89 having bad cold start issues - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > YJ Jeep Wrangler Forum > YJ Tech Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 11-30-2010, 11:27 AM   #1
Jeeper
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 67
89 having bad cold start issues

it seams like every year the old girl starts having some issues round november when it gets cold up here in new hampshire.i have to pump the thing about 40 or so times in the 5 or 10 minutes it takes me to start it every morning. it has the same issue sometimes when i go to leave work after 10 hours of siting. its the first time i have had this specific issue the other times it was the ecu and the starter.it has the o so relient carter bbd carb on a 4.2 L. i have heard it could be a choke issue, a vacume issue, i dont have the heat risertube attached to the exhaust manifold, the pump hoses arnt attached to the cat do to previouse owner, cracked or lose exhaust manifold, carb tuning issue, clogged idle tubes, stepper motor, sole-vac selenoid and i still need to pull a spark plug to rule that out. it has always had an issue with high idle and low idle i remedied the sticky high idle but when you start it in warmer months it starts and idles high for about 5-10 secounds then kick down to low idle and almost wants to stall but now it does it and you cant catch it manually for the first few tires, last winter i just sat in it a manually idled it for a few minutes and then fine but this winter has been a pain so far i pump it about 8 times just turns ,pump it again 8 times and it might catch but stalls out, pump aging 8 and i might be able to catch it this time but most likely i will have caught it the next time and then it runs really hard (jeep shuddering) feels like a potential misfire but once i get it running and warmed up it doesnt have an issue,i did notice in the morning the volts read about 8 when starting and when it runs it idles around8 or 9 volts (headlights dime) but when its reved up its fine lights bright system pounding and i forgot to mention it has an few differnt taps and knocks since i bought it and recientally the oil pressure pegs out over 80 it used to bounce back to 40 but now its peged out.

My89yj is offline   Quote Quick Reply
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
'89 YJ: refuses to start positrak YJ Tech Forum 8 11-05-2010 10:10 PM
Cold Start Problem Still motomc1 TJ Tech Forum 3 09-28-2010 01:06 AM
Dad's 1991 4.0L is hard to start cold. Covrace YJ Tech Forum 3 08-02-2009 09:28 AM
wierd start up in am BigaAl TJ General Discussion Forum 0 12-25-2008 08:03 PM
Cold start valve?? coolman8bc TJ Tech Forum 2 05-15-2006 08:32 PM



» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 11:46 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC