'95 YJ Hard shifting into 2nd only??? - Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > YJ Jeep Wrangler Forum > YJ Tech Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 05-11-2007, 10:41 AM   #1
Jeeper
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 22
'95 YJ Hard shifting into 2nd only???

Recently had all my fluids changed with included the trans, transfer case, etc. The shifting has always been a bit notchy on my '95 YJ Sahara which now has 50k mi on it. But with the fluid change, when I start off with a cold motor, I often need to rev the engine to get it to slip into 2nd. It won't slip in at all if I don't! After it warms up a little, say a couple of blocks driving, pretty much back to normal. I suspect the viscosity of the new fluid used has something to do with it, but it probably is just showing a problem that the old fluid was masking?

Around three years ago I put 31 10.50 R15 tires on which were as big as I could go on the stock jeep with stock wheels (they rub a little on the springs unfortunately), but they didn't seem to be so much different that they would actually put a strain on the drive train?

Any idea what the problem could be? Could it be the clutch? Transmission problem? Anything I might be able to correct or adjust myself?

DaveC is offline   Quote
Old 05-11-2007, 10:57 AM   #2
Jeeper
 
Odd is he's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Stamford, CT
Posts: 668
Send a message via AIM to Odd is he
Mine always does that in the winter time, I usually just skip 2nd, untill it the engines warm, or just slam it in to 2nd at it will go.

I have no clue what could be causing the problem

__________________
Currently not a Jeep owner.

Taking a break from the "jeep thing"
Odd is he is offline   Quote
Old 05-11-2007, 01:14 PM   #3
Jeeper
 
ursandal's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: hannibal, ny
Posts: 27
If your'e not already using it try some REDLINE MT90 in your tranny. I switched and it has smoothed out my shifting on cold mornings. What type of lube did you put in the tranny???

Al
ursandal is offline   Quote
Old 05-13-2007, 01:52 PM   #4
Jeeper
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 22
Don't know what was put in. Just took it to a local lube place that has ben changing the oil since I got it.
DaveC is offline   Quote
Old 05-13-2007, 02:10 PM   #5
Jeeper
 
Join Date: Nov 2006
Location: Chicago, IL
Posts: 8,286
Send a message via AIM to Triple88a Send a message via MSN to Triple88a Send a message via Yahoo to Triple88a Send a message via Skype™ to Triple88a
try removing the stock booth and the little thing under it.. In the winter that thing gets stiff and it contributes to harsh shifting.. just put a screw driver on the back side of the shifter booth and it should pop right out as you pull the booth upwards..
..image.. ashtray/cupholder side of the shifter.. in the "crack" right where the rubber black booth and the brown plastic meet..


I'm currently driving without a booth..just a hole there.. and will be making my own leather booth.
Triple88a is offline   Quote
Old 05-13-2007, 03:45 PM   #6
Jeeper
 
Join Date: Jul 2006
Location: columbus
Posts: 2,157
Send a message via AIM to rebelBullDawg325
the boot is different on a YJ
rebelBullDawg325 is offline   Quote
Old 05-13-2007, 11:21 PM   #7
Newb
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 11
Send a message via MSN to stlwkr2
My yj did it right after I bought it new, and it was the second gear syncro. Seems to be a common problem. A friend of mines, tj does it also.I haven't had any problems since that was fixed, and that is over 300,000 miles later.
stlwkr2 is offline   Quote
Old 05-14-2007, 08:16 AM   #8
Jeeper
 
Join Date: Nov 2006
Location: Chicago, IL
Posts: 8,286
Send a message via AIM to Triple88a Send a message via MSN to Triple88a Send a message via Yahoo to Triple88a Send a message via Skype™ to Triple88a
good call ^ syncrose is a good recomendation.. i'm just wondering whats the price to fix it? I dont have this problem but i'm still curious.
Triple88a is offline   Quote
Old 05-14-2007, 08:50 AM   #9
Jeeper
 
ursandal's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: hannibal, ny
Posts: 27
Quote:
Originally Posted by DaveC View Post
Don't know what was put in. Just took it to a local lube place that has ben changing the oil since I got it.
You might want to make sure that the lube joint didn't put in a GL-5 rated gear lube in your tranny. GL-5 was initially recommended for the ax-5/15 but was updated to use a GL-3. Supposedly the GL-5 stuff will eat up your synchro's due to the sulfur content in GL-5 lubes.

Try some REDLINE MT90 and see if that works, it's a GL-4 but will not eat your tranny.

Al
ursandal is offline   Quote
Old 05-17-2007, 07:39 PM   #10
Newb
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 6
Hard 2nd gear shift

I just got my '94 back from the trans shop, $1400, had to replace the second & third gear synchro's, the shop owner, a avid 4 wheeler said the wranglers have a terrible problem with 2nd gear synchro's and shift forks. The price was steep but got a total rebuild and new clutch, shifts like new. He also said the toyota p/u also uses the AX-15, but has a different spline input shaft.
scootertrash19 is offline   Quote
Old 05-21-2007, 06:12 PM   #11
Jeeper
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 22
Sigh..bummer. $1400 bucks is more than I am willing to pay at the moment (or ever). I agree that synchos makes sense, but why would the problem go away when things warm up. Again, I am only talking about driving for about 5 min or less, and not talking about driving for an hour. It is in the 70's and 80's in So Cal..so I am not talking cold as in winter cold, just a engine that is below operating temp as far as the oil temp goes. I think I will try finding the Redline MT90 and see if that changes anything. Is there any additive like those super slippery additives that anyone has tried?
DaveC is offline   Quote
Old 05-21-2007, 06:33 PM   #12
Jeeper
 
Join Date: Nov 2006
Location: Chicago, IL
Posts: 8,286
Send a message via AIM to Triple88a Send a message via MSN to Triple88a Send a message via Yahoo to Triple88a Send a message via Skype™ to Triple88a
Quote:
Originally Posted by DaveC View Post
I think I will try finding the Redline MT90 and see if that changes anything.
And watch you switch oils and it shifts perfectly
Triple88a is offline   Quote
Old 05-21-2007, 06:41 PM   #13
Jeeper
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 22
Quote:
Originally Posted by ursandal View Post
You might want to make sure that the lube joint didn't put in a GL-5 rated gear lube in your tranny. GL-5 was initially recommended for the ax-5/15 but was updated to use a GL-3. Supposedly the GL-5 stuff will eat up your synchro's due to the sulfur content in GL-5 lubes.

Try some REDLINE MT90 and see if that works, it's a GL-4 but will not eat your tranny.

Al
Just checked with the Lube shop and they did say they used GL-5. I check my service manual and that is exactly what it calls for. If that was changed to GL-3, can anyone point me a Tech Bulletin or a Chrysler web page or the like where that change in specification can be found?
DaveC is offline   Quote
Old 05-21-2007, 07:04 PM   #14
Jeeper
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 22
btw - The only TSB's I could find on-line are for the A/T, and not the Manual transmission.
DaveC is offline   Quote
Old 05-22-2007, 08:01 AM   #15
Jeeper
 
ursandal's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: hannibal, ny
Posts: 27
I went thru all this a few months ago when changing the fluids in my recently purchased 95 w/ax5. Supposedly the sulfer in the gl5 will eat the brass synchro's in the ax5/15. Hayne's manuals and owners manuals recommend the gl-5 and this is supposedly a misprint. I don't have one but I was told that the factory service manuals have the "correct" info, gl3.

I spoke to a local Jeep guy and he told me not to use gl-5. So based on his recommendation and reading thru forums I went with the redline mt90. Others also use Penzoil Synchromesh and GM synchromesh.

The closest thing I could find to official is this...
http://www.nagca.com/grandtech/JeepTrans%20Fluids.pdf

You can find Redline products at local hot rod shops supposedly, the typical auto parts chains don't carry it. I got mine online from Jegs, got it in 2 days.

Al
ursandal is offline   Quote
Old 05-23-2007, 06:24 PM   #16
Jeeper
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 22
Well..went back and had the trans fluid changed again. They put in a synthetic GL-3 and bingo...back to shifting as it always has...which is far better than before. Amazing how much difference a different fluid makes! Not certain what Brand they put in since they pumped it from a 5 gal tub ..and didn't charge me. Next time I'll do it myself with Redline MT-90, but for now...all is good again!
DaveC is offline   Quote
Old 05-25-2007, 12:53 AM   #17
Newb
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 1
I'm having the same problem since the oil change I did I also used gl-5. Can some one tell me how many quarts it takes I can't remember thanks....

nick94yj is offline   Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
sometimes hard to shift into 1st and 2nd KellyK TJ Tech Forum 13 01-29-2011 04:55 PM
Besttop hard upper doors bozz YJ General Discussion Forum 1 01-02-2008 08:17 PM
Hard top and doors HkdOnJP Classifieds Archive 10 12-02-2007 02:48 PM
Hard shifting Manual Transmission???? slayer YJ Tech Forum 11 09-27-2007 07:57 PM
Hard shifting in my 01 tj acopsy88 TJ Tech Forum 8 09-26-2007 10:55 PM



Download our Mobile App

» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 09:17 AM.


User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.1.0 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2015 DragonByte Technologies Ltd.

Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC