Possible neutral safety switch issue - Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ Tech Forum

Join Wrangler Forum Today

Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 04-27-2013, 02:57 PM   #1
Join Date: Jan 2011
Location: Albuquerqeu
Posts: 2
Possible neutral safety switch issue

Can a bad neutral safety switch cause symptoms other than no click, no crank?

I have a 2001 TJ, 4.0, 32RH auto. A few months ago I started having an issue where the CHECK GAUGES light came on while driving. It didn't seem to cause an issue so I continued to my destination. The voltage gauge was wavering more that usual though. Got home and parked the Jeep. Next morning it would not start (no click, no crank) and the dash gauges were all swinging wildly. I thought it might be a dead battery so i charged it but still no go. Had it towed to a garage and they found nothing wrong. It started fine for them.

A few months later, same thing. No click, no crank, dash gauges all swinging wildly. This time I had bumped the shifter before trying to start it so I worked the shifter back and forth a few times and it started. The gauges were all normal again, including the voltage gauge. Last night on the way home I got the CHECK GAUGES light again and the voltage was varying several volts up and down. Got home ok and it would not restart. Worked the shifter a few times and it started normally. Volt meter is rock steady again.

Strange stuff. I'm thinking I should replace the neutral safety switch and see if that cures all the symptoms. Would love to hear opinions.

Kenny in Albuquerque

kenglong is offline   Quote
Old 04-27-2013, 05:54 PM   #2
RUBI 4 MY MRS's Avatar
Join Date: Feb 2011
Location: California/Nevada
Posts: 1,851
When this is happening, do the gauges only swing back & forth when the ignition switch is held in the start position & go back when the key is released? When the key is on (not to start) do the gauges (like the fuel gauge) read normal or stay bottomed out (like off)?

I don’t see a connection between the neutral switch & the gauges acting as they are but you can test the switch by temporarily bypassing it. Be careful because doing so will allow it to start when in gear. You can ground the brown/blue wire going to the switch. Since the problem is intermittent you may have to try is that way for a while to see if it starts every time.

Another possibility is that it is an ignition switch problem. There is a connection between the shifter & the ignition switch. You know how you can’t shift out of park unless the key is on. There is a cable going from the shifter to the ignition switch. It could possibly be that when you move the shifter you are you are affecting the ignition switch. The wiring there can certainly affect starting & possibly the cluster as well. One thing you can try is when you get the no start, before moving the shifter & with the key on, check various electrical components like the wipers, turn signals, radio. Then with the brake pedal pushed, see if you can take it out of park. Also carefully check the connector to the ignition switch for melting or discoloration of any of the terminal connections (you have to unplug the connector to check that).

'05 Rubi TJ Unlimited
'93 Toyota 4Runner
RUBI 4 MY MRS is offline   Quote

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Download our Mobile App

» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 10:03 AM.

User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.1.0 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2015 DragonByte Technologies Ltd.

Jeep, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC