Speedo And Odometre - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ Tech Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 02-07-2013, 04:52 PM   #1
Newb
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 4
Speedo And Odometre

Hi Jeepers!

First off, I'm new to the forum's, and apologise in advance if this is not the place to write up for some assistance with my problem, so if this is the wrong place, I'm happy to put the thread elsewhere

Now to the problem, and what i've attempted so far to resolve.

Speedo and Odometre stopped working

Symptoms,

Rough Idle
Stalls at lights or when braking at stop signs etc (Have found tapping the accelerator stops this problem before coming to a stop)
Speedo does not work nor does the Odometre
Water pump has begun making strange noises(I believe this is an alternate problem)

Strangely, 2 weeks after it occured, driving home the whole system began working correctly, the speedo was working fine, while being a little jumpy, the odometre began recording additional kilometres, then when I turned off the jeep at home, it stopped working again.

What i've tried,

I've pulled the cluster out, cleaned the pin's and twisted them 10 degrees to attempt a better contact (Will be purchasing dielectric grease this weekend for round 2).

Pulled the Speed Sensor out from the transfer case, cleaned up the unit, checked the pinion and that it is not stripped, i've traced the wiring and it seems fine.

The gear ratio is correct as well, as it has stock wheels currently, and I've made sure it is in the right position and lines up with the little dot on the Tcase.


Anyhow, I don't want to take it back to the dealership, they charged me $770 to tell me the speedo needs changing (the reason I took it to them in the first place!! ) but they did give me the code P0500 so hopefully that helps.

If you could list your suggestions, I'd greatly appreciate all assistance and thanks in advance!!

Styxer

styxer is offline   Quote
Old 02-07-2013, 07:35 PM   #2
Jeeper
 
Clemson's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Coastal North Carolina
Posts: 96
Styxer. The dealer is probably right with replacing speedo head. Not a difficult job and the parts are cheap.

Clemson is offline   Quote
Old 02-07-2013, 07:40 PM   #3
Jeeper
 
mudmagnet63's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: Whiskey River OK
Posts: 556
Is your tach doing the same thing? Mine does this on occasion spedo & tach drop to zero for a while, then jump to normal. I can't find any reason these things are happening.
__________________
BAD TOAD

1998 4.0 5 speed, Superior super 35 rear, Superior super 30 front, yukon air lockers x2. 3" Terra Flex suspension lift, 1.25" BL, 1" MML Engo 9K winch, Dick Cepeck Radial F-C 33/12.5/15.
mudmagnet63 is offline   Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off




Download our Mobile App

» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 10:18 PM.


User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.1.0 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2015 DragonByte Technologies Ltd.

Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC