Shifting Problem - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > YJ Jeep Wrangler Forum > YJ Tech Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 05-22-2008, 06:44 PM   #1
Newb
 
Join Date: May 2008
Posts: 9
Shifting Problem

I am sure that this is a common problem and someone knows the answer. This is my first jeep, a 1995 YJ, 138k miles, 2.5l 5speed. While stopped and motor running it is almost impossible to shift into any gear, while moving and shifting between gears no problem. In my many years of shadetree mechanic experience I diagnosed the problem as a bad clutch master and or slave cylinder. I replaced both of them, finally got them bled down. I have about 1 inch freeplay at the top of the clutch pedal and the pedal "feels" firm. I hear the clutch fork squeaking in the bellhousing as I press the pedal down. Problem is that I still have the same problem, shifts OK while moving, almost impossible while stopped. Any help would be appreciated before I take the tranny, transfer case and bellhousing off for a new clutch. Thanks, Al

lonerider6 is offline   Quote Quick Reply
Old 05-22-2008, 07:23 PM   #2
Jeeper
 
jpdocdave's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: beach park, il
Posts: 8,162
Images: 7
if it isn't the clutch, synchros are a common problem in that trans. but not likely in all gears at the same time.

sounds like clutch to me

__________________
"The danger to America is not Barack Obama but a citizenry capable of entrusting a man like him with the Presidency. It will be far easier to limit and undo the follies of an Obama presidency than to restore the necessary common sense and good judgment to a depraved electorate willing to have such a man for their president."
http://mybroadband.co.za/photos/data...re_cowbell.gif
jpdocdave is offline   Quote Quick Reply
Old 05-22-2008, 07:33 PM   #3
Genius!

WF Supporting Member
::WF Moderator::
 
Coyote_94YJ's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Germany
Posts: 20,803
Send a message via ICQ to Coyote_94YJ Send a message via Yahoo to Coyote_94YJ
Have you checked the tranny fluid?
Coyote_94YJ is offline   Quote Quick Reply
Old 05-23-2008, 06:47 AM   #4
Newb
 
Join Date: May 2008
Posts: 9
I have not but will do so today. No sign of any leaks but with 138k it could probably use replacement. Any suggestions on type of lube. I use synthetic in my 95 Dodge 5spd turbo diesel and thought I might drain down the trans and refill with that. However that sometimes brings on seal leaks as I found when I refilled the rear of the Dodge with synthetic. Thanks for the replies. I kind of thought that the clutch could be a problem with that mileage. I did get over 150k out of my Dodge clutch and it was still in good shape when replaced. However I was the only one driving the Dodge and have driven manuals for many many years. We shall see how it works out. Al
lonerider6 is offline   Quote Quick Reply
Old 05-23-2008, 07:22 AM   #5
Jeeper
 
jpdocdave's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: beach park, il
Posts: 8,162
Images: 7
rear seal leaks w/ fluid---i gotta bring this up. i see all the time, and used to do this myself. you are filling your rear end, and jam as much fluid in as possible and plug it. then you get axle seal leaks. i used to think more fluid the better, but no. make sure you let it come back out till its at the bottom of the fill

not sayin you overfilled or anything, but many do, and i used to. sorry, had to bring that up

lifted jeeps w/ modified pinion angles a little different though
__________________
"The danger to America is not Barack Obama but a citizenry capable of entrusting a man like him with the Presidency. It will be far easier to limit and undo the follies of an Obama presidency than to restore the necessary common sense and good judgment to a depraved electorate willing to have such a man for their president."
http://mybroadband.co.za/photos/data...re_cowbell.gif
jpdocdave is offline   Quote Quick Reply
Old 05-25-2008, 09:41 PM   #6
Jeeper
 
jgwalt's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: MT
Posts: 178
i had a similar problem with my 94. external slave cyl correct? i pulled the transmission to replace the clutch, which looked o.k., but there is a little clip on mine that holds the clutch fork to the transmission on the opposite side than the slave cyl. it was broken on one side, and i believe that may have caused my whole problem. lol if you end up pulling the tranny be sure and pre-spray the 6 grade 8 bolts on the belly pan, because i stripped the heads off 3, just with a breaker bar and my foot. talk about a headache....oh and you dont have to take the bellhousing or t-case off...just pull the trans together with the tcase.
jgwalt is offline   Quote Quick Reply
Old 06-01-2008, 03:51 PM   #7
Newb
 
Join Date: May 2008
Posts: 9
Smile Success

So I spent my birthday pulling the transmission and transfer case out. I found that all of the pieces of the clutch assembly were worn, not disintegrated or broken, just worn. So I replaced the pressure plate, disc, release bearing, and pilot bearing. The smartest thing I believe I did however was pull the flywheel and have it surfaced. Put everything back together and as long as the jeep was up on the lift, and I was underneath and dirty, I drained and refilled both differentials, the transmission and transfer case with the correct lubes. Buttoned everything back up and the transmission now shifts the way it should. Thanks to all for the responses and suggestions. Al

lonerider6 is offline   Quote Quick Reply
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
check engine light came on and speedo stopped working @ the same time. eric TJ General Discussion Forum 14 10-14-2013 12:05 PM
Shifting Problem SPITFIRE YJ Tech Forum 21 07-23-2008 10:01 PM
clutch and shifting problem upinar TJ Tech Forum 1 05-11-2008 08:12 PM
clutch and shifting problem upinar YJ Tech Forum 0 05-11-2008 07:35 PM
Manual tranny shifting problem? Hazzmatt YJ Tech Forum 8 03-18-2007 12:09 PM


logo carid shop wrangler parts carid fender flares custom wheels store avs deflectors at carid

» Network Links
»Jeep Parts
» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 11:24 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC