different transmission problem - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > YJ Jeep Wrangler Forum > YJ Tech Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 03-14-2007, 05:58 PM   #1
Newb
 
Join Date: Mar 2007
Location: bay area, ca
Posts: 11
different transmission problem

ok, so i did my intro post already, time to start asking questions , please bear with me, this is a kinda complicated problem

from a 92' YJ with a 4.0 off a i think 89 or so-ish cherokee (XJ?) replaced from a 4.0 from the YJ, engines should be identical
127k miles on chassis, not sure on transmission (has the liquid gasket thing by the rear of the transmssion, not sure if it has been rebuilt or not before) dad just replaced clutch and internal slave

so problem is, when the transmssion is cold, no problems, shifts fine to any gear, except reverse, grinds like crazy, clutch all the way down, and sounds like synco's not working at all

so after maybe 15 minutes or so driving on freeway, not sure on city, i'm sure maybe 20 minutes in city or so, but yea, from a stop, its hard to get into any gear, try and force the lever in, but gears do not engage, pump the clutch, nothing happens but some grinds, from a slight roll, say 2-3 mph, 1st slides right in

bled the hydraulic system, seems to be no air (ran the system dry like twice, kept bleeding it, and eventually no air)

ran the wrong gear lube at least once, tried redline's mt-90, found out it was a gl-4 oil not gl-5, then ran gm syncomesh, that didnt help, no label saying what weight and grade oil, then finally changed over to redline 75-90ns, correct weight and grade oil, didnt help much with the warm tranny hard to shift problem

ok so after all that, i pulled the transmssion out, (still out right now, just sitting in the garage), dad thought he messed up something when he was doing the clutch, from a glance everything seems fine (flywheel was burned, but wasn't replaced along with the clutch, but that shouldnt cause the hard shifting problem)

so now i'm stumped, cause before we dropped the new rebuilt XJ motor in, we didnt have the problem, dad says kinda happened overnight, so i dont suspect the transmission to be a problem, unless there's something i dont know of........or my diagnosis is wrong.......HELP????
never touched to transfer case, so dont think there's a problem there

sorry for the long read, starting to get desperate, dad's thinking of replacing transmission just for the hell of it

greasem0nkey86 is offline   Quote Quick Reply
Old 03-26-2007, 03:28 AM   #2
Newb
 
Join Date: Mar 2007
Location: bay area, ca
Posts: 11
woo fixed it damn it, internal slave broke on the inside, so yea, its fixed

greasem0nkey86 is offline   Quote Quick Reply
Old 03-26-2007, 11:49 AM   #3
Supporting Member

WF Supporting Member
 
daddyjeep's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Smethport, PA
Posts: 2,571
Glad you got her fixed.
__________________
87 YJ, 5.2/46RH/NP231, Custom 4 link/ Radius Arms, Ballistic Nitrogen Shocks, 35" Cooper STT
DaddyJeep build Thread:http://www.wranglerforum.com/f8/dadd...ld-122601.html
daddyjeep is offline   Quote Quick Reply
Old 03-26-2007, 11:57 AM   #4
Jeeper
 
Join Date: Mar 2007
Location: Black Hills S.D.
Posts: 99
Congrats
__________________
Owner stock 89 Wrangler 4.2,5 speed,,110,000 miles
Joes is offline   Quote Quick Reply
Old 03-26-2007, 02:44 PM   #5
Jeeper
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 33
Mine does the same thing as far as shifting shifts awesome first 15 min or so until warm then starts to grind on 3 and 4 especially when downshifting. Is it the synchros or possibly the slave also? thanks
nolo263 is offline   Quote Quick Reply
Old 03-26-2007, 04:31 PM   #6
Newb
 
Join Date: Mar 2007
Location: bay area, ca
Posts: 11
i think what happened for me was when my dad reinstalled the transmission the first time around (if you have the internal slave, there's tabs holding the slave in) i think he might've left the tabs off, and that might've been why it broke, but i could be wrong

if its only 3 or 4 then it should be be slave, if its the slave, all your gears would be hard to go in, need a longer/bigger/better description of the problem you're having

greasem0nkey86 is offline   Quote Quick Reply
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
check engine light came on and speedo stopped working @ the same time. eric TJ General Discussion Forum 14 10-14-2013 01:05 PM
Transmission or clutch problem mechanicforme YJ General Discussion Forum 9 12-29-2008 10:31 PM
1990 need help transmission or clutch problem ?? sxmjeepdriver YJ Tech Forum 13 11-02-2008 12:01 PM
Problem with Transmission after Gear and Axle Swap. cyberunlimited TJ Tech Forum 2 09-07-2008 01:14 AM
Transmission problem or just the tires? jeep_longhorn YJ General Discussion Forum 0 08-08-2008 10:51 AM



Download our Mobile App

» Network Links
»Jeep Parts
» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 11:42 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC