Fuel Pump Issue - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > YJ Jeep Wrangler Forum > YJ Tech Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 10-15-2011, 01:18 AM   #1
Jeeper
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 15
Unhappy Fuel Pump Issue

I was having some issues with my 89 YJ and when I check the fuel filter discovered it was very dirty... replaced it and within a week same type of problems....so I removed the fuel tank it had a bunch of dirt and some rust inside. I replaced the tank and fuel pump and filter. Main issue was the prior over had cut off the male female adapters and direct wired the pump. New filter was a different color scheme(go figure) and jeep dealer ect do not know which wire goes to which. Manufacture of pump says The purple wire is for the sending unit.The grey is the pump wire. wired it up did some guessing and when i turned it over I get some fuel, but the jeep wont start.... any suggestions...or anyone know the correct wiring order... I have a Tan, Orange, and black & yellow wires I need to match up to the Purple, Gray and black on the new pump

lakey is offline   Quote Quick Reply
Old 10-15-2011, 02:33 PM   #2
Jeeper
 
rjeepr's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 94
Just go to a junkyard cut off the connector you need leaving a bit of wire on the end to splice. Then you will have the correct color to connector

rjeepr is offline   Quote Quick Reply
Old 10-15-2011, 09:38 PM   #3
Jeeper
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 15
if it was only that easy.... no luck on the junk yards locally but thanks for the idea. I think I may not be getting enough pressure its driving me crazy
lakey is offline   Quote Quick Reply
Old 10-15-2011, 09:50 PM   #4
Oilfield Jeeper

WF Supporting Member
 
The Toolman's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Odessa, TX
Posts: 3,293
Check with DaveyJeeps, they may be able to help.
__________________
94 Jeep YJ Wrangler SE / 4.0L I-6 Engine ---- SOLD in February of 2014 ---- Now I am running a Frankenstiened tube chassis Rock Buggy

Viper X LED Lighting Solutions .... Own the Night!

The American Outdoor Enthusiast
The Toolman is offline   Quote Quick Reply
Old 10-16-2011, 07:18 PM   #5
Jeeper
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 15
no luck on the adapter at daveys jeeps....bummer... any one out their with the same wire scheme that could tell me the order to connect ?
lakey is offline   Quote Quick Reply
Old 10-16-2011, 07:32 PM   #6
Jeeper
 
rjeepr's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 94
Plus you know it will be a little hard to start after removing the tank even if the wires are right. I've done a few and it never fires right up.
rjeepr is offline   Quote Quick Reply
Old 10-16-2011, 07:43 PM   #7
Jeeper
 
rjeepr's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 94
Is your jeep injected or carbed?
rjeepr is offline   Quote Quick Reply
Old 10-16-2011, 07:46 PM   #8
Jeeper
 
rjeepr's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 94
6cyl or 4?
rjeepr is offline   Quote Quick Reply
Old 10-16-2011, 10:44 PM   #9
Jeeper
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 15
4 CYLINDER Throttle body injected... I was able to get it running for a minute using the gas pedal but would not idle and sounded pretty ruff....I have about 3 1/2 to 4 PSI of pressure... do you know what the pressure should be ? and for how long should it sound ruff or do you think one of my crimps could be a little loose ?
lakey is offline   Quote Quick Reply
Old 10-17-2011, 12:04 AM   #10
Jeeper
 
Jeep716's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 397
Service manual sez it should run at 14-15 lbs at idle.
Jeep716 is offline   Quote Quick Reply
Old 10-17-2011, 12:07 AM   #11
Jeeper
 
Jeep716's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 397
There are two different pumps one for tbi and mpi. Pinch return and check pressure if it doesn't rise bad regulator.
Jeep716 is offline   Quote Quick Reply
Old 10-17-2011, 12:14 AM   #12
Jeeper
 
rjeepr's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 94
Its not real clear but my hanes manual says orange goes to pump. Couldn't find color for sending unit. Not sure on psi
rjeepr is offline   Quote Quick Reply
Old 10-19-2011, 09:38 PM   #13
Jeeper
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 15
well looks like I might have the correct wiring then as I have the orange to pump the pump manufacture said to ensure the pump is bottoming out which he said may also cause that problem... or he said i may have a bad pump he said that is very rare but every once in a while that does happen... I will let you know how I make out... Thanks for all the help
lakey is offline   Quote Quick Reply
Old 10-24-2011, 12:07 AM   #14
Jeeper
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 15
No SH*t Jeep is running like a champ... ended up dropping the tank again wiring was correct the fuel line between the pump and the out valve was loose as spraying fuel around in the tank instead of pushing the pressure out... put a clamp on each end problem solved fired right up.

lakey is offline   Quote Quick Reply
Reply

Tags
fuel line , fuel sending unit , gas tank , starting issues , wiring

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
95 YJ Fuel Pump, no power at connector? snb73 YJ Tech Forum 6 06-06-2013 04:02 PM
Fuel Pump Issue w/ Troubleshooting WhiteWillSmiff YJ Tech Forum 3 11-06-2010 06:14 PM
problems with my fuel pump unit extremetree YJ Tech Forum 0 08-22-2010 04:39 PM
97 wrangler no start got spark no power to fuel pump 97rangler TJ Tech Forum 7 12-15-2009 04:19 PM
fuel pump / fuel filter etc questions Loic TJ Tech Forum 11 08-14-2009 06:17 PM



Download our Mobile App

» Network Links
»Jeep Parts
» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 05:07 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC