4x4 problem - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > YJ Jeep Wrangler Forum > YJ Tech Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 03-24-2008, 06:17 PM   #1
Jeeper
 
Fmaxpa's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 20
Question 4x4 problem

I am new to jeep and I went to take my 90 yj out for the first time and I have no four wheel drive pretty disappointing . When I put it in four low my gearing changes for the rear but I have no drive in the front. I dont think my hubs are locking is there any way to lock them manually and does anyone know why this is happening? Thanks

Fmaxpa is offline   Quote Quick Reply
Old 03-24-2008, 07:40 PM   #2
Jeeper
 
jpdocdave's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: beach park, il
Posts: 8,162
Images: 7
very common problem, check vacuum actuator for front axle. many threads on this, i think one is sticky in the yj section

__________________
"The danger to America is not Barack Obama but a citizenry capable of entrusting a man like him with the Presidency. It will be far easier to limit and undo the follies of an Obama presidency than to restore the necessary common sense and good judgment to a depraved electorate willing to have such a man for their president."
http://mybroadband.co.za/photos/data...re_cowbell.gif
jpdocdave is offline   Quote Quick Reply
Old 03-25-2008, 05:06 AM   #3
Jeeper
 
89 strangler's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 83
Just went through this myself.Ihad multiple issues.All the lines were melted at the switch in the transfer case.Fixd those.Then ended up not even having vacuum to the switch.Red line is constant vacuum to the switch.Make sure you have that first.If you have vacuum coming into the switch than you need vacuum coming out of it.Don't mind the blue line it just hangs out doing noth'n.Shift into 4wd and then pull the yellow lines off(double plug) the shift motor on the axle(pass side,disc shaped) and put your finger on there and see if you are getting vacuum.Let us know.
__________________
"If stupidity got us into this mess, then why can't it get us out?"
89 strangler is offline   Quote Quick Reply
Old 03-25-2008, 06:04 PM   #4
Jeeper
 
reevesdieselyj's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 231
GO with posi-lock. I love mine
__________________

http://i167.photobucket.com/albums/u...cashcroped.jpg
Jeep makes it, Cummins shakes it!
reevesdieselyj is offline   Quote Quick Reply
Old 03-25-2008, 07:00 PM   #5
Jeeper
 
Join Date: Sep 2006
Location: ilion, ny
Posts: 132
Send a message via AIM to scooter18155 Send a message via Yahoo to scooter18155
out of all the problems one can have with a jeep this is probably the only one i havent had yet lol lets hope it stays that way. anyways good luck with it.
scooter18155 is offline   Quote Quick Reply
Old 03-25-2008, 07:41 PM   #6
Jeeper
 
jpdocdave's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: beach park, il
Posts: 8,162
Images: 7
Quote:
Originally Posted by reevesdieselyj View Post
GO with posi-lock. I love mine
is that the cable switch? i've been looking at that. you can have rwd low range to right?
__________________
"The danger to America is not Barack Obama but a citizenry capable of entrusting a man like him with the Presidency. It will be far easier to limit and undo the follies of an Obama presidency than to restore the necessary common sense and good judgment to a depraved electorate willing to have such a man for their president."
http://mybroadband.co.za/photos/data...re_cowbell.gif
jpdocdave is offline   Quote Quick Reply
Old 03-26-2008, 06:08 AM   #7
Jeeper
 
89 strangler's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 83
Trust me.If that 5.00 piece of vacuum hose didn't fix mine,it was gett'n the posi-lok.Had my eye on one.I was just look'n for a reason.You can make your headaches dissapear for 200 bucks.Pretty sweet.If mine so much as looks at me wrong.It's gett'n it.
__________________
"If stupidity got us into this mess, then why can't it get us out?"
89 strangler is offline   Quote Quick Reply
Old 03-26-2008, 07:26 PM   #8
Jeeper
 
Fmaxpa's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 20
No it don't have the rwd low just 4wd high and low.
Fmaxpa is offline   Quote Quick Reply
Old 03-26-2008, 07:28 PM   #9
Jeeper
 
Fmaxpa's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 20
i checked for my lines for vacuum and they are good is there any other way of bypassing the actuator without putting on manual locking hubs?
Fmaxpa is offline   Quote Quick Reply
Old 03-27-2008, 05:17 AM   #10
Jeeper
 
89 strangler's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 83
Ok.you say you have vacuum?If that's true and you have vacuum at the shift motor than it sounds like your shift motor(acuator) is bad.You can install a posi-lok.It is a cable operated unit that fits in place of your actuator on the axle.About 200 bucks.Not a very hard install.All controlled by you inside the cab.
__________________
"If stupidity got us into this mess, then why can't it get us out?"
89 strangler is offline   Quote Quick Reply
Old 03-27-2008, 05:33 AM   #11
Jeeper
 
dos0711's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Northeast Florida
Posts: 400
__________________
Jeepless at the moment...
dos0711 is offline   Quote Quick Reply
Old 03-27-2008, 03:33 PM   #12
Jeeper
 
89 strangler's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 83
Much much cheaper.Definitely build your own.
__________________
"If stupidity got us into this mess, then why can't it get us out?"
89 strangler is offline   Quote Quick Reply
Old 03-27-2008, 06:04 PM   #13
Jeeper
 
Fmaxpa's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 20
This is great info on the posi lock this is going to help me out a lot I will be putting it together this weekend. Hopefully everything will work out. Thanks for your help
Fmaxpa is offline   Quote Quick Reply
Old 05-18-2009, 11:22 PM   #14
Jeeper
 
buckshot500's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Carolina
Posts: 798
__________________
90YJ 98XJ
buckshot500 is offline   Quote Quick Reply
Old 05-19-2009, 08:51 AM   #15
Newb
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 11
Me too....

I found I didn't have 4wd when we were snowed in. I put off working on it until summer and then 2 more summers went by.
I didn't know there was supposed to be a light on the dash so troubleshooting was tricky.
The bottom line is this: Both vacuum lines going to the shift motor were eaten by battery acid, the diaphragm in the shift motor leaked and the switch on the transfer case was bad. Also, the new switch's "keyed" connector was of a different size and I had to grind it down to make the vacuum lines fit.
If it was just one problem, I think I could have solved it pretty quick but that's just not the way things work, is it?

Wait 'till you hear the gas tank story....
davehansen22 is offline   Quote Quick Reply
Old 05-19-2009, 09:04 AM   #16
Really?

WF Lifetime Member
 
ccain's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: SoCal
Posts: 6,453
Images: 9
Here's my $1.50 fix and it took all of 15 minutes...

Here's the offending part:



I dissected it:



Everything inside looked fine, no wear on the fork anywhere. So I stuck the spring and the first c-clip on the shaft, wormed it thru the housing and put the other clips on.



Bob's your uncle, there is just enough movement to accommodate any binding but not enough to disengage the collar.

I did this back in September. I drive it on the street with zero issues and I've had it wheeling several times with no problems.
ccain is offline   Quote Quick Reply
Old 05-19-2009, 10:35 AM   #17
Jeeper
 
NAVYCHIEF's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,207
a savings og 65-220 $$$$$$$$$$$$$$$. good fix. do you remembe the spring lenght?
__________________
1994 RENEGADE

TREAT EVERY STRESSFUL SITUATION AS A DOG WOULD.
IF YOU CAN'T EAT IT OR PLAY WITH IT,
JUST PEE ON IT AND WALK AWAY.
NAVYCHIEF is offline   Quote Quick Reply
Old 05-19-2009, 10:58 AM   #18
Really?

WF Lifetime Member
 
ccain's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: SoCal
Posts: 6,453
Images: 9
Quote:
Originally Posted by NAVYCHIEF View Post
a savings og 65-220 $$$$$$$$$$$$$$$. good fix. do you remembe the spring lenght?
The spring I got at the hardware store was 2" un-compressed.
ccain is offline   Quote Quick Reply
Old 05-19-2009, 11:18 AM   #19
Jeeper
 
NAVYCHIEF's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,207
i had thought maybe a piece of all thread with nuts and washers. but i threw that out as binding might be a problem. the spring would take care of that. good on ya. mike
__________________
1994 RENEGADE

TREAT EVERY STRESSFUL SITUATION AS A DOG WOULD.
IF YOU CAN'T EAT IT OR PLAY WITH IT,
JUST PEE ON IT AND WALK AWAY.
NAVYCHIEF is offline   Quote Quick Reply
Old 08-20-2009, 05:32 PM   #20
Jeeper
 
89PBR96's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Central Il
Posts: 1,839
I am not finding the #1 softball size container under the battery only thing under my battery is the blower motor?

Post 14 diagram
__________________
2003 Excursion 4x4 Short Bus
1984 Dodge 250 4x4 4 Inch lift 36's
1994 STX Ranger 4x4 6 Inch lift 33's or 35's
1998 TJ 3.5 Inch lift 33's or 35's
89PBR96 is offline   Quote Quick Reply
Old 08-16-2010, 10:29 PM   #21
Jeeper
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 21
I am having similar problems as well. I wish the pictures were still available. Ive been trying to study the diagrams on this site. Tomorrow I am going to attempt to check the vacuum.

xpocad is offline   Quote Quick Reply
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
check engine light came on and speedo stopped working @ the same time. eric TJ General Discussion Forum 14 10-14-2013 12:05 PM
05 tj rattle problem fixed. JeepGuyLJ TJ General Discussion Forum 2 05-25-2011 01:00 PM
2400 miles on new jk having trans problem NTJeep JK Tech Forum 4 01-14-2009 01:03 AM
Shifting Problem lonerider6 YJ Tech Forum 6 06-01-2008 03:51 PM
Jeep TJ TPS Problem dst55 TJ Tech Forum 4 08-29-2005 07:49 AM



Download our Mobile App

» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 10:52 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC