2012 Rubicon Problem - Flashing Lights - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > JK Jeep Wrangler Forum > JK General Discussion Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 10-01-2012, 10:03 PM   #1
offroadvegan

WF Supporting Member
 
scottmphoto's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Rhododendron, OR
Posts: 833
2012 Rubicon Problem - Flashing Lights

Hello everyone -

So My 2012 has about 3k miles on it.

It has been doing this more and more, but typically on highway speeds and with cruise on. There is a chime, and all these lights flash (and the speedometer dips).

Any ideas?!!!??

Scott


__________________
Check out my blog - Offroadvegan!

2013 Wrangler Rubicon Unlimited Billet "Frank the Tank"

“The Jeep is America’s only real sports car.” - E. Ferrari
scottmphoto is offline   Quote Quick Reply
Old 10-01-2012, 10:10 PM   #2
Jeeper
 
Join Date: Jul 2012
Location: Sarasota, Florida
Posts: 209
Guessing you have a vehicle speed sensor or wheel speed sensor triggering speedo dip, which causes the ABS & traction/stability control to light up, then when it corrects itself, the warnings clear. Could be a loose connection somewhere, too... bump in the road may cause it to lose contact temporarily.

Take it to the dealer, show them your video clip as well. I'd think that would be storing a code due to the ABS light coming on.

__________________
2012 Unlimited Sahara... a.k.a. "Fluffy"
2012 F150 SuperCrew FX2... the work sled
1995 YJ Sahara... I call her Madge... she's not stuck... she's just soaking in it
JKU SRQ is offline   Quote Quick Reply
Old 10-01-2012, 10:12 PM   #3
offroadvegan

WF Supporting Member
 
scottmphoto's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Rhododendron, OR
Posts: 833
Thanks JKU....but why would that also throw the sway bar light?
__________________
Check out my blog - Offroadvegan!

2013 Wrangler Rubicon Unlimited Billet "Frank the Tank"

“The Jeep is America’s only real sports car.” - E. Ferrari
scottmphoto is offline   Quote Quick Reply
Old 10-02-2012, 11:50 AM   #4
offroadvegan

WF Supporting Member
 
scottmphoto's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Rhododendron, OR
Posts: 833
Bump
__________________
Check out my blog - Offroadvegan!

2013 Wrangler Rubicon Unlimited Billet "Frank the Tank"

“The Jeep is America’s only real sports car.” - E. Ferrari
scottmphoto is offline   Quote Quick Reply
Old 10-02-2012, 02:25 PM   #5
Supporting Member

WF Supporting Member
 
SilverSport's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 20,342
Send a message via Yahoo to SilverSport
Sounds like a loose connection. Have it scanned for codes including ABS at an autoparts store or take it to the dealer.
__________________
"Own a Jeep and own a piece of history."

"The Hunter is not concerned with the opinion of the Wolf."
SilverSport is offline   Quote Quick Reply
Old 10-02-2012, 07:57 PM   #6
offroadvegan

WF Supporting Member
 
scottmphoto's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Rhododendron, OR
Posts: 833
So, I dropped it off at the stealership today and they instantly handed me the keys to a loaner Liberty. Never a good sign. Will keep everyone posted.
__________________
Check out my blog - Offroadvegan!

2013 Wrangler Rubicon Unlimited Billet "Frank the Tank"

“The Jeep is America’s only real sports car.” - E. Ferrari
scottmphoto is offline   Quote Quick Reply
Old 10-12-2012, 09:04 AM   #7
offroadvegan

WF Supporting Member
 
scottmphoto's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Rhododendron, OR
Posts: 833
So dealership called and advised they replaced the ABS sensor...will keep everyone updated.
__________________
Check out my blog - Offroadvegan!

2013 Wrangler Rubicon Unlimited Billet "Frank the Tank"

“The Jeep is America’s only real sports car.” - E. Ferrari
scottmphoto is offline   Quote Quick Reply
Old 11-14-2012, 02:34 PM   #8
Newb
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 5
intermitent speedo and esp freak out

I have a 12 with 30k on It it just started to do the same thing.
All the grounds were Checked / wiggled the dealer pulled 12 codes and said they could not figure out what was going on...

Does any one have a clear answer yet?
ajleemax800 is offline   Quote Quick Reply
Old 12-11-2012, 12:40 PM   #9
Newb
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 2
Same Exact Problem! Swaybar, ding, ABS, Traction Control, Brake, and speedo dip.
And I get a P0537 and a U1412 OBD code sometimes after the lights go off several times. And worse the headlights flicker dim and then back to normal for a few miles.
I am no where near a dealer with mine, let us know what the dealer says.

2012 wrangler rubicon
sig1492 is offline   Quote Quick Reply
Old 12-27-2012, 12:42 PM   #10
Jeeper
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 36
Yeah, let me know also please!!! I have 400 miles on mine and have had it less than two weeks. It hasstarted randomly turning on the abs and ecs lights . Hopefully something is just loose, i had it shipped over here to germany, and i think the closest dealer is a few hours away
yandawg is offline   Quote Quick Reply
Old 12-27-2012, 04:46 PM   #11
Jeeper
 
Lucy Brown's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 467
isnt this the swaybar disconnect issue. the sensor or servo is getting wet and shorting out.
Lucy Brown is offline   Quote Quick Reply
Old 01-18-2013, 06:55 PM   #12
Jeeper
 
JKTHOMPS's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: NorCal
Posts: 1,246
Images: 1
My 2012 was doing the same thing... turned out my jks quick disconnect on my passenger side lost the cotter pin and was not connected. Put the stock rear sway bar end links on the front and I haven't had any issues. Is yours lifted?
JKTHOMPS is online now   Quote Quick Reply
Old 01-22-2013, 02:43 PM   #13
Jeeper
 
Join Date: Aug 2011
Location: Brooklyn NY
Posts: 36
got the same issue. once i had the lights flicker quickly when i was on red light. weird.
Scott, did you hear back from dealer on it?
__________________
-2012 JKUR-
ordered: 10/1/2011
D1 status: 10/25/2011
ETA: 11/16/2011
mavrick is offline   Quote Quick Reply
Old 01-22-2013, 03:31 PM   #14
Jeeper
 
mathew85's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 376
I vaguely remember reading a thread long ago where the same issue was reported as being caused by water getting into places where water shouldn't get into.
Did you do any water-fording anytime recently?
mathew85 is offline   Quote Quick Reply
Old 01-22-2013, 05:08 PM   #15
offroadvegan

WF Supporting Member
 
scottmphoto's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Rhododendron, OR
Posts: 833
Hey guys -

Yeah the dealer replaced the entire sway bar actuation assy, as the unit was not properly water sealed, and there was a short. After the fix (1.5 +/- months ago) not a single problem.

I have heard the issue is starting to become more pronounced in the '12s.

Scott
__________________
Check out my blog - Offroadvegan!

2013 Wrangler Rubicon Unlimited Billet "Frank the Tank"

“The Jeep is America’s only real sports car.” - E. Ferrari
scottmphoto is offline   Quote Quick Reply
Old 02-25-2013, 09:36 PM   #16
Jeeper
 
Join Date: Aug 2011
Location: Brooklyn NY
Posts: 36
just a quick update on this from my experience.
Since i have exact same issue as in the video, i took my jeep to dealer and they said it was "bad brake switch". Not sure how its related. 2 parts were replaced... Switch/sensor, brake pedal and Switch-stop lamp.
Lights came back once today so problem not fixed. Its not as often as before. So back to dealer i go.
__________________
-2012 JKUR-
ordered: 10/1/2011
D1 status: 10/25/2011
ETA: 11/16/2011
mavrick is offline   Quote Quick Reply
Old 02-25-2013, 11:10 PM   #17
Jeeper
 
JKTHOMPS's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: NorCal
Posts: 1,246
Images: 1
Have you added off road lights or a winch? Curious if you need to have your computer flashed...
JKTHOMPS is online now   Quote Quick Reply
Old 02-27-2013, 06:44 AM   #18
Newb
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 5
Jk flashing Tc lights

With my dealer experience they explained the alternator was hitting 17-18 v and freaking out some of the computers . They said they tightened up the battery ground and magic problem free go 10k miles. I kind feel I was on a snip hunt and magic happen and I shot a jackalope. Magic!!
I had checked the ground to bat before I dropped it off..
My guess is the did some sort of quiet tsb to fix a known problem
ajleemax800 is offline   Quote Quick Reply
Old 02-28-2013, 11:05 AM   #19
Jeeper
 
Join Date: Aug 2011
Location: Brooklyn NY
Posts: 36
I do hav a winch connected to battery. I also got a spod connected to the battery. Nothing else really. Its weird, after my fix at dealer which also included maintanance where they do check battery connections as one of the things they do, the problem only appeared once after and i haven't seen it since. So its not as much as before.
But sway bar light comming up doesn't make sense for me. how was that be affected by a bad connection in teh battery? wouldn't bad connection make all lights on dashboard flash?
__________________
-2012 JKUR-
ordered: 10/1/2011
D1 status: 10/25/2011
ETA: 11/16/2011
mavrick is offline   Quote Quick Reply
Old 03-01-2013, 05:24 AM   #20
Newb
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 2
Possible cause and fix

All of the people that I have encountered on the internet with this issue (7+) seem to have made a few of the same modifications on the recent Jeep Rubicon.

I installed a winch, which required a new bumper. This required removing the bumper sub-fascia that covered the Sway Bar disco.

The OP told me that Chrysler has known about a sway bar problem with waterproof-ness for years. Of course Chrysler roadside would absolutely not confirm this... but it lead me to research it, and to my delight, the AAM Smart Bar has had problems, noted all over the internet, for years.

This may be the genesis of the problem as the e-disco smart bar is closley integrated onto the PCM BUS and has a separate computer controller built into the e-disco. This is more safety than functional, as this computer, by taking wheel speed info directly from the wheel speed sensors and PCM info directly as to the gear and 4-wheel drive state, can determine if it is safe to disengage the sway bar. It won't disengage while moving (fail safe), and reengages at speeds over 18 mph as the significant wheel shimmy could cause a critical failure.

So the e-disco has factor inconsistencies with waterproofing. then remove the fascia and expose it to more road splash and there is your problem...

water gets in shorts some part of the Smart Bar computer, bad signals go to the PCM, which then thinks there is a problem, first with the Sway Bar, then with traction control ESP (bad wheel speed info), then ABS (also bad wheel speed), then impossible speed U1412 codes from your OBD-II reader. Dashboard goes crazy, PCM resets, speedo and Tach drop and reset. but no engine problems.

So, I did what anyone would do when 1000 miles from a dealer... I caulked it... seriously, I waited until the unit was dry and sealed aroung the connector with caulk and around the angled electrical joint of the e-disco. Then I open the back of the connector and covered it with liquid electrical tape. There are similar fixes noted around about waterproofing the e-disco.

NO PROBLEMS for 500 miles, rain or shine.

you may also have a secondary P0537 code, brake circuit A high - this may be due to the same water splash issue, but on to the wiring when you moved your Back-Up Brake Booster Vacuum Pump to install the winch mount. Just seal the wiring joint with some shrink wrap tubing, and all is well there...

Many thanks to all that lead me to the light...
sig1492 is offline   Quote Quick Reply
Old 06-30-2013, 09:15 AM   #21
Jeeper
 
M38A1's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Location: Cape Breton, Nova Scotia
Posts: 19
Is anyone experiencing a similar issue who is not driving a lifted Rubi?

My ABS and ESC went haywire last night in my stock 2012 JK:

http://www.wranglerforum.com/f33/ele...ml#post3913331

scottmphoto did the ABS replacement work out for you? Was that the root cause, or did you determine it was in fact a result of your lift mods as sig1492 suggests?
M38A1 is offline   Quote Quick Reply
Old 07-01-2013, 07:09 PM   #22
Newb
 
hughmungas's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Albuquerque NM
Posts: 10
I have a 2012 non-rubicon that is doing the exact same thing. I have a simple 2 inch puck lift and aftermarket bumper and winch. THose have been on it a while with no problems. about 2 weeks prior to it starting to go haywire, I had to take it to the jeep dealership for a squeaking noise . The squeaking was a faulting water pump. Now the trouble lights flash on and off and dinging like a slot machine all the time. The dealer kept it for two days and all they found was a loose connector on the alternator. they reseated it and gave it back to us. It is stilling doing it. I think there mus t be a lose connector or ground due to them conducting maintenance on it. I can't keep giving them my daily driver to keep for days wile they look at it and shrug their shoulders.
hughmungas is offline   Quote Quick Reply
Old 07-30-2013, 07:26 AM   #23
Newb
 
hughmungas's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Albuquerque NM
Posts: 10
Update: Mine has been in the shop 3 weeks now and still not fixed. I believe they are going to replace the entire instrument cluster at this point. I'm ready to get rid of this POS.
hughmungas is offline   Quote Quick Reply
Old 08-07-2013, 03:41 PM   #24
Newb
 
hughmungas's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Albuquerque NM
Posts: 10
Just traded the 2012 in for a 2014 Rubicon. It is still not fixed and has been in the shop for a month. I wanted a Rubicon anyway, lol.
hughmungas is offline   Quote Quick Reply
Old 08-07-2013, 04:29 PM   #25
Newb
 
JC Baron's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 13
I think there is an issue with their CANBUS electrical system, while not as major, I've had minor electrical gremlins solved by turning off and on the ignition.
JC Baron is offline   Quote Quick Reply
Old 08-07-2013, 04:32 PM   #26
Supporting Member

WF Supporting Member
 
Sueby's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: CT
Posts: 1,742
Quote:
Originally Posted by JC Baron View Post
I think there is an issue with their CANBUS electrical system, while not as major, I've had minor electrical gremlins solved by turning off and on the ignition.
Me too!
Sueby is offline   Quote Quick Reply
Old 09-30-2013, 06:41 AM   #27
Jeeper
 
mess0821's Avatar
 
Join Date: Sep 2013
Location: New Mexico
Posts: 67
I have the same issue with the sway bar light, abs, parking brake light periodically flashing. Less often the fog light flashes. Some of the time the speed drops off and the tac revs. Took in to dealer and it had 13 codes. Have not been able to get the codes from dealer yet. The said it was the truck lite headlights. $100 to put in my oem lights. And that the lights were causing an over voltage, 17 or so.Guess what. Still doing it. I get codes C 2101 .2103 and c123c. Any idea what the last two are? Going in to dealer today.
mess0821 is offline   Quote Quick Reply
Old 09-30-2013, 08:06 AM   #28
Jeeper
 
Shark_13's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Idaho
Posts: 1,331
Quote:
Originally Posted by mess0821 View Post
I have the same issue with the sway bar light, abs, parking brake light periodically flashing. Less often the fog light flashes. Some of the time the speed drops off and the tac revs. Took in to dealer and it had 13 codes. Have not been able to get the codes from dealer yet. The said it was the truck lite headlights. $100 to put in my oem lights. And that the lights were causing an over voltage, 17 or so.Guess what. Still doing it. I get codes C 2101 .2103 and c123c. Any idea what the last two are? Going in to dealer today.
Find a new dealer....$100 to downgrade to crappy OEM lights??? Sheesh
Shark_13 is offline   Quote Quick Reply
Old 09-30-2013, 08:33 AM   #29
Race Car Dave

WF Supporting Member
 
NFRs2000NYC's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: NYC
Posts: 6,927
Is this not a clock spring issue?
NFRs2000NYC is offline   Quote Quick Reply
Old 09-30-2013, 10:17 AM   #30
offroadvegan

WF Supporting Member
 
scottmphoto's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Rhododendron, OR
Posts: 833
Quote:
Originally Posted by mess0821 View Post
I have the same issue with the sway bar light, abs, parking brake light periodically flashing. Less often the fog light flashes. Some of the time the speed drops off and the tac revs. Took in to dealer and it had 13 codes. Have not been able to get the codes from dealer yet. The said it was the truck lite headlights. $100 to put in my oem lights. And that the lights were causing an over voltage, 17 or so.Guess what. Still doing it. I get codes C 2101 .2103 and c123c. Any idea what the last two are? Going in to dealer today.
ALWAYS, ALWAYS remove TL or any LED headlights before bringing it to the stealership! I keep mine on hand and swap them every time. I would hate for them to flag my electrical system as not covered for something that takes me 10 mins.

__________________
Check out my blog - Offroadvegan!

2013 Wrangler Rubicon Unlimited Billet "Frank the Tank"

“The Jeep is America’s only real sports car.” - E. Ferrari
scottmphoto is offline   Quote Quick Reply
Reply

Tags
2012 , issue , lights , problem , wrangler

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



logo carid shop wrangler parts carid fender flares custom wheels store avs deflectors at carid
» Rates
Get low rates on auto insurance in Canada!

» Network Links
»Jeep Parts
» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 04:56 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC