Need help figuring out Electrical issue - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > JK Jeep Wrangler Forum > JK General Discussion Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 09-15-2013, 09:55 AM   #1
Newb
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 3
Need help figuring out Electrical issue

I have a 2012 JW Sport. The battery has been tested & shows to be good, but I have to jump start it every time. Then while driving, all warning lights on the dash blink erratically and it dings every five seconds. Occasionally the wipers go off when I use my turn signal. Anybody have any ideas or suggestions?

Gtdrty is offline   Quote Quick Reply
Old 09-25-2013, 01:39 PM   #2
Newb
 
Ray6782's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 8
Images: 3
Gtdrty,

My best suggestion would be to take your Jeep back to whomever you bought it from and have them fix it! You have computer problems there and that needs to be looked at by qualified people......Don't mess with it! You'll only do more damage.....Take it from an electrician...There's too many gizmos and whatnots in the electrical to "tinker" with....It needs to be analyzed by a pro. Good luck....

Ray6782

Ray6782 is offline   Quote Quick Reply
Old 09-25-2013, 01:44 PM   #3
Jeeper
 
Join Date: Aug 2013
Location: Central Ohio
Posts: 367
Let the dealer look at it. It should be under warranty. (bad cable, ground, alternator...)
__________________
'14 Anvil JKUR (sold the '12JKUR with 52K miles)
'13 JKU Sport (blue one)
'13 JKU stripped (red one)
'10 JKU Sport (other red one)
'08 JKU (green one)
5JKs is offline   Quote Quick Reply
Old 09-25-2013, 03:46 PM   #4
Jeeper
 
wrh3's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Loganville, GA
Posts: 386
Could be something simple or a failing TIPM. Let the dealer resolve it.
__________________
Bill - 2012 Rubicon (Hers), 2013 Rubicon 10A (His), 2002 Wrangler Sport (Sons)

billswebspace.com
wrh3 is offline   Quote Quick Reply
Old 09-25-2013, 03:58 PM   #5
Jeeper
 
gorillahydrographics's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: Tucson, Az
Posts: 1,242
You have a short somewhere...

Even techs who deal with electrical gremlins all the time will tell you that its no project for the faint of heart.

I had a 2012 GMC Denali that had similar issues...after 6 months in and out of the dealership they got me a new one.....

Now some other sucker has that damn thing...poor bast*rds.
__________________
2013 Billet Silver 2 Door Sport -TeraFlex Elite Long Arm with Rock Krawler 3.5" Triple Rate Coils- Yukon 5.13 Gears - Detroit Locker (front)Eaton "E" Locker(rear) - TeraFlex Flip Kit/high Steer - Currie HD Tie Rod - Smittybilt XRC Front MoD Bumper w/stinger and Crawler Conceptz Skinny Rear Bumper - XRC 9000LB winch - XRC Flat Fenders - Cooper Discovery MT 35x12.50x17 - Custom Urban Camo Grill -
gorillahydrographics is offline   Quote Quick Reply
Old 09-25-2013, 04:05 PM   #6
rotaredoM

WF Supporting Member
::WF Moderator::
 
panthermark's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Chicago-land
Posts: 9,749
Images: 13
A 2012? That thing would have been at the dealer after the 2nd jump. (I would have assumed I left something on the first time the battery died).
__________________
2013 Sahara Unlimited
Billet - Auto - 3.73 - Connectivity - Painted Hardtop - LSD - Remote Start - Saddle Leather - Side Airbags

I may mall crawl...but I look good doing it.....
panthermark is offline   Quote Quick Reply
Old 09-25-2013, 05:11 PM   #7
Jeeper
 
gorillahydrographics's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: Tucson, Az
Posts: 1,242
Quote:
Originally Posted by panthermark View Post
A 2012? That thing would have been at the dealer after the 2nd jump. (I would have assumed I left something on the first time the battery died).
I bought it used....got a good deal on it..now I know why. It wasnt a daily driver..thank god.

The dealer seemed to think something like the DVD system, audio system,or alarm was leaving a circuit open and draining the battery.

They replaced everything...NAV, DVD and screens, alarm, all power door and Lock actuators, AC controls, even the instrument cluster.

Under the hood they replaced battery, cables, alternator, computer, and some relays I think.

It didnt happen all the time ...just when it was the worst time t ohave your vehicle not start.

And CARFAX....it doesnt always have all the info on a vehicle.
__________________
2013 Billet Silver 2 Door Sport -TeraFlex Elite Long Arm with Rock Krawler 3.5" Triple Rate Coils- Yukon 5.13 Gears - Detroit Locker (front)Eaton "E" Locker(rear) - TeraFlex Flip Kit/high Steer - Currie HD Tie Rod - Smittybilt XRC Front MoD Bumper w/stinger and Crawler Conceptz Skinny Rear Bumper - XRC 9000LB winch - XRC Flat Fenders - Cooper Discovery MT 35x12.50x17 - Custom Urban Camo Grill -
gorillahydrographics is offline   Quote Quick Reply
Old 11-13-2013, 07:33 AM   #8
Jeeper
 
EnRoute's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 151
I just got rid of my Chevy Avalanche which had similar issues. I had to replace my alternator about five times in ten years. The voltage regulator built in was the problem. High or low voltages even intermittently wreak havoc. I finally upgraded to a larger amp alternator and the problem went away. I know this should not make a difference, but I think the voltage regulator was beefier as well. Good luck with the gremlin.
EnRoute is offline   Quote Quick Reply
Old 11-13-2013, 08:37 AM   #9
Jeeper
 
Join Date: Jun 2013
Location: Great White North
Posts: 260
I guess the question I have is "Is the battery discharged when you need to jump it?" Or is it just attaching the jumper cables provides a better circuit for power to start.

If the battery is being discharged then place an ammeter between the battery and the positive lead and see if any and how much current is being drawn when it is turned off. Then start pulling fuses until the current drops to near zero. There will always me a few milliamps being drawn by the clock and such but to drain the battery you need a few amps at least. So look for something drawing more than an amp or two.

If the battery is not actually being discharged then the problem lies in the starting circuit I would think.
WorkingMan is offline   Quote Quick Reply
Old 11-13-2013, 08:46 AM   #10
Jeeper
 
Join Date: Aug 2013
Location: Clarkston, Mi
Posts: 32
Sounds like a "flakey" ground .........trace ground wire from negative battery post (make sure that is clean and tight) to attachment point to vehicle - again clean metal to metal contact and tighten. Also check positive terminal - clean and tight. A bad ground has had me "chasing my tail" on intermittent electrical issues - started and ran fine, but all sorts of sporadic electrical problems - found loose ground, corroded ground - corrected the bad grounds and everything was fine.
__________________
2 Door White Rubicon #157XXX
6 Speed, Dual Top, Connectivity, Power Conv. Gp,
Trailer Tow, Deep Tint, etc, etc
Ordered 9/5, Vin (D) 9/12, D1 10/2, I 10/21, KZ 10/31, KZX 11/4
michaeldc46 is online now   Quote Quick Reply
Old 11-13-2013, 08:56 AM   #11
Jeeper
 
Join Date: Jun 2013
Location: Great White North
Posts: 260
A "flakey ground" would make perfect sense if when the Jeep is jump started the ground connection made by the jumper cables is done correctly and made to the frame and not the negative battery post. Then the circuit is complete without using the battery ground and once started the "Flakey ground" is enough to run the electrics but occasionally gets interrupted causing warning lights to flash etc.

If this was the cause I'd just replace the whole ground cable and ensure good connections at both ends.

WorkingMan is offline   Quote Quick Reply
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off




» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 09:07 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC