Strange Rough Idle - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ Tech Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 04-15-2010, 07:50 PM   #1
Jeeper
 
djl7780's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: South Louisiana
Posts: 20
Strange Rough Idle

Hello all,
I have searched the rough idle threads high and low followed the advice others gave, as mine started rough idling yesterday. So rough it shakes and chugs. I cleaned the IAC (which was pretty clean, but I cleaned it anyway) The TPS is new as the person I bought the jeep from a few months ago replaced it. I also cleaned the throttle body real well. The weird thing is, if at idle I turn on the AC, it smoothes out nicely. Turn AC off and back to idling rough. Any suggestions?
Thanks

djl7780 is offline   Quote
Old 04-15-2010, 07:57 PM   #2
Drives by Braille

WF Supporting Member
 
AzTJ's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: For-8-Oh!
Posts: 13,631
Sounds like a vacuum problem then. Check and make sure all the hoses are on and tight and not split. Don't know what year your Jeep is, but check the MAP sensor as well (if you have one).

AzTJ is offline   Quote
Old 04-15-2010, 07:58 PM   #3
Jeeper
 
djl7780's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: South Louisiana
Posts: 20
Forgot to mention it's a 98 TJ 4 banger, manual tranny. Also I did a tuneup last month, new champion plugs, wires, distributor, rotor, and both 02 Sensors. It ran fine after the tuneup (although it is a second vehicle, so it does not get driven much). Seems to just started idling rough
djl7780 is offline   Quote
Old 04-15-2010, 08:02 PM   #4
Drives by Braille

WF Supporting Member
 
AzTJ's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: For-8-Oh!
Posts: 13,631
Check the MAP sensor (on the firewall) has a vacuum line going to it and a 3-wire plug. Make sure it's on and clear. Check other vacuum hoses too.
AzTJ is offline   Quote
Old 04-15-2010, 08:08 PM   #5
Jeeper
 
djl7780's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: South Louisiana
Posts: 20
My MAP sensor is on the side of the throttle body itself. The connector is connected.
djl7780 is offline   Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
89 YJ 4.2L idle is rough, need your ideas :) jeepfan123 YJ Tech Forum 10 04-25-2010 04:48 PM
4.0 Hard Start / Backfire / Rough Run after extended idle biasdesign YJ Tech Forum 1 12-29-2009 07:49 PM
Rough Idle and Starting Issue crashnburn54 TJ Tech Forum 6 10-30-2009 10:11 AM
Rough Idle? Washing? AndyLA JK Tech Forum 4 04-22-2009 11:13 AM
4.2 rough idle and stalling problem truemainer150 YJ Tech Forum 9 04-12-2008 06:10 PM



Download our Mobile App

» Network Links
»Jeep Parts
» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 06:21 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC