2.5 nightmare - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > YJ Jeep Wrangler Forum > YJ Tech Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 04-26-2013, 10:53 PM   #1
Jeeper
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 28
2.5 nightmare

ok so this is the long version.... a buddy had me bring his jeep over to do some repairs and holys$%t this thing is tore up. first a little history the motor has 12000 miles on a rebuild that was done at a rebuilder in chicago.then the motor sat for 8 months till it was installed.then the motor was installed and went through a proper break in period. at roughly 10000 miles it started blowing the dipstick out of the tube about 2 inches and would push a little oil out every now and then.now it is in my garage (along with 2 more project builds).. it has also got another issue.when trying to start it there is no CEL but after trying to start it 12 to 15 times the CEL will come on and then it will start. now is where i am having a problem i have done a compression check
#1 has 150 psi
#2 has 145 psi
#3 has 143 psi
#4 has 150 psi
so i did a leak down test and the results are
#1 10%
#2 15%
#3 12%
#4 10%
all are within acceptable specs so now i checked the pcv valve and vaccum line and system all good with minimal oil in the pcv line and the scavange line that goes to the throttle body. so i cleaned them anyway so with these two issues let me add 1 more.
when you try to start it and the CEL come on so do the headlights but just dim not normal brightness for low beam almost like a dead flashlight.

so i hope someone can come up with some ideas cause i am lost at this point. i am thinking small crack missed during rebuild possibly. and during leak down test you cannot hear where the leak is i have tried smoke in all places watching for movement but get none
hopefully some has an idea.......:deadhors e:

thanks guys and gals

jasontibbs is offline   Quote Quick Reply
Old 04-27-2013, 12:06 PM   #2
Jeeper
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 28
Bump

jasontibbs is offline   Quote Quick Reply
Old 04-27-2013, 12:15 PM   #3
Jeeper
 
C.L.'s Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: North NJ
Posts: 2,107
Sounds like the main harness is partially melted and some of the wire cores are touching. A buddy of mine with the 2.5 had similar issues (would sputter and die when wet, fuel pump would intermittently lose power, sometimes wouldn't start, etc) that were traced back to a connector that had sagged down enough to touch the exhaust. Once ONE positive wire melted to the exhaust it shorted and melted insulation off other wires further up the harness. They were randomly contacting/jumping and wreaking havoc with the electrical system, but never blew fuses for some reason...
C.L. is offline   Quote Quick Reply
Old 04-29-2013, 11:56 PM   #4
Jeeper
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 28
Bump
jasontibbs is offline   Quote Quick Reply
Old 04-30-2013, 12:16 PM   #5
Jeeper
 
Join Date: Jan 2010
Location: Las Cruces, NM
Posts: 2,291
Agree with C.L. on the wiring, something is shorted or connection is bad by the sounds of it. If the engine is blowing oil and blowing the dipstick out, there has to be excessive pressure in the crank case, Did you do the compression test and leak down when the engine was hot? There's only a few causes of blowby, cracked/holed piston, cracked ring, cracked block or blocked/faulty emissions
__________________
2013 WRANGLER SPORT 2 DR., V-6 ,AUTO,HARD TOP
(Sold)1994 Jeep Wrangler 2.5L, Bestop top
/w steel half door and slider windows
5 speed, 2.5" lift, 31" tires,rack lights
Garyk is offline   Quote Quick Reply
Old 04-30-2013, 02:17 PM   #6
Jeeper
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 28
But wouldn't either the leak down or compression test shown that
jasontibbs is offline   Quote Quick Reply
Old 04-30-2013, 04:00 PM   #7
Jeeper
 
Join Date: Jan 2010
Location: Las Cruces, NM
Posts: 2,291
Sometimes no, sometimes a crack will open up after the engine gets warm.....I saw once where the ring gaps were all lined up...not too common unless installed wrong.

What year is this engine?
__________________
2013 WRANGLER SPORT 2 DR., V-6 ,AUTO,HARD TOP
(Sold)1994 Jeep Wrangler 2.5L, Bestop top
/w steel half door and slider windows
5 speed, 2.5" lift, 31" tires,rack lights
Garyk is offline   Quote Quick Reply
Old 04-30-2013, 05:26 PM   #8
Jeeper
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 28
94 but the engine was rebuilt 12000 miles ago and developed this problem at 10000 miles
jasontibbs is offline   Quote Quick Reply
Old 05-07-2013, 08:23 PM   #9
Jeeper
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 28
Update ..... ECM fixed starting issue now on to the crankcase pressure issue
jasontibbs is offline   Quote Quick Reply
Old 05-07-2013, 11:38 PM   #10
jokerchief462

WF Supporting Member
 
jokerchief462's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: North Las Vegas
Posts: 9,661
Take the valve cover off clean the baffles at the PCV or CCV. Replace the hoses to the valve cover with new just to make sure they aren't collapsing when warmed up. Check oil level and ensure it is not over filled. The oil pump has a pressure relief at 75psi so it should be regulating the oil pressure for you. If not I would suspect the pump if nothing else is found. From your beginning numbers you have a lot of life left in the engine. See how all that works. I would hate to just jump on the pump first.

__________________
89 2.5 TBI, 4" RC lift, 1" Booms, SYE, Adams Driveshafts front and rear, Ford 8.8 with 4:88s, BFG 33X12.50X15, and a ton of other stuff.

AF Jeep Club Tail Number 184
jokerchief462 is offline   Quote Quick Reply
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off




Download our Mobile App

» Network Links
»Jeep Parts
» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 08:00 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC