Please help: ABS,ESP BAS, BRAKE, check engine lights are on,speedometer not working - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > JK Jeep Wrangler Forum > JK General Discussion Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 04-16-2013, 09:03 AM   #1
Jeeper
 
Addy's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Lynchburg, VA
Posts: 87
Please help: ABS,ESP BAS, BRAKE, check engine lights are on,speedometer not working

Hello All,

This morning when i started my Jeep (09 JK), the ABS, ESP BAS, brake and check engine lights are on and the speedometer is not working. I didnot go off-roading in the past 3 months and also, did not hit anything big on the road. I am little worried and have no clue whats wrong with my jeep. Can you guys please throw some light and let me know what might went wrong. Thanks Guys

Addy is offline   Quote Quick Reply
Old 04-16-2013, 09:32 AM   #2
Jeeper
 
chipmonk66gt's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 217
No we can't just on the light being on. Take it and get the error codes from a place like Advance Auto or Autozone. Once you know the codes we can start diagnosing it. There may be a way to pull the codes at the information center but I'm not sure, someone can interject. Also, be extra safe when driving it.

chipmonk66gt is offline   Quote Quick Reply
Old 04-16-2013, 09:39 AM   #3
Jeeper
 
Addy's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Lynchburg, VA
Posts: 87
Thanks Chipmonk66gt. I will get the error codes and will let you know, thanks for the quick reply.
Addy is offline   Quote Quick Reply
Old 04-16-2013, 10:03 AM   #4
Newb
 
JagMP24's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 12
I had this recently happen to me. Thought it may be a wiring issue as my speedo would cut out when the lights came on. I researched the heck out of this and the three primary things I have found is:

1) Wheel speed sensors (codes may help you determine which wheel)
2) Bad ABS Module (this was my issue)
3) Wiring harness issue somewhere behind the dash (sorry don't have any more specifics)

Thankfully this was covered by the dealership I bought the Jeep from (07 JKU), other wise thats an $800 repair bill.
JagMP24 is offline   Quote Quick Reply
Old 04-16-2013, 10:10 AM   #5
ESP
Jeeper
 
ESP's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: NC
Posts: 11,495
Yep get the error codes and the jeep will tell you what is wrong. Let us know what you find out.
__________________
98 XJ 02 TJ 10 JK 13 JK

2013 JK - Lifted w/ 35s - Bilstein 5100s - Monster TB - Chopped Flares - Can't Keep It Clean
ESP is offline   Quote Quick Reply
Old 04-16-2013, 10:39 AM   #6
Jeeper
 
Addy's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Lynchburg, VA
Posts: 87
I just started it now again. All the lights went off except for the check engine light. This is weird.
Addy is offline   Quote Quick Reply
Old 04-16-2013, 11:18 AM   #7
Jeeper
 
Join Date: May 2012
Location: Palm Bay, Florida
Posts: 237
SEE,, your Jeep is fixing it's self! Chrysler technology at work
jklarry is offline   Quote Quick Reply
Old 04-16-2013, 11:23 AM   #8
Jeeper
 
Addy's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Lynchburg, VA
Posts: 87
Haha. The error code is u1110 - lost vehicle speed message. Not sure what it is.
What should i do. Go to the jeep dealer or go to some local mechanics??
Addy is offline   Quote Quick Reply
Old 04-16-2013, 11:36 PM   #9
Supporting Member

WF Supporting Member
 
SilverSport's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 21,126
Send a message via Yahoo to SilverSport
__________________
"Own a Jeep and own a piece of history."

"The Hunter is not concerned with the opinion of the Wolf."
SilverSport is offline   Quote Quick Reply
Old 04-17-2013, 09:09 AM   #10
Jeeper
 
Addy's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Lynchburg, VA
Posts: 87
Thanks everyone. Funny thing is the check in engine also went off and everything is normal. I don't know if i have to be happy or should i worry? But right now everything is normal.

Silversport, i googled a lot but coz if so many lights flashing at one time i came here for expert advice before going to stealerships.
Addy is offline   Quote Quick Reply
Old 04-17-2013, 09:13 AM   #11
Jeeper
 
CoreyZ's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Littleton, CO
Posts: 1,976
Quote:
Originally Posted by Addy View Post
Thanks everyone. Funny thing is the check in engine also went off and everything is normal. I don't know if i have to be happy or should i worry? But right now everything is normal.

Silversport, i googled a lot but coz if so many lights flashing at one time i came here for expert advice before going to stealerships.
He actually helped you. His google link wasnt just to google, it was the google search on that particular error code. First link went to a page that had this:

"U1110 means the PCM didn't receive a vehicle speed signal from the Anti-lock brake Module over the CAN C bus. Are you sure this wasn't accompanied by U0121? If not, you need a new PCM. If you have the U0121, then you may just need an ABS module.

U1120 is a lost wheel distance message. It has the same possible causes as the above. Both can also be caused by a short in the CAN C bus as well. You need a mechanic for this one, unless you have the proper scan tool to run a Powertrain Verification Test.

Chrysler mechanics, feel free to chime in on this one."


Try not to get too overly defensive right away.
CoreyZ is offline   Quote Quick Reply
Old 04-17-2013, 05:57 PM   #12
Jeeper
 
Addy's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Lynchburg, VA
Posts: 87
Sorry Coreyz. I didn't mean to offend anyone. I know that amateurs like me right away posts any issue without even doing basic research. And when i clicked on the google link that he posted on my iPhone it took me to google home page. So i thought may be he is suggesting me to google about it.
I got many good suggestions and lot of valuable info from expert members here. I like this forum a lot and members here. You guys are so helpful in lot of things. May be i should have replied in a proper way to the above post.
Addy is offline   Quote Quick Reply
Old 04-17-2013, 06:58 PM   #13
Jeeper
 
LBrito's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Lakewood, CA
Posts: 477
When one of my batteries died (internally shorted), I experienced many of the lights and dead speedometer you mentioned. The reason was that my alternator was shooting up to about 15.1V, which is too much for the Jeep's computer and electronics. I could barely drive it. Luckily, I had a monitoring system, and saw that my voltage was spiking up as soon as I accelerated more. Luckily, I also had dual batteries, so I bypassed the main battery and the problems went away. I could also visually see the older battery had bulged and tested it with my voltmeter and sure enough, it was shorted.

Moral of the story, you could have a failing alternator or failing battery that are intermittent. The battery is easy to check, the alternator has to be pulled to properly check it.
__________________
* 2012 JKU Rubicon Deep Cherry Red - 4.10 Gears - AEV 4.5" DualSport RS Suspension - 35x12.5 BFG KM2's on Pro Comp 8069 Wheels - ACE Rock Sliders - Gobi Stealth Rack - Tom Wood's shafts - M.O.R.E Dual Battery Tray with 2 Optima Yellow Tops, Smart Isolated.
* Military M416 Trailer in Olive Drab - Custom Aluminum Lid - Mombasa RTT on lid - ARB Awning w/privacy room on custom low sitting extension arms - Custom Rear Swing-out Tire Carrier - Custom Fuel Carrier on Tongue...
LBrito is offline   Quote Quick Reply
Old 04-17-2013, 07:09 PM   #14
Jeeper
 
Join Date: Feb 2013
Location: Bethesda, MD
Posts: 27
I had the exact issue happen while driving. The error lights would flash, radio would cut out and speedo wold go to 0 then all to back to normal. The error lights never stayed on they wold just go back to normal. After posting it I got some advice to check the battery and sure enough it was a loose connection. I guess when I hit a bump it would bounce loose and lose power for a second. Was fix so check our terminals to make sure they are tight.
Krummy is offline   Quote Quick Reply
Old 04-17-2013, 07:41 PM   #15
Supporting Member

WF Supporting Member
 
SilverSport's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 21,126
Send a message via Yahoo to SilverSport
Quote:
Originally Posted by Addy View Post
Sorry Coreyz. I didn't mean to offend anyone. I know that amateurs like me right away posts any issue without even doing basic research. And when i clicked on the google link that he posted on my iPhone it took me to google home page. So i thought may be he is suggesting me to google about it.
I got many good suggestions and lot of valuable info from expert members here. I like this forum a lot and members here. You guys are so helpful in lot of things. May be i should have replied in a proper way to the above post.
No offense. Like CoreyZ said I was linking to a Google page where others had the same issue. Like others have said, start with checking the battery and terminals.
__________________
"Own a Jeep and own a piece of history."

"The Hunter is not concerned with the opinion of the Wolf."
SilverSport is offline   Quote Quick Reply
Old 04-17-2013, 11:10 PM   #16
Jeeper
 
Addy's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Lynchburg, VA
Posts: 87
Thanks everyone. I will check the battery and terminals. But all the lights were gone now. Should i still worry about it or leave it?
Addy is offline   Quote Quick Reply
Old 04-17-2013, 11:19 PM   #17
Jeeper
 
rics1997's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Bristol, Tn
Posts: 4,764
You haven't used a tuner have you? Seen it happen when the tuner program wasn't installed correctly.
__________________
2010 Dark Charcoal Pearl Jeep Wrangler Sport S Automatic
4.88 Yukon w/Trac-Lok rear and Eaton ELocker Front - Synergy Gussets - B&M 70264 Trans Cooler
BDS 3" lift - BDS Fox 2.0 Racing Shocks
XHD front Bumper - Trektop NX - Goodyear MT/R w/Kevlar 35X12.5X15 on MB Chaos 5 Wheels - Thrush Turbo Muffler

Become a WranglerForum Supporting Member!
rics1997 is offline   Quote Quick Reply
Old 04-18-2013, 12:03 AM   #18
Jeeper
 
Addy's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Lynchburg, VA
Posts: 87
No rics. I havent used a tuner.
Addy is offline   Quote Quick Reply
Old 04-18-2013, 09:14 PM   #19
Supporting Member

WF Supporting Member
 
SilverSport's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 21,126
Send a message via Yahoo to SilverSport
Quote:
Originally Posted by Addy View Post
Thanks everyone. I will check the battery and terminals. But all the lights were gone now. Should i still worry about it or leave it?
It is good preventive maintenance to periodically check the battery condition and make sure the terminals are clean and tight.
__________________
"Own a Jeep and own a piece of history."

"The Hunter is not concerned with the opinion of the Wolf."
SilverSport is offline   Quote Quick Reply
Old 04-20-2013, 09:42 PM   #20
Jeeper
 
Addy's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Lynchburg, VA
Posts: 87
Quote:
Originally Posted by SilverSport View Post

It is good preventive maintenance to periodically check the battery condition and make sure the terminals are clean and tight.
Sure. Will do that. Thank you
Addy is offline   Quote Quick Reply
Old 04-20-2013, 10:52 PM   #21
Jeeper
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 112
Take the battery cables off & hold them together for about 10secs. Then leave battery disconnected for about 10minutes. This is a capacitive discharge procedure & will reset all the modules. Sometimes the modules wig out & forget what their doing. You got to look at it like this, each module is basically an individual computer & they all communicate over a network called the Bus. And sometimes a module will freeze up for a second, kinda like how your laptop doesn't respond to mouse clicks for a few seconds. When this happens, the modules that are waitign on info from the other module sets codes & warning lights cause it's not getting the info it is supposed to have. Then the module wakes up but the warning lights are still on until the next drive cycle. Then depending on what code it is the CEL will go off after 3 consecutive good trips. The code goes to stored, but the CEL goes off.

Then the customer brings the car to us & they get mad cause we can't recreate the problem or find out what caused it. Trust me I don't believe your crazy & brought your car to me for no reason. I believe you when you say it did something. But just like how your stuff started workign & the CEL went away is what happens to us. So please understand this & don't think were blowing you off or think your crazy. We want to find what caused it, cause I don't get paid for a " No Problem Found at this time issue ". So I sometimes spend an hour or more trying to find or recreate a problem that I can't find & I get paid $0.00 for it.
__________________
ASE Certified Master Tech
Chrysler Certified Tech - bringing you info straight from the stealership on the cheap.
crawlin_archer is offline   Quote Quick Reply
Old 04-22-2013, 03:09 PM   #22
Jeeper
 
Addy's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Lynchburg, VA
Posts: 87
[QUOThank you very much archer. This is a very detailed description. I followed ur suggestions. Thanks again

Addy is offline   Quote Quick Reply
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off




» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 11:29 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC