Power Shutdown while Driving Help! - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > JK Jeep Wrangler Forum > JK General Discussion Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 02-02-2012, 12:06 PM   #1
Jeeper
 
Ajax333333's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Gilbert, AZ
Posts: 460
Power Shutdown while Driving Help!

As I was making my morning commute I headed to the highway doing 30 35 when my Jeep lost power for about a second and then came back to life. When it lost power all my dash gages lit up as it does when you turn the ignition key before it starts. When it came back to life the gas gage stayed on E and the low fuel light came on. I had half a tank so I knew this was wrong. I pull over turned off the Jeep and started it back up and it worked fine. Even the gas gage went back up to a half of tank.

Any ideas what could have gone wrong and how do I fix?

Ajax333333 is offline   Quote Quick Reply
Old 02-02-2012, 12:18 PM   #2
MallCrawler

WF Supporting Member
::WF Moderator::
 
kjeeper10's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Connecticut
Posts: 37,368
Gremlins?

May never happen again.... Seen heard of some Strange electrical things go on.

kjeeper10 is online now   Quote Quick Reply
Old 02-02-2012, 12:58 PM   #3
Jeeper
 
JohnT11's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Florida
Posts: 298
I'd check the connection to the battery first. If that's not it, it might be something with the computer.
__________________
John
JohnT11 is offline   Quote Quick Reply
Old 02-02-2012, 01:19 PM   #4
Jeeper
 
RoxstarD's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Smokey MTNS
Posts: 499
Could be an electrical wire grounding out and shorting wires
__________________
When you Roll with the Roxstar.....You ROLL with the Roxstar!!!
RoxstarD is offline   Quote Quick Reply
Old 02-02-2012, 01:31 PM   #5
MallCrawler

WF Supporting Member
::WF Moderator::
 
kjeeper10's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Connecticut
Posts: 37,368
Quote:
Originally Posted by RoxstarD
Could be an electrical wire grounding out and shorting wires
This HAS happened.
kjeeper10 is online now   Quote Quick Reply
Old 02-02-2012, 02:21 PM   #6
Jeeper
 
AXman's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: Riverton, CT
Posts: 166
check your grounds from your engine to the frame. also check the connections on the altenator. if they become loose it is possible. but it is odd that it happened only once. also its would be hard to tell exactly what the issue is without a code. you could scan the ECU and find a code in there that doesnt cause a CEL.
AXman is offline   Quote Quick Reply
Old 02-02-2012, 05:20 PM   #7
Jeeper
 
Ajax333333's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Gilbert, AZ
Posts: 460
Quote:
Originally Posted by AXman View Post
check your grounds from your engine to the frame. also check the connections on the altenator. if they become loose it is possible. but it is odd that it happened only once. also its would be hard to tell exactly what the issue is without a code. you could scan the ECU and find a code in there that doesnt cause a CEL.

Thanks for the advice. I will see what I can find out. Do you think I can have autozone hook up their machine to find out the code? I'm not sure how else to find the code.
Ajax333333 is offline   Quote Quick Reply
Old 02-02-2012, 05:27 PM   #8
Jeeper
 
AXman's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: Riverton, CT
Posts: 166
you could. If it was an error the ECM could code. The issue is that you lost power, and without power the ECU doesnt work. But the Extent of power loss is another thing. Did the engine continue to run during this? if so the ECM may have recoreded something. The other Issue it could be is the ECM itself had a software/firmware crash. Never heard of it happening but it is possible.
AXman is offline   Quote Quick Reply
Old 02-02-2012, 08:58 PM   #9
Vin
Jeeper
 
Vin's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Long Island
Posts: 1,487
How old is your battery?
Vin is offline   Quote Quick Reply
Old 02-03-2012, 07:51 AM   #10
Jeeper
 
cu in oz's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: South Coast of Massachusetts
Posts: 622
Sort of similar situation........it was a ground wire loose on the neg. terminal. Retightened it and all is well...................so far
__________________
'11 Sahara Tan Sport "S" H/T 6spd
cu in oz is offline   Quote Quick Reply
Old 02-05-2012, 11:40 AM   #11
Jeeper
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 54
Images: 5
This happened with dodge minivans too. I know someone that got rid of theirs because they never could figure out what was causing it to quit.

But lately, I've read it is some part of the ignition switch . Here's a link. Maybe some of the Jeep ignition switches are the same as the other chrysler

http://http://consumerist.com/2011/03/chrysler-recalls-250000-vehicles-for-engine-stalling-issues.html
Second Wind is offline   Quote Quick Reply
Old 02-05-2012, 01:36 PM   #12
Newb
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 9
wierdness

Have 2007 jku bought brand new 2 months later going around 270 in St Louis after monster trk jam. Doing 60 mph jeep shuts down jst like you said but the only diff ours restarted jst like someone turned the key. Called dealership took in told what hppnd. Your jst must hv hit &trnd off ignition & trnd bk on. HUH!!!!!! 1 YR LTR OUT CAME RECALL ON JUST THS PROBLEM. THIER IS A RECALL FOR THIS PROBLEM YOUR LOCAL MECH. SHOP CAN NOT DO. They need to reprogram your ECM w/updated program. We have recall # at home w/all service records if needed. We will chk bk in a cpl of days. GOOD LUCK

IceCreamMan is offline   Quote Quick Reply
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
under power lines? jonthedoctobe Pennsylvania Jeep Forum 6 06-23-2009 10:55 PM
under power lines? jonthedoctobe Pennsylvania Jeep Forum 0 06-22-2009 07:30 PM



Download our Mobile App

» Network Links
»Jeep Parts
» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 07:37 PM.



Jeep, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC