grrr starting trouble - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > YJ Jeep Wrangler Forum > YJ Tech Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 02-27-2008, 03:56 PM   #1
Jeeper
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 52
Question grrr starting trouble

I guess to ask what i need to i have to start from the beginning. over the hunting season the jeep had some alternator->battery issues, both were changed ( Optima Yellow) and it was found that there was a short inbetween so a jumper was used and everything was great untill yesterday. now the dang thing is starting very weak but once it goes the gauge jumps to 14 and when i turn it off and back on its fine...but if it sits for a day its weak again. any ideas?

MidnightYJ90 is offline   Quote Quick Reply
Old 02-27-2008, 05:00 PM   #2
I luv bourbonz!
 
02Prove's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Bartlett, TN
Posts: 3,089
Perhaps the alternator you replaced was bad also?

__________________
"So long as the presence of death lurks with anyone who goes through the simple act of swallowing, I will make mine whiskey."
W. C. Fields
02Prove is offline   Quote Quick Reply
Old 02-27-2008, 05:08 PM   #3
Jeeper
 
4.0l sahara's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: shelton,ct
Posts: 2,228
Get out the multi meter and do some testing. Don't just be a parts changer.

With jeep off battery should be around 12.6v

with jeep on around 14v on meter

Do a resistence check on the battery cables
Check for a big voltage drop from battery to starter.

have the alternator output checked

Do a load test on the battery. cheap way to do it is to hook up a meter disable the ignition and crank for 15 sec the voltage should stay above 9.5v

Is the top of your battery dirty? That can cause a drain. voltage will seep across the top.

Do you have a electrical drain or short?
__________________
99 sahara
4.0/np231/ax15/d30/d35
flowmaster40,hpd30 with aussie locker,currie upper joints,4.88's, lca skids,chromo shafts,vanco brakes,d35 with super 35 and arb locker,re 4.5" springs,currie arms,re front uppers,Re shocks in back,walkerevens shocks up front, Re track bars with currie jj joints,anti rock,ss brake lines,re rear sway bar links,jks 1.25" bl and mml,bfg 35x12.5 km2's,craiger soft 8's,ome steering stabilizer,currie hd steering,rockmen front bumper,emp tank skid,lots more too.
4.0l sahara is offline   Quote Quick Reply
Old 02-27-2008, 05:15 PM   #4
Jeeper
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 52
i disconnected the positive lead and the alternator is keepin the engine running, ill go clean the top and the posts and maybe that'll do it
MidnightYJ90 is offline   Quote Quick Reply
Old 02-27-2008, 05:27 PM   #5
Jeeper
 
4.0l sahara's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: shelton,ct
Posts: 2,228
Also on a modern car thats not the best thing to do. It can cause a voltage spike and kill the computer and other things.
__________________
99 sahara
4.0/np231/ax15/d30/d35
flowmaster40,hpd30 with aussie locker,currie upper joints,4.88's, lca skids,chromo shafts,vanco brakes,d35 with super 35 and arb locker,re 4.5" springs,currie arms,re front uppers,Re shocks in back,walkerevens shocks up front, Re track bars with currie jj joints,anti rock,ss brake lines,re rear sway bar links,jks 1.25" bl and mml,bfg 35x12.5 km2's,craiger soft 8's,ome steering stabilizer,currie hd steering,rockmen front bumper,emp tank skid,lots more too.
4.0l sahara is offline   Quote Quick Reply
Old 02-27-2008, 05:29 PM   #6
Jeeper
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 52
battery is reading 12.14, not much computer in this thing alot of shyt is disconnected haha
MidnightYJ90 is offline   Quote Quick Reply
Old 02-27-2008, 10:00 PM   #7
Jeeper
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 52
cleaned the terminals and tightened the cables still nothinggg
MidnightYJ90 is offline   Quote Quick Reply
Old 03-19-2008, 10:37 PM   #8
Jeeper
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 52
it was the starter, she is running like a dream now!

MidnightYJ90 is offline   Quote Quick Reply
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
external slave conversion trouble...clutch trouble talerian YJ Tech Forum 2 08-07-2008 06:13 PM
Trouble with the Locking Pin soupy1957 JK Tech Forum 14 07-07-2008 09:42 AM
Transmission Trouble? soupy1957 General Jeep Discussion 2 05-26-2008 06:07 PM
Starting bug?!?!? jake4r YJ General Discussion Forum 0 03-06-2008 08:22 AM
HELP! 1995 Wrangler 2.5L Trouble Starting ohiojeep YJ Tech Forum 4 05-12-2007 05:12 AM


logo carid shop wrangler parts carid fender flares custom wheels store avs deflectors at carid

» Network Links
»Jeep Parts
» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 04:47 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC