Cranks but no spark. Help! - Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > YJ Jeep Wrangler Forum > YJ Tech Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 04-23-2010, 11:11 AM   #1
Newb
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 2
Cranks but no spark. Help!

I need to give the history on this so be patient.
89 YJ, 6 cyl, new Howell FI kit. The Jeep lives at 8000 ft so the FI kit was a no brainer, it had a problem stalling and not re-firing on occasion. Sometimes an hour later it would start or a week later, sometimes right away. No pattern at all.
OK so the FI kit was to fix all the Carter BBD issues and while it was down I figured I could fix the intermittent start issue too. I checked around and the most likely thing was a crank position sensor except no sensor on this model.
I changed the ignition module when I did the FI and all was well. Ran great started no problem. I needed to check the timing, pulled it into the garage and hooked up the timing light - no start, turns over fine. Checked the voltage into the coil w/key on, 7v, cranking 12.7v just like it should be but nothing from the coil. Changed the coil, still nothing. Changed the pickup sensor, cap and rotor, still nothing. Well actually a very weak spark from the coil but nothing from the plug wires. Found a blog that said the resistor wire to the coil could be bad but I tried jumping straight from the battery to the coil and still nothing, that and the correct voltage to the coil made that seem unlikely. I had 4 buddies who are pretty sharp come by and they all said it should start.
I can't keep throwing parts at it cause there's nothing left to change! HELP!

GMiller is offline   Quote
Old 04-25-2010, 02:23 PM   #2
Newb
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 2
OK I swapped back to the original ignition module and it runs.

GMiller is offline   Quote
Old 04-26-2010, 08:19 PM   #3
Jeeper
 
carlyj's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Las Vegas, NV
Posts: 180
i just got rid of my ign module and put in a HEI. works all the time. crtperformance.com.
carlyj is offline   Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Jeep cranks, no start....very confused...need help! kjdavis TJ Tech Forum 16 04-19-2010 09:49 PM
Another TJ No Spark little Diff. Story gymsbyjo TJ Tech Forum 7 03-18-2010 04:04 PM
Help!!! No spark!! yjking YJ Tech Forum 13 02-23-2010 08:57 PM
Engine hot spots: questions about thermostat, spark plugs KTC YJ Tech Forum 4 06-06-2009 06:49 AM
No spark solrac2182 TJ General Discussion Forum 4 09-04-2007 07:20 PM



Download our Mobile App

» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 08:51 PM.


User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.1.0 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2015 DragonByte Technologies Ltd.

Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC