New Jeeper. Fuel Issue? 2nd post - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > YJ Jeep Wrangler Forum > YJ Tech Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 06-02-2010, 08:04 AM   #1
Jeeper
 
South23's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Dirty South
Posts: 41
New Jeeper. Fuel Issue? 2nd post

Hey guys,
well I made a post about a week about an issue I was having. If you want the long story, its on posted on the first page of posts, titled "new jeeper. Fuel issue?". But for a summary, had a new carb put on by mechanic, ran great for 2 days. Now, after about 5 or more minutes of driving, jeep sputers and loses power if going more than 30 mph. Sometimes it dies completely, but I can only continue to drive it if I slow down to about 25 mph or less.
If I step on the gas pedal, I can still hear the carb hissing, but there is no acceleration. I am new to this, so I don't know if this is a fuel issue, or a spark issue, but here is what I have done to try and solve the issue.
new: battery, carb, fuel lines, fuel filter, ignition coil, distributor cap, rotor, spark plugs, plug wires, ignition control moduel.

What could this be? I have thought maybe fuel pump, o2 sensor. The vacum lines are connected and look ok.

Any ideas would be appreciated. Thanks again guys, this site has already proven to be very helpful

__________________
-South23
1987 YJ
South23 is offline   Quote Quick Reply
Old 06-02-2010, 08:12 AM   #2
Jeeper
 
AfterMath's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Western NY
Posts: 510
Have you tried cleaning your battery connections? They could be oxidized and causing this issue. Use a wire brush and clean the terminals on the battery and the cables.

__________________
1998 Sahara Edition - I6 - 4.0 - Automatic


AfterMath is offline   Quote Quick Reply
Old 06-02-2010, 09:11 AM   #3
Jeeper
 
flatline's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: pinole ca.
Posts: 680
Images: 3
check the fuel for water/dirt. some carbs have a small filter on or in the carb. worked on a RV for a friend and there was dirt in the tank. run good then the carb filter would plug. just pull line off of carb, have a cup to catch fuel, dissconect coil so it won't start, and have someone crank motor. this also gives you a chance to check flow, and to put a presure gauge on line to check presure.
flatline is offline   Quote Quick Reply
Old 06-02-2010, 09:11 AM   #4
Jeeper
 
South23's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Dirty South
Posts: 41
Quote:
Originally Posted by gminton View Post
Have you tried cleaning your battery connections? They could be oxidized and causing this issue. Use a wire brush and clean the terminals on the battery and the cables.
i don't think thats it. The battery is only a few weeks old, and I put new terminals on the end of the batery cables. but I will look at it again to make sure, at this point I am willing to look at anything in order to not regret this purchase, and not be forced to sell it!
__________________
-South23
1987 YJ
South23 is offline   Quote Quick Reply
Old 06-03-2010, 08:49 AM   #5
Jeeper
 
South23's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Dirty South
Posts: 41
Quote:
Originally Posted by flatline View Post
check the fuel for water/dirt. some carbs have a small filter on or in the carb. worked on a RV for a friend and there was dirt in the tank. run good then the carb filter would plug. just pull line off of carb, have a cup to catch fuel, dissconect coil so it won't start, and have someone crank motor. this also gives you a chance to check flow, and to put a presure gauge on line to check presure.
flatline,
thanks the adivce. I am going to try that tonight, and see what I find. thanks again.
__________________
-South23
1987 YJ
South23 is offline   Quote Quick Reply
Old 06-03-2010, 08:54 AM   #6
Jeeper
 
AfterMath's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Western NY
Posts: 510
Didn't know you had a new battery and terminals, so I retract my suggestion.
__________________
1998 Sahara Edition - I6 - 4.0 - Automatic


AfterMath is offline   Quote Quick Reply
Old 06-03-2010, 01:04 PM   #7
Supporting Member

WF Supporting Member
 
scott howard's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: wichita falls texas
Posts: 1,035
Take it back to the person who you paid to install your carb and have him check it for vacuum leaks. this is very common after a new carb is installed.
what carb did you go with ?
__________________
Scott Howard
940-444-1972
scott howard is offline   Quote Quick Reply
Old 06-03-2010, 03:12 PM   #8
Jeeper
 
South23's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Dirty South
Posts: 41
Quote:
Originally Posted by scott howard View Post
Take it back to the person who you paid to install your carb and have him check it for vacuum leaks. this is very common after a new carb is installed.
what carb did you go with ?
its the Weber carb. I was able to install a new fuel pump, cranked it up, and it was idleing very good. Then it sputered and died. Checked everything, realized I had tightened the hose onto the fuel filter a bit too tight (its the clear plastic one) and had pinched the nipple. So i loosened it a bit. While doing this, I noticed some deposits in the fuel filter, and what looked like maybe a few drops of water!
You guys know of whats best to do for this? is there an addative that works well for this?
__________________
-South23
1987 YJ
South23 is offline   Quote Quick Reply
Old 06-03-2010, 03:24 PM   #9
Jeeper
 
s_man692000's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Kerhonkson,NY
Posts: 423
DRY GAS ,I have also heard of people using acetone ,but never tried it .But you should be able to get dry gas just about anywhere .
s_man692000 is offline   Quote Quick Reply
Old 06-04-2010, 01:43 AM   #10
Jeeper
 
mameyj's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: los angeles
Posts: 50
Do you have a pressure regulator? I have the same carb with regulator set at 3.3lbs, before the regulator I was having similar problems.
mameyj is offline   Quote Quick Reply
Old 06-04-2010, 08:08 AM   #11
Jeeper
 
South23's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Dirty South
Posts: 41
Quote:
Originally Posted by mameyj View Post
Do you have a pressure regulator? I have the same carb with regulator set at 3.3lbs, before the regulator I was having similar problems.
No i don't have one. Can i rent one of those from a auto/hardware store you think? if not, whats the cost on something like that?
__________________
-South23
1987 YJ
South23 is offline   Quote Quick Reply
Old 06-04-2010, 08:24 AM   #12
Jeeper
 
South23's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Dirty South
Posts: 41
Quote:
Originally Posted by mameyj View Post
Do you have a pressure regulator? I have the same carb with regulator set at 3.3lbs, before the regulator I was having similar problems.
Also mameyj, what fuel do you run in your weber? Have you noticed any issues running fuel with "up to 10% ethanol"? I don't know if some brands of gas are better about not having as much of that or not, and what grade fuel do you run? I assumed the 93 is always best, but I have never had a carbureted vehicle before, so I am not sure. Thanks for the info!
__________________
-South23
1987 YJ
South23 is offline   Quote Quick Reply
Old 06-05-2010, 12:04 AM   #13
Jeeper
 
mameyj's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: los angeles
Posts: 50
You can get the regulator at any auto parts, I got mine from autozone for 20 bucks it goes on the fuel line between the filter and the carb. You should also look up nuter bypass, my jeep was running like crap before i did it to mine.
mameyj is offline   Quote Quick Reply
Old 06-05-2010, 12:25 AM   #14
Jeeper
 
mameyj's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: los angeles
Posts: 50
I use 87 octane and as far as brands, I use arco or mobil haven't noticed a difference between the two.
mameyj is offline   Quote Quick Reply
Old 06-06-2010, 11:10 AM   #15
Jeeper
 
South23's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Dirty South
Posts: 41
Quote:
Originally Posted by mameyj View Post
You can get the regulator at any auto parts, I got mine from autozone for 20 bucks it goes on the fuel line between the filter and the carb. You should also look up nuter bypass, my jeep was running like crap before i did it to mine.
put on the fuel pressure regulator last night. It was late, so just a drive around the neighborhood. Got up early this morning to drive it a bit more, did about a 3 mile trip, so far ok. Stopped, looked under the hood to check, I can hear something hissing, like there is a leak somewhere but can't figure out where. Then I notice where it looks like something has been dripping out form the base of the carb. I would assume gas, but its dark brown, like it has motor oil in it! I am assuming this can't be good.
What have i gotten myself into??

__________________
-South23
1987 YJ
South23 is offline   Quote Quick Reply
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Fuel Issue BlueYJ YJ Tech Forum 6 01-16-2010 05:10 PM
No Injector Pulse, 89 Wrangler 2.5 4 cylinder friendx4 YJ Tech Forum 20 12-17-2009 01:53 PM
Fuel system continuously leaking ultravorx TJ Tech Forum 8 11-09-2009 01:18 PM
Low fuel pressure with new fuel pump & filter crbnfbr YJ Tech Forum 0 11-08-2009 06:33 PM
Fuel Tank Issue thunda70 TJ Tech Forum 4 03-16-2009 11:27 AM



» Network Links
»Jeep Parts
» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 12:54 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC