Hooked up the electrical to the post in the power distribution, so it's on constant power for now. Just got my relay and other electrical bits in the mail, so I will connect to ignition-switched power the next chance I get.

I do know it works, but I haven't heard it come on at all yet. What's the best way to make my trans generate some heat?
I'd connect it to non-switched power so it can continue running after you shut the key off. It won't stay running long enough to have to worry about the battery. It doesn't need a relay either, I'd avoid the use of a relay here since you want this circuit to be as reliable as possible without extra unnecessary complexity that can make it more failure prone.

Mine seldom comes on but it does on a hot day, when I'm towing my trailer, or doing long slow climbs up trails in 4Lo. The aux cooler is providing extra cooling even when the fan is not running so the fan doesn't need to come on all that often.
__________________
Remember that having a different opinion doesn't also require one to be a jerk when expressing it.

When you have a choice, buy American.

Jerry Bransford is offline   Quote Quick Reply
Old 09-28-2013, 07:26 PM   #79
Jeeper
 
DarthLEGO's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: NW Florida
Posts: 383
Images: 2
Jerry - Thank you for the right up! This may be my next upgrade. Looks relatively straightforward.
__________________
Driving a Jeep is like riding in a roller coaster everyday!
DarthLEGO is offline   Quote Quick Reply
Old 10-26-2013, 10:44 AM   #80
Jeeper
 
Garage tinkerer's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 30
Quote:
Originally Posted by Garage tinkerer View Post

Their is no relay only the temp sensor
Hey all,

Got my new temperature sending unit from Summit Racing. P/N 35020. I installed it yesterday and I'm back I business. Fan turns on and off as its designed to do. The standard sending unit that the kit came with had some of the seal break loose on one of the terminals. I'm assuming this is what caused it to stop working. If anyone has to change it out I would highly recommend this sensor that I installed. It's a replaceable sensor for one, and its a larger sensor. So it has more surface area for temperature reading. Hope this was helpful.
Garage tinkerer is offline   Quote Quick Reply
Old Yesterday, 02:57 PM   #81
Newb
 
Join Date: Sep 2012
Location: Seattle Area
Posts: 2
Hey Jerry, I'm curious about the longevity of this cooler. How is it holding up after a few years of use?
NWDoc is offline   Quote Quick Reply
Old Today, 12:23 AM   #82
Knows a couple things...

WF Supporting Member
 
Jerry Bransford's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Escondido, Calif.
Posts: 32,018
Images: 2
It's a simple well designed device, it's still working perfectly.

__________________
Remember that having a different opinion doesn't also require one to be a jerk when expressing it.

When you have a choice, buy American.

Jerry Bransford is offline   Quote Quick Reply
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Manual or Automatic transmission SRPs 2012 JK General Discussion Forum 34 08-12-2011 07:30 AM
Quick question on transmission cooler terminator012 JK General Discussion Forum 2 05-26-2011 04:44 PM
Which transmission cooler with fan? nickandsusan JK General Discussion Forum 1 04-29-2011 12:24 PM
Transmission Oil Cooler nicolas-eric TJ Tech Forum 6 01-22-2007 10:08 PM
'04 Unlimited Automatic Transmission Question hmenker TJ Tech Forum 6 06-14-2006 07:58 AM



» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 05:33 AM.



Jeep, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC