Won't Idle - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > YJ Jeep Wrangler Forum > YJ Tech Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 08-27-2013, 08:32 AM   #1
Jeeper
 
Join Date: Oct 2011
Location: East of Gratiot, West of Zanesville, Ohio
Posts: 161
Won't Idle

I've been prepping my '94 YJ for paint so I have all the fenders, doors, tailgate, etc. removed. The interior is stripped, no seats in and the dash is loosened but not removed. I hadn't run it since about the 4th of July (been putting a roof on the house & garage) so I tried to start it up last night. It will start but won't idle. Runs just fine as long as you hold the gas pedal down. I'm thinking maybe fuel pump? Anyone else care to hazard a guess? it's a '94 with the 4.0 and TBI. Since I have had it it seems like it cranks a little longer than it should to start. Anyway, any suggestions as to where to start are welcome.

__________________
Illegitimi non carborundum
thresher_593 is offline   Quote
Old 08-27-2013, 08:55 AM   #2
Jeeper
 
AllMudd's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: SoCal
Posts: 1,602
Pull the codes with the "key trick" and go from there. Maybe you disconnected something that was needed? Could be as simple as a vacuum hose/line.

AllMudd is offline   Quote
Old 08-27-2013, 12:27 PM   #3
Jeeper
 
c5wagner's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: Reno, Nevada
Posts: 1,458
Old gas maybe? You could also take off the idle air control valve and clean it(google for help)
__________________
1989 Base YJ, 4.2l, Motorcraft 2150 carb, CRT HEI ignition, ax15, np231 JB conversions SYE, D30 ARB & Ford 8.8 ARB 4.56, 35x12.5r15 Goodyear MTR's, bds 3.5" springs, 1" body lift, and 1/2" Boom Shackles.
Build Thread: http://www.wranglerforum.com/f330/fi...ld-385106.html
c5wagner is offline   Quote
Old 08-28-2013, 09:32 PM   #4
Jeeper
 
Join Date: Oct 2011
Location: East of Gratiot, West of Zanesville, Ohio
Posts: 161
It was the air control valve. Took it apart and cleaned it and it started an ran. I'll replace it before I button this thing back up.

Thanks for the tip.
__________________
Illegitimi non carborundum
thresher_593 is offline   Quote
Old 08-29-2013, 12:50 PM   #5
Jeeper
 
c5wagner's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: Reno, Nevada
Posts: 1,458
Quote:
Originally Posted by thresher_593 View Post
It was the air control valve. Took it apart and cleaned it and it started an ran. I'll replace it before I button this thing back up.

Thanks for the tip.
No problem, happened with my old 93 cherokee
__________________
1989 Base YJ, 4.2l, Motorcraft 2150 carb, CRT HEI ignition, ax15, np231 JB conversions SYE, D30 ARB & Ford 8.8 ARB 4.56, 35x12.5r15 Goodyear MTR's, bds 3.5" springs, 1" body lift, and 1/2" Boom Shackles.
Build Thread: http://www.wranglerforum.com/f330/fi...ld-385106.html
c5wagner is offline   Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off




Download our Mobile App

» Network Links
»Jeep Parts
» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 07:33 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC