Help. 258 lost power, lots of oil from fromt - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > YJ Jeep Wrangler Forum > YJ Tech Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 06-24-2012, 11:23 PM   #1
Newb
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 3
Send a message via Skype™ to Dhanlon54
Exclamation Help. 258 lost power, lots of oil from fromt

I have a Nuttered 1990 4.2 yj with 160,000 miles. Last week i did the tfi upgrade and was very happy with the result. My jeep was running better than ever. Hungry for more, i Swapped the carter for 2150 MC only to discover the 2150 had a leaky powervalve. I undid the swap. Put the carter back on, Reconnected all spiderweb of emmisions & vacuum hoses (as best as i could referencing the underhood diagram and haynes manual) though i am not 100% confident that the hoses are all in the right place. This is where it gets ugly.

Jeep started up but would not idle. I test drove it and it ran strong. No idle. I messed with the choke housing and linkage, no,luck. I adjusted the idle screw..set the initial timing 8 btdc. Enjouyed the sound of a smooth idling jeep and felt good like i got it back to where it was before starting the carb swap.

As soon as i backed out of the garage for a test drive, it lost power, stumbled a lot. Jeep does not have enough power to go up the slight incline into the garage. It puked oil onto the diriveway. Looks like oil came from the front of the oil pan. Puddles of oil. Either from the pan or near the crank housing.


I dont know where to start. Does anyone have an idea what happened?

Jeep started up but would not hold idle.

Dhanlon54 is offline   Quote Quick Reply
Old 06-25-2012, 09:57 AM   #2
Jeeper
 
Xpress's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: El Cajon
Posts: 2,585
Sounds like you hooked your vacuum lines up improperly. I would double check.

__________________


2.5L Genius of some sort.
Xpress is offline   Quote Quick Reply
Old 06-26-2012, 01:51 AM   #3
Newb
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 3
Send a message via Skype™ to Dhanlon54
Xpress, thanks for your help.

It was vacuum lines. I misread the diagram and had manifold vacuum running to the vacuum switch instead of to the dist. I had also overlooked the way the vacuum from the back of the carter t's in to the filter vaccum motors....the filter housing was sucked shut instead of open.
Dhanlon54 is offline   Quote Quick Reply
Reply

Tags
258 , 4.2 , carb swap , no power , oil

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



logo carid shop wrangler parts carid fender flares custom wheels store avs deflectors at carid
» Rates
Get low rates on auto insurance in Canada!

» Network Links
»Jeep Parts
» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 10:57 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC