Idle air control and throttle position sensor question - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > YJ Jeep Wrangler Forum > YJ Tech Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 04-22-2013, 08:48 PM   #1
Jeeper
 
Sandstorm95's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Long Island
Posts: 182
Idle air control and throttle position sensor question

I have a rough idle that at its lowest is 1100 and after driving for a while it can get up to 1900. Heard it could be gaskets to I changed my tb/intake gasket. No fix. I don't want to change the intake/exhaust manifold just yet so I'm gunna try changing the IAC and TPS. I found the TPS without a problem but whenever I find a IAC it says for 2.5 AND 4.0 but I no for a fact they use two different IACS. I have a 2.5 and want to know if I am wrong

Sandstorm95 is offline   Quote Quick Reply
Old 04-22-2013, 09:23 PM   #2
Jeeper
 
Wrangler Haven's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 308
Check ALL the bolts to the intake manifold. Air seeping past the gasket (ie vacuum leak) is the usual culprit of high idle.
Another trick is to get a propane bottle with a hose. Use a small amount of propane and probe around the engine and listen for an sudden increase in idle. That will be the location of your vacuum leak.
Also, before you change the IAC motor, remove it and give it a good cleaning. They can sometimes get gummed up.

Wrangler Haven is offline   Quote Quick Reply
Old 04-22-2013, 10:12 PM   #3
Jeeper
 
Sandstorm95's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Long Island
Posts: 182
Yea I forgot to mention I did that aswell. Cleaned that and the entire TB. Now could it be something in my vacuum lines? Cus one of my lines cracked coincidently at the same time my radiator spit out extra coolant and coolant got suckesucked throw my vacuum lines and into my oil. I mean I flushed my oil and fixed the hose and that's all it was but after that is when my idle went bad
Sandstorm95 is offline   Quote Quick Reply
Old 04-22-2013, 11:31 PM   #4
Jeeper
 
Squirrel 442's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 152
Quote:
Originally Posted by Sandstorm95 View Post
Yea I forgot to mention I did that aswell. Cleaned that and the entire TB. Now could it be something in my vacuum lines? Cus one of my lines cracked coincidently at the same time my radiator spit out extra coolant and coolant got suckesucked throw my vacuum lines and into my oil. I mean I flushed my oil and fixed the hose and that's all it was but after that is when my idle went bad
Yes that could be your issue. Replace all the old vacuum lines with new rubber. Should not cost that much. Peace of mind is worth it.


Did you pull the IAC off and clean it with throttle Body Cleaner and some baby brushes?

Check out this link for location and instructions.

Cleaning IAC and Throttle body write up (for dummies) - JeepForum.com
Squirrel 442 is offline   Quote Quick Reply
Old 04-22-2013, 11:49 PM   #5
Jeeper
 
Sandstorm95's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Long Island
Posts: 182
No brushes but I spent a lot of time on it with a rag. About the vacuum lines: they seem to be skinny plastic tubes covered in a foamish rubbery wrapping. Replacing these hoses with regular rubber housing won't be an issue ?
Sandstorm95 is offline   Quote Quick Reply
Old 04-23-2013, 12:03 AM   #6
Jeeper
 
Squirrel 442's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 152
Not sure? Maybe they are insulated, what does the OEM replacement cost? They do have better rubber these days. See if you could research that a little more.


My educated guess would be it would be fine to replace them with new rubber (as long as they don't run along the header or manifold). Another caution is if you live in a state with smog laws/emission testing it may not pass the visual inspection.


I'd snap some pics and start a new thread if I was you. There are smarter Jeep heads than I out there that may know why the factory look like that.
Squirrel 442 is offline   Quote Quick Reply
Old 04-23-2013, 12:06 AM   #7
Jeeper
 
Squirrel 442's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 152
Oh Long Island ... my wife is from Riverhead. When she gets pissed at me her accent comes out! I love it!
Squirrel 442 is offline   Quote Quick Reply
Old 04-23-2013, 07:09 AM   #8
Jeeper
 
Sandstorm95's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Long Island
Posts: 182
Hahah yea we try to hide it but sometimes we just can't help it. I'm gunna look around for the oem ones and see what I come up with

Sandstorm95 is offline   Quote Quick Reply
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



logo carid shop wrangler parts carid fender flares custom wheels store avs deflectors at carid

» Network Links
»Jeep Parts
» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 01:12 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC