Cold Weather Problem - Page 2 - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > YJ Jeep Wrangler Forum > YJ Tech Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 11-13-2011, 10:30 AM   #31
Jeeper
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 64
We put the Jeep in the shop, earlier this week to get the ECMreplaced. It was supposed to have taken 7 - 10-days. just to get the part. Our mechanic called us this past Friday at 6:00 PM saying the ECM had been replaced and according to him, 'runs like a top'. I'm going to pick the Jeep up tomorrow. This coming week, we're supposed to have some chilly morning temperatures... that will tell the tale.
I really appreciate everyone's in-put on this matter.


Chuck

rigger1 is offline   Quote Quick Reply
Old 11-14-2011, 07:42 AM   #32
Jeeper
 
obidya's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Fort Wayne, Indiana
Posts: 1,502
Quote:
Originally Posted by rigger1 View Post
We've been talking mostly ECM, here. The PCM is new to me. What is the difference?


Chuck
hey sorry for the confusion.. the ECM and PCM are the same thing.
When I was saying PCM I was thinking ICV (idle control valve) which helped out on mine as well.

sorry about that, I was apparently suffering from the dumb

__________________
Black 97 Sahara 4.0L 5 Speed - Fully Cloak'd
1.75" BL with 35"x12.5" Wrangler MTR w/ Kevlar 10k Engo winch
obidya is offline   Quote Quick Reply
Old 11-15-2011, 08:04 AM   #33
Jeeper
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 64
Quote:
Originally Posted by obidya View Post
hey sorry for the confusion.. the ECM and PCM are the same thing.
When I was saying PCM I was thinking ICV (idle control valve) which helped out on mine as well.

sorry about that, I was apparently suffering from the dumb
No problem! I was getting nervous... I thought there was something else I was going to have to replace. I appreciate you clearing that up.
Got our Jeep out of the shop with the new ECM and it ran great on the way home (20-miles). Got-up this morning and it fired right up. Although it was 50-deg. at the time, I didn't try any tricks just turned the key and it took right off. Looks like we got the problem.
I really appreciate all the help from all who posted here. Thanks, guys!


Chuck
rigger1 is offline   Quote Quick Reply
Old 11-29-2011, 08:11 AM   #34
Jeeper
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 64
I'm really getting frustrated! Last night, my wife was on her way home from work and her Jeep just quit! She let it set a few minutes and tried to start it and nothing! I got to her and the jeep and tried to start it and nothing. The engine turns-over but it doesn't seem to get spark. It's getting fuel. about 3-weeks ago, we replaced the ECM after having a starting problem on cold mornings and it's been starting fine. She has noticed a slight stutter in the engine while driving. In June, we replaced the TPS. Could it be a faulty (re-built) ECM? This is really getting old. HELP!!!


Chuck
rigger1 is offline   Quote Quick Reply
Old 11-29-2011, 05:50 PM   #35
Jeeper
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 64
Correction to my last post. That should have read CPS... not TPS. Sorry for the mis-information.

I'm thinking, we got a 'bad' re-built ECM. Seems as though, from all my searching, ther are no 'new' ECM's available... only re-builts. At any rate, we put my wife's Jeep in the shop today. I'm thinking too, it's either a faulty CPS or ECM... dunno. Thanks in advance for any help or ideas. We have a very open-minded mechanic.


Chuck
rigger1 is offline   Quote Quick Reply
Old 12-22-2011, 09:54 AM   #36
Newb
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 5
Hi all, can anyone tell me which 2 slots of the 5 for the fuel pump relay you would jumper wire to see if fuel pump is activating? 92 YJ 4 cly. Thanks
patbe is offline   Quote Quick Reply
Old 12-22-2011, 10:15 AM   #37
Jeeper
 
obidya's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Fort Wayne, Indiana
Posts: 1,502
Quote:
Originally Posted by patbe View Post
Hi all, can anyone tell me which 2 slots of the 5 for the fuel pump relay you would jumper wire to see if fuel pump is activating? 92 YJ 4 cly. Thanks
turn the key forward without starting and give a listen, you should hear it whirr
__________________
Black 97 Sahara 4.0L 5 Speed - Fully Cloak'd
1.75" BL with 35"x12.5" Wrangler MTR w/ Kevlar 10k Engo winch
obidya is offline   Quote Quick Reply
Old 12-22-2011, 11:36 AM   #38
Newb
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 5
I have a bad ecm (which I learned on here). Leave ignition on for 5 or 10 minutres, then finnally the check engine light comes on......then I hear the fuel pump and it starts . But since yesterday, even after waiting with ignition on, fuel pump wouldn't activate. Came to realize I had accidently put the pump relay in the wrong spot. Got it started and plowed. I am going to remove and look at ecm and attempt the resister replacement. Thanks for your response.
patbe is offline   Quote Quick Reply
Old 01-03-2012, 02:31 PM   #39
Newb
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 5
Thanks

Quote:
Originally Posted by sevenservices View Post
here is a good write up of how to replace the capacitors, not suggesting to try it but the pics may show you where they are on the board.

Crash Course In Brain Surgery Replacing Capacitors On ECU - JeepForum.com
Thanks for posting the above link Sevenservices. I replaced the 3 capacitors in my ECU this weekend and the jeep started flawlessly two cold mornings now, with this morning being 3 below F I suffered through this problem for a winter and a half, what a rush to turn the key and see the red dash lights lit up and hear the fuel pump cycle!!! Thnaks again.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	jeep.jpg
Views:	25
Size:	66.3 KB
ID:	87205  
patbe is offline   Quote Quick Reply
Old 01-03-2012, 06:00 PM   #40
President, ThumbJeeps

WF Supporting Member
 
sevenservices's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Mid-Michigan/Thumb
Posts: 3,938
Right on! Good Job!!!
__________________
-Chris
President, ThumbJeeps
CB Callsign "AirForce One"


1994 Wrangler YJ I6 4.0 H/O Auto 3 spd. 4" RC (33x12.5) (15x8) 3:54 Gears
sevenservices is offline   Quote Quick Reply
Old 01-03-2012, 07:12 PM   #41
President, ThumbJeeps

WF Supporting Member
 
sevenservices's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Mid-Michigan/Thumb
Posts: 3,938
Im still very pleased w/mine... this 'el be my third winter since replacing it back in 2009. This morning was about 16 degrees here and I still got the fear that it wouldn't start because of how cold it was and whalla... no trouble at all. Of course, I patted the tire and told it "good jeep" on the way in. hehe!
__________________
-Chris
President, ThumbJeeps
CB Callsign "AirForce One"


1994 Wrangler YJ I6 4.0 H/O Auto 3 spd. 4" RC (33x12.5) (15x8) 3:54 Gears
sevenservices is offline   Quote Quick Reply
Old 01-11-2012, 10:30 AM   #42
Newb
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 5
This is weird, although the jeep now starts every time cold, its seems with the capacitor replacement the symptoms have reversed. Now when the jeep is turned off after use and hot, it will not start. Only one red light on in dash cluster and no fuel pump cycle. Let it get cold and all is well again. This has happened the last 2 times I have plowed with it. I never noticed this initially because the jeep is only used for plowing and after shutting it off , it would'nt be started again till next time needed.
Anyone else have this happen? Any ideas?
patbe is offline   Quote Quick Reply
Old 01-12-2012, 04:36 AM   #43
Jeeper
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 64
Quote:
Originally Posted by patbe View Post
This is weird, although the jeep now starts every time cold, its seems with the capacitor replacement the symptoms have reversed. Now when the jeep is turned off after use and hot, it will not start. Only one red light on in dash cluster and no fuel pump cycle. Let it get cold and all is well again. This has happened the last 2 times I have plowed with it. I never noticed this initially because the jeep is only used for plowing and after shutting it off , it would'nt be started again till next time needed.
Anyone else have this happen? Any ideas?


We replaced the ECM in our Jeep and it starts great on cold mornings (below 30-deg.) When the mornings are warmer, it's harder to start. Like you, I'm stumped!


Chuck
rigger1 is offline   Quote Quick Reply
Old 01-19-2012, 12:27 PM   #44
Newb
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 1
My daughters 95 YJ has been doing this exact thing and I suspected that it was the computer going bad. My question is this, AutoZone has a computer for around $240. Is this just a swap out repair job. Someone posted something about matching up with the VIN number. Is this also a job that is hard to undertake? I need to get this fixed ASAP so all help is greatly appreciated.

trailblazin Joe is offline   Quote Quick Reply
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cold Start Problem Returns fiddler15 YJ Tech Forum 1 10-16-2011 11:04 AM
Cold Air Intake problem Erlenbachc TJ General Discussion Forum 6 07-31-2011 06:52 PM
Cold Weather JOG update (2011 Wrangler) Nu2Jeep JK General Discussion Forum 43 04-02-2011 09:47 AM
clutch seems to slip in cold weather? JeepinDave TJ Tech Forum 2 12-03-2010 12:59 PM
TJ Error codes khenderson TJ Tech Forum 3 08-19-2005 12:36 AM


logo carid shop wrangler parts carid fender flares custom wheels store avs deflectors at carid
» Rates
Get low rates on auto insurance in Canada!

» Network Links
»Jeep Parts
» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 04:31 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC