YJ stalls . . . sometimes - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > YJ Jeep Wrangler Forum > YJ Tech Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 05-20-2007, 07:52 PM   #1
Jeeper
 
Join Date: May 2007
Posts: 21
YJ stalls . . . sometimes

Yes, it's another newbie with a probably simple question. I have an '91 YJ 4.0L auto with 38k miles that stalls sporadically.

Today the wife and I drove 100 miles, filled up for gas, drove another 15-20 miles, was turning left onto the trail, and she died. YJ, not the wife.

Started up, drove 100 meters on the trail, stalled.

Check engine light flashed code 11, CPS. I have one of those! Changed sensor, and ran great! Then is stalled, maybe 10 minutes later.

I was able to limp the Jeep about 40 miles, during which it stalled 20+ times. When it starts, it starts strong. Sometime it stalls for .2 second and restarts itself, sometimes I have to come to a complete stop wait a minute or two, and then it starts.

When it stops running but I keep my foot on the gas a little (it would sometimes restart this way), it backfires.

Sometimes the motor runs for a few seconds, sometimes several minutes - tends to run longer after it has rested for a while.

The fuel rail had pressure, I am no longer getting the CPS code, although still getting code 12 and 33 on the Check Engine Light).

I guessing/hoping for bad gas? Does that happen anymore? I will also be swapping out the fuel filter. Someone please correct me!

mk2davis is offline   Quote Quick Reply
Old 05-20-2007, 08:39 PM   #2
Jeeper
 
Odd is he's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Stamford, CT
Posts: 668
Send a message via AIM to Odd is he
Sounds like bad gas to me.

Try some "Dry gas", should do the trick

__________________
Currently not a Jeep owner.

Taking a break from the "jeep thing"
Odd is he is offline   Quote Quick Reply
Old 05-21-2007, 12:36 AM   #3
Jeeper
 
Join Date: May 2007
Posts: 21
Someone else suggested the engine ground strap. anyone else have ideas? How do you get rid of 18 gallons of gas?
mk2davis is offline   Quote Quick Reply
Old 05-24-2007, 12:57 AM   #4
Jeeper
 
Join Date: May 2007
Posts: 21
F@ck me this is frustrating!

I replaced the fuel filter (facing the right way this time), and put some additive to "blend" the water that I suspect to be in my fuel tank, and cleaned up the engine grounding stap. Runs like a champ for two days.

My brother welded the hole in my exhaust down pipe put their by previous owners to pass smog (love CA!), and 15 miles later, it stalls. But this time there is good news - error code 14.

Here is my question, error code means that the MAP sensor is producing unacceptable voltage, or receiving unacceptable voltage? Now what?

I feel like a monkey, just scratching my head.
mk2davis is offline   Quote Quick Reply
Old 05-31-2007, 07:57 PM   #5
Jeeper
 
Join Date: May 2007
Posts: 21
It stalled again, so I am going to replace the Fuel Pump Relay, Auto Shutdown Relay, and A/C Relay (I have a/c, don't know why that one is missing). I'm suspect that the relays are being affected by the heat, but that is just a guess.

I'm also going to spread dialetic grease on all the large fuses.

I looked my distributor cap over, don't see any cracks.
mk2davis is offline   Quote Quick Reply
Old 05-31-2007, 08:48 PM   #6
Jeeper
 
Hackle's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Phoenix, AZ
Posts: 592
Check the fuel lines to see if they are close to the exhaust. I sounds like you may be getting a vapor lock and that would create the codes you are getting. HTH
__________________
I refuse to belong to any group that would have me as a member.
89 YJ Nearly Stock Dual D30's front and rear
Hackle is offline   Quote Quick Reply
Old 08-29-2011, 03:34 PM   #7
Jeeper
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 23
Did you ever figure this out....my 92 has same codes...I do not know what to do ...it is stalling bad.
stik is offline   Quote Quick Reply
Old 08-29-2011, 04:06 PM   #8
Jeeper
 
Redrider94's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 644
Quote:
Originally Posted by mk2davis
Yes, it's another newbie with a probably simple question. I have an '91 YJ 4.0L auto with 38k miles that stalls sporadically.

Today the wife and I drove 100 miles, filled up for gas, drove another 15-20 miles, was turning left onto the trail, and she died. YJ, not the wife.

Started up, drove 100 meters on the trail, stalled.

Check engine light flashed code 11, CPS. I have one of those! Changed sensor, and ran great! Then is stalled, maybe 10 minutes later.

I was able to limp the Jeep about 40 miles, during which it stalled 20+ times. When it starts, it starts strong. Sometime it stalls for .2 second and restarts itself, sometimes I have to come to a complete stop wait a minute or two, and then it starts.

When it stops running but I keep my foot on the gas a little (it would sometimes restart this way), it backfires.

Sometimes the motor runs for a few seconds, sometimes several minutes - tends to run longer after it has rested for a while.

The fuel rail had pressure, I am no longer getting the CPS code, although still getting code 12 and 33 on the Check Engine Light).

I guessing/hoping for bad gas? Does that happen anymore? I will also be swapping out the fuel filter. Someone please correct me!
You will always get code 12&33
Code 12 = battery disconnected recently
Code 33 = a/c clutch relay this one will show up even if you don't have a/c
Code 14 = map sensor
Redrider94 is offline   Quote Quick Reply
Old 08-29-2011, 06:23 PM   #9
Jeeper
 
Join Date: Jan 2010
Location: Las Cruces, NM
Posts: 2,291
A bad sensor will make it stall, surprised its even running, usually it will start and then stall.
__________________
2013 WRANGLER SPORT 2 DR., V-6 ,AUTO,HARD TOP
(Sold)1994 Jeep Wrangler 2.5L, Bestop top
/w steel half door and slider windows
5 speed, 2.5" lift, 31" tires,rack lights
Garyk is offline   Quote Quick Reply
Old 08-30-2011, 07:29 AM   #10
Jeeper
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 23
This might help everybody......I had a bad ignition coil. Runs great no stalling....

stik is offline   Quote Quick Reply
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
'00 TJ stalls after idling at lights/during warmup sidecardave TJ General Discussion Forum 5 12-29-2008 05:47 PM
Jeep Stalls In Cold Weather for Newbie DBRASS3497 TJ Tech Forum 4 12-21-2008 10:35 PM
Almost stalls pete218 JK Tech Forum 13 06-07-2008 06:42 AM
90' YJ stalls when cold CRISCO81 YJ Tech Forum 10 06-23-2006 01:07 PM



Download our Mobile App

» Network Links
»Jeep Parts
» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 05:34 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC