Sputter - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ Tech Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 11-28-2010, 09:56 AM   #1
Jeeper
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 65
Sputter

I have a 1997 4.0 and it has been running a little rough for a while. I runs fine, but at idle it would intermitantly drop down to almost a stall then jump up to 1200 rpm. Yesterday my check engine light came on and my jeep intermitantly will sputter(misfire?) in low rpms under a load. At the same time I noticed my shift up arrow is no longer working( I dont know if this is a symptom of the promblem or will help diagnostics)
Thanks

invertd is offline   Quote Quick Reply
Old 11-28-2010, 10:35 AM   #2
Jeeper
 
p1zzaman's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Carlsbad, CA
Posts: 227
Had similar issues with my last truck, turned out to be a REALLY dirty throttle body. Cleaned it out , an it idled and ran like new again. So try that and see what happens.

p1zzaman is offline   Quote Quick Reply
Old 11-28-2010, 07:27 PM   #3
Jeeper
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 65
I just got back from the local auto store and the check engine light problems were two fold. The throttle position sensor and the 02 sensor. Easy to replace? Is there anything I can do to adjust/clean/change to try before replacing?
Thanks
invertd is offline   Quote Quick Reply
Old 11-28-2010, 08:02 PM   #4
Jeeper
 
oldskool71's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Lakewood, CA
Posts: 194
you could do like mentioned before and clean the TB to see if that helps...if not it may be time to replace the TPS and or O2 sensor....both are fairly easy and won't break the bank...mine was doing something similar after washing down the engine compartment...got the CEL...TPS code...changed it out and running better than when I brought it home.....
__________________
'97 Wrangler SE...Jade...2" Pro Comp Lift...33's on Polished Pro Comp Xtreme 1089's...Magnaflow exhaust...SRC Classic front/rear bumpers...Contour Sport Seats...
oldskool71 is offline   Quote Quick Reply
Old 11-28-2010, 08:47 PM   #5
Jeeper
 
Join Date: Oct 2010
Location: The Pacific Northwest
Posts: 356
Images: 21
Can you reset the codes? Reset then drive normal. If your Jeep flutters just before that engine light comes on again, I'd start with a fouled/clogged O2 sensor. If I am not mistaking, a bad O2 sensor will be sending incorrect air/fuel readings back to the computer and the computer tries to compensate for incorrect readings, based on air/fuel ratio. Hence, the throttle body opening and closing at idle.

I have no clue what is involved with changing out O2s in a Jeep, but a Corvette is a RPITA and can be confusing replacing the rear O2s because they actually cross. If the Jeep is anything the same, make sure you change one at a time to avoid confusion.
__________________

"It's a Jeep thing - I don't even understand"
JackdUp is offline   Quote Quick Reply
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sputter on Initial Accel in my 2004 4 banger Atthehop TJ Tech Forum 0 09-11-2010 01:04 PM
Need help with sputter vhfd3 YJ Tech Forum 17 08-14-2010 08:04 PM
Consistent Idle problem, sputter @ idle-3000 whippet14 YJ General Discussion Forum 5 01-26-2006 07:41 AM


logo carid shop wrangler parts carid fender flares custom wheels store avs deflectors at carid

» Network Links
»Jeep Parts
» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 05:11 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC