No Start... - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ Tech Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 06-16-2013, 10:04 PM   #1
Jeeper
 
Neal5280's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: Aurora, CO
Posts: 456
Question No Start...

So I got in this morning and turn the key and just get a single click...

So I test the battery and am seeing 13.7v so I don't believe it to be the battery.

I was able to push start it and drove for approx 45 min turn off and try to restart and click... Push start and drive home and throw the cover on to avoid the rain. Test battery and still get 13.7v...

Would the next logical thing to check be the starter? It looks like it's pretty easy to get to, I could take it into Auto Zone or O'Riellys to be checked...

Let me know if I'm on the right track.

__________________
Drive until the city lights
Dissolve into a country sky...

Live Free or Die Tryin

My Build Thread: http://www.wranglerforum.com/f5/neal...ad-238492.html
Neal5280 is offline   Quote Quick Reply
Old 06-16-2013, 10:08 PM   #2
Jeeper
 
Join Date: May 2011
Location: Great Falls, MT
Posts: 355
I would start with the battery terminals and ground wire and move out from there to the solenoid I think? It sounds like the starter is not getting power otherwise it would try to turn over the engine.

And I swear if your post takes away responses from my thread about not starting I will have to kill you haha :P

clarkkent is offline   Quote Quick Reply
Old 06-17-2013, 03:19 PM   #3
Jeeper
 
Neal5280's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: Aurora, CO
Posts: 456
Bump
__________________
Drive until the city lights
Dissolve into a country sky...

Live Free or Die Tryin

My Build Thread: http://www.wranglerforum.com/f5/neal...ad-238492.html
Neal5280 is offline   Quote Quick Reply
Old 06-17-2013, 03:27 PM   #4
Commercial Member

WF Supporting Member
 
Big Sarge's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Chester Virginia
Posts: 2,899
Actually disconnect your battery cables and clean both the battery posts as well as the cable ends very good usin a terminal cleaner tool or sand paper, wire brush to get them good and clean then re connect. If the problem remains let us know!
__________________
click the link below to view my Custom Jeep shifters, pool ball shifters. College Teams now available
http://www.wranglerforum.com/f37/custom-camo-pool-ball-shifters-224388.html

_______
/l ,[____],
l---L -OlllllllO-
()_) ()_)--o-)_)
Big Sarge is offline   Quote Quick Reply
Old 06-17-2013, 03:28 PM   #5
President, ThumbJeeps

WF Supporting Member
 
sevenservices's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Mid-Michigan/Thumb
Posts: 3,937
Yup. Start with your battery terminal connections. If those are good, trace the + wire down to the starter. I've seen 'em come loose on that end as well. If you've checked the connections be undoing them, cleaning them and putting back together on both side of the + cables and it still just clicks, then have the starter tested.

By hearing a click you know your ignition, battery and relays are good. 9 times out of 10 its just a bad connection either at the battery terminal, in the cable or at the other end.
__________________
-Chris
President, ThumbJeeps
CB Callsign "AirForce One"


1994 Wrangler YJ I6 4.0 H/O Auto 3 spd. 4" RC (33x12.5) (15x8) 3:54 Gears
sevenservices is offline   Quote Quick Reply
Old 06-17-2013, 03:33 PM   #6
Supporting Member

WF Supporting Member
 
Verf's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: Western Massachusetts
Posts: 386
Quote:
Originally Posted by Big Sarge View Post
Actually disconnect your battery cables and clean both the battery posts as well as the cable ends very good usin a terminal cleaner tool or sand paper, wire brush to get them good and clean then re connect. If the problem remains let us know!
And while your doing it, buy the $5 batter terminal saver kit, most parts shops sell them. Comes with a spray can and a set of the red/green felt pads. Trust me when I say they work. Back in the day I had a '86 Mazda 626 that when you hit a jarring bump, would just die. This old dude in a parts store took a look, said I had a ton of corrosive build up under the clamps on the terminal (you could barely see anything). I rolled my eyes, but let the old-timer do his thing. He cleaned them, but the .99 cent pads on under them and BAM, never had another issue. Its the little things sometimes. lesson learned, old people know stuff. And now I'm one of them, lol
Verf is offline   Quote Quick Reply
Old 06-17-2013, 03:35 PM   #7
Jeeper
 
Reznor's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Location: Calgary, Alberta
Posts: 193
If you're getting a click then the solenoid appears to be activating. This leads me to believe the starting systems are ok. (Fuses, relays, solenoid, etc)

My guess is that the bendix gear is stuck inside the starter. This would be due to either menchanical failure in the starter itself, or due to a lack of power. You say you see the battery at proper voltage, but you don't know how many amps it's pushing those volts with. If the battery is really weak, then it might not have the kick required to get those 13.7 volts into the starter. I would try a jump to see if that makes a difference. If not, then you can rule out the battery 100%. As suggested, I'd also check all the connections, etc.

You did not mention hearing the starter motor when turning the car over, so I'm not sure if it could be mechanically stuck. You can try tapping it with a hammer to release the gear if you think this might be the case, but any time I've seen this being a problem you can hear the starter.

Edit: Wow - lots of responses while I was entering this. As such, some of my post will be repeat info.
Reznor is offline   Quote Quick Reply
Old 06-17-2013, 03:43 PM   #8
Jeeper
 
Neal5280's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: Aurora, CO
Posts: 456
Awesome everyone thanks for the replies. I'll do this after work in the morning and report back.

I appreciate all the help!
__________________
Drive until the city lights
Dissolve into a country sky...

Live Free or Die Tryin

My Build Thread: http://www.wranglerforum.com/f5/neal...ad-238492.html
Neal5280 is offline   Quote Quick Reply
Old 06-17-2013, 05:58 PM   #9
Jeeper
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 60
I have this same exact problem with the same exact symptoms. I actually took it apart today again. It seems like a loose connection because sometimes it works and sometimes I'm screwed but when I fiddle with it, it works eventually. I took it apart and tested the power on the starter by jumping a positive wire directly to one of the three connection points, it works just fine. I haven't fixed it yet but my guess is a connection issue. Double check those hard to get wires that go to it
Maestro is offline   Quote Quick Reply
Old 06-17-2013, 10:34 PM   #10
Jeeper
 
Neal5280's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: Aurora, CO
Posts: 456
It looks to be the connection at the starter I ran out of time before work tonight but I'll correct that in the morning and give (HOPEFULLY) an update that it is corrected!

Thanks for all the input I appreciate it!

Quote:
Originally Posted by sevenservices View Post
Yup. Start with your battery terminal connections. If those are good, trace the + wire down to the starter. I've seen 'em come loose on that end as well. If you've checked the connections be undoing them, cleaning them and putting back together on both side of the + cables and it still just clicks, then have the starter tested.

By hearing a click you know your ignition, battery and relays are good. 9 times out of 10 its just a bad connection either at the battery terminal, in the cable or at the other end.

__________________
Drive until the city lights
Dissolve into a country sky...

Live Free or Die Tryin

My Build Thread: http://www.wranglerforum.com/f5/neal...ad-238492.html
Neal5280 is offline   Quote Quick Reply
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off




» Network Links
»Jeep Parts
» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 03:12 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC