New to Forum Need Help - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ Tech Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 09-29-2010, 08:28 AM   #1
Jeeper
 
Maximus1956's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Colorado
Posts: 70
New to Forum Need Help

I new to the forum. I recently purchased a 2006 TJ. It's been running great. I haven't driven it for two days. I got in it this AM and it wouldn't start. It wouldn't even turn over. I have lights that show up on the dash board (fuel, etc) I didn't have time to investigate further. The radio would'nt turn on. I'm assuming the battery? I'm not mechanically inclined. It sounded like there was a buzz or humm when I turned the ignition to on to start it. (fuel pump engaging?) Any assistance would be appreciated.

Maximus1956 is offline   Quote Quick Reply
Old 09-29-2010, 08:39 AM   #2
Jeeper
 
meyers's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Dover, New Hampshire
Posts: 738
What does your voltage gauge say? Is it way below the 12?

meyers is offline   Quote Quick Reply
Old 09-29-2010, 08:42 AM   #3
Jeeper
 
530ktm's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Southern California
Posts: 3,705
Images: 3
I would suggest checking the battery and giving it a good charge before you do anything else. No body knows how old it may be and they can do strange things when they get older. Once it is running you can check to see of the alternator is charging properly and if it is then I would suggest looking into the battery replacement.
530ktm is offline   Quote Quick Reply
Old 09-29-2010, 09:01 AM   #4
Jeeper
 
Maximus1956's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Colorado
Posts: 70
Thanks guys. I'll give it a better look over when I get home. I have a feeling it's the battery too. It's my first Jeep. I can see it's going to be a money pit. Not just for maintenance, lots of cool stuff you can add.
Maximus1956 is offline   Quote Quick Reply
Old 09-29-2010, 11:52 AM   #5
Knows a couple things...

WF Supporting Member
 
Jerry Bransford's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Escondido, Calif.
Posts: 31,367
Images: 2
Before assuming the battery is bad, remove, wire-brush, and reinstall both battery connections. Weak/loose/corroded battery connections commonly cause this exact problem. If that doesn't help, take the battery in and have someone give it a load test which will indicate its true condition.
__________________
When you have a choice, buy American.

Jerry Bransford is online now   Quote Quick Reply
Old 09-29-2010, 01:11 PM   #6
Jeeper
 
oldskool71's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Lakewood, CA
Posts: 194
Quote:
Originally Posted by Maximus1956 View Post
I can see it's going to be a money pit.
I hope not...I bought mine as a DD...thought it would be ez to work on...and fun to drive...
__________________
'97 Wrangler SE...Jade...2" Pro Comp Lift...33's on Polished Pro Comp Xtreme 1089's...Magnaflow exhaust...SRC Classic front/rear bumpers...Contour Sport Seats...
oldskool71 is offline   Quote Quick Reply
Old 09-30-2010, 08:31 AM   #7
Jeeper
 
Maximus1956's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Colorado
Posts: 70
battery replaced

I got home last night, pulled the battery and had it tested. It was nearly dead. Installed the new battery. Bang! Works fine. Voltage was at 14.5, but I think I might have discovered the problem. I decided to drive the wrangler to work today. I got to work, shut off the vehicle and the radio stayed on. It's never done that. I started it back up and then turned it off. The radio and clock shut off as it should. I'm not sure what caused that. I'll need to keep and eye on that. I'm assuming that's was caused the battery drain.

Maximus1956 is offline   Quote Quick Reply
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New To Wrangler Forum n116ebo WF New Member Check In 11 09-23-2010 10:59 PM
forum turds brokenarrow33 TJ General Discussion Forum 36 07-27-2010 04:08 PM
Forum policy - check in here before listing something! JeepCrawler98 Classifieds Archive 0 04-05-2005 09:34 PM



» Network Links
»Jeep Parts
» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 11:31 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC