New radiator, temps too low? - Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > YJ Jeep Wrangler Forum > YJ Tech Forum

Join Wrangler Forum Today



Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 09-25-2013, 10:37 AM
Thread Starter
  #1
Jeeper
 
OverkillYJ's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Philadelphia, PA
Posts: 2,933
OverkillYJ is on a distinguished road
New radiator, temps too low?

I just put in a 3 row radiator and thermostat. I notice when the Tstat open that the temp drop lower than they used to. The temp gauge hangs out closer to the notch below the 210 mark. Not sure if this is anything I should be concerned about in the long run. I know I can get a Tstat that would raise the temp a little bit. i assume it would be a waste of my time. Just want to confirm that.
__________________
Complete rebuild axle/engine/everything swap in progress: Building stock width 44's with 302 from 01 Explorer. Motor has GT40p heads, Cobra Intake, and truck cam. Running A9L EEC IV stand alone engine from late 80's-90's Mustang GT. Big Bearing NP435 married to NP205.
OverkillYJ is offline   Quote
Old 09-25-2013, 12:23 PM   #2
Jeeper
 
wasomma's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Baltimore, MD
Posts: 925
wasomma is on a distinguished road
stock running temp should be 195 for the 4.0L i believe, I've heard of guys running 185 thermostats

__________________
https://i.imgur.com/hboF5oU.jpg
wasomma is offline   Quote
Old 09-25-2013, 12:45 PM   #3
Jeeper
 
harleydragon's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: south georgia
Posts: 3,939
harleydragon is on a distinguished road
I like it for my temps to stay under 200 on anything
harleydragon is offline   Quote
 
Old 09-25-2013, 01:01 PM   #4
Supporting Member

WF Supporting Member
 
Tom95YJ's Avatar
 
Join Date: Sep 2013
Location: SLC, Utah
Posts: 2,797
Tom95YJ is on a distinguished road
I am running a 185* thermostat in 89 the gauge never goes past 190
__________________
1989 YJ : Lifted/ Armored Tom95YJ's The Smurf Build Thread
1999 XJ : Lifted/Locked/Armored
Tom95YJ is offline   Quote
Old 09-25-2013, 01:18 PM   #5
Jeeper
 
reno92's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: Cardiff By The Sea / Glamis
Posts: 2,003
reno92 is on a distinguished road
I noticed the same thing, I read 195 till my tstat opens then it drops to 185 or so. This is good to see as you can see your tstat opening and the differance in the good radiator. The longer you drive and the hotter it is outside you will probably not see the temp drop so drastic when the tstat opens but your new rad has a whole lot more cooling ability. Be happy!
reno92 is offline   Quote
Old 09-25-2013, 03:59 PM   #6
kik
Jeeper
 
kik's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 8,611
kik is on a distinguished road
You're fine.
kik is offline   Quote
Old 09-25-2013, 04:41 PM   #7
Jeeper
 
RednekYJ's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: LITH IL
Posts: 1,607
RednekYJ is on a distinguished road
Can anyone else tell when their thermostat opens? Mine is a 195*. On cold start it warms to 210 on the gauge then opens and drops to about 165. Back to 210 drop to 185. Then finally 210 195 and it hangs there.
RednekYJ is offline   Quote
Old 09-25-2013, 05:03 PM   #8
Jeeper
 
reno92's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: Cardiff By The Sea / Glamis
Posts: 2,003
reno92 is on a distinguished road
I never could till I put in the new 3 row aluminum, now I see the same thing up and down as the tstate opens
reno92 is offline   Quote
Old 09-25-2013, 05:07 PM
Thread Starter
  #9
Jeeper
 
OverkillYJ's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Philadelphia, PA
Posts: 2,933
OverkillYJ is on a distinguished road
When I put in an electric fan with the original radiator I could see it, but now it is a pretty big difference. Much more then before. Got the 3Row since I will eventually drop in a V8, so everything I replace I spend the extra keeping that in mind.
__________________
Complete rebuild axle/engine/everything swap in progress: Building stock width 44's with 302 from 01 Explorer. Motor has GT40p heads, Cobra Intake, and truck cam. Running A9L EEC IV stand alone engine from late 80's-90's Mustang GT. Big Bearing NP435 married to NP205.
OverkillYJ is offline   Quote
Old 09-25-2013, 06:22 PM   #10
kik
Jeeper
 
kik's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 8,611
kik is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by RednekYJ View Post
Can anyone else tell when their thermostat opens? Mine is a 195*. On cold start it warms to 210 on the gauge then opens and drops to about 165. Back to 210 drop to 185. Then finally 210 195 and it hangs there.
My 89 4.2 does basically the same thing. It always has, even when a new radiator, 195 thermostat, and coolant was changed.

kik is offline   Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off






All times are GMT -5. The time now is 03:13 AM.


User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.1.0 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC
« Back

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner