Problems with 2012 Uconnect 730N/RHR - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > JK Jeep Wrangler Forum > JK General Discussion Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 01-24-2013, 08:49 PM   #1
Newb
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 6
Problems with 2012 Uconnect 730N/RHR

I have a 2012 Wrangler unlimited with aviation package which comes with the 730N/RHR Uconnect system. I also added the CHR 550 Lockpick and backup camera. All was well until a connection came loose and the system stopped working. Took it in and they replaced the system (and also forgot to hook up antennae for which I had to make another appointment). Less than a week later the system went literally black and quit working. The dealer of course is blaming the Lockpick but I really think the new unit is not working correctly. It sounds as if the hard drive is just spinning inside. Sometimes but not always after I have the jeep off for an extended period of time it will start working again! I took it to the audio place that I used to install the Lockpick and together we checked all the connections and found them to be working properly. Of course the unit came on when I drove it over for the appointment. I'm so sick of the dealership after making more than 5 trips in for this problem. Any ideas out there? Anyone else having this same issue?

ddbartley is offline   Quote Quick Reply
Old 01-24-2013, 09:58 PM   #2
rotaredoM

WF Supporting Member
::WF Moderator::
 
panthermark's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Chicago-land
Posts: 9,746
Images: 13
Quote:
Originally Posted by ddbartley View Post
I have a 2012 Wrangler unlimited with aviation package which comes with the 730N/RHR Uconnect system. I also added the CHR 550 Lockpick and backup camera. All was well until a connection came loose and the system stopped working. Took it in and they replaced the system (and also forgot to hook up antennae for which I had to make another appointment). Less than a week later the system went literally black and quit working. The dealer of course is blaming the Lockpick but I really think the new unit is not working correctly. It sounds as if the hard drive is just spinning inside. Sometimes but not always after I have the jeep off for an extended period of time it will start working again! I took it to the audio place that I used to install the Lockpick and together we checked all the connections and found them to be working properly. Of course the unit came on when I drove it over for the appointment. I'm so sick of the dealership after making more than 5 trips in for this problem. Any ideas out there? Anyone else having this same issue?
Do you mean the Altitude package?

Either way, I hate to say it.....but I agree with the dealer. Try unhooking lockpick for a bit of time...that often works. Also, you can don't need a car ship to install and uninstall Lockpick.

__________________
2013 Sahara Unlimited
Billet - Auto - 3.73 - Connectivity - Painted Hardtop - LSD - Remote Start - Saddle Leather - Side Airbags

I may mall crawl...but I look good doing it.....
panthermark is offline   Quote Quick Reply
Old 01-24-2013, 10:04 PM   #3
dirt road inspector

WF Supporting Member
 
tomthbomb's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Deep East Texas
Posts: 2,452
I have a lock pick still in the box. This scares the cr@p outta me to install it. The 730N already has it's share of problems w/o messing with it.

I have 29K miles on my 2012 so I guess if I am going to do the install it should be soon !?!

Did you consider removing the lock pick before going to the dealer?
tomthbomb is online now   Quote Quick Reply
Old 01-25-2013, 11:24 PM   #4
Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: Atlanta now...NC born/raised
Posts: 289
Quote:
Originally Posted by ddbartley View Post
I have a 2012 Wrangler unlimited with aviation package which comes with the 730N/RHR Uconnect system. I also added the CHR 550 Lockpick and backup camera. All was well until a connection came loose and the system stopped working. Took it in and they replaced the system (and also forgot to hook up antennae for which I had to make another appointment). Less than a week later the system went literally black and quit working. The dealer of course is blaming the Lockpick but I really think the new unit is not working correctly. It sounds as if the hard drive is just spinning inside. Sometimes but not always after I have the jeep off for an extended period of time it will start working again! I took it to the audio place that I used to install the Lockpick and together we checked all the connections and found them to be working properly. Of course the unit came on when I drove it over for the appointment. I'm so sick of the dealership after making more than 5 trips in for this problem. Any ideas out there? Anyone else having this same issue?

LockPick Had issues and had a hard time getting the Lockpic to work with the 2012 models, esp Manuals. It's not the MyGig they are having problems with, cause the Mygig hasn't changed much since it came out in 2007, the RER, it's the Jeep and Canbus the Lockpics are dealing with. The Lockpick Screws with the Canbus more then it does with the MyGig
sircody is offline   Quote Quick Reply
Old 01-29-2013, 11:43 PM   #5
Newb
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 6
Update on my Jeep. The 730N/RHR Uconnect system is totally dead. I took it into my original audio shop to have them unhook the Lockpick system. They agreed that it probably is the CAN bus that is screwing up the Lockpick and most likely a combo of both of the working against each other. So the result is the first system was replaced when antennae was broken by tech checking a loose connection in the Lockpick harness connected to system. Trust me they were not happy finding it but did replace it. Next system worked for a total of 2 days and then came back on once and then totally went black and sounds like something is spinning even after power off. Only disconnecting the harness stopped it. We also tried taking the fuse out etc and that didn't work either. So the big question is whether I go back to the dealer and see if they will replace the replacement or bite a bigger bullet and go with a new system that has a CAN bus workaround harness. I will be taking the Lockpick out totally and sending it back to manufacture. I bought it thinking it would work on my 2012 Jeep but I've had nothing but headaches. As an aside I called the Sirius folks to check on what will happen with my "free" subscription and of course if it's not the factory system it's cancelled. BUT the kicker is she asked me about my Dodge Ram truck?!? I was under the impression that the new system that they put in for a replacement was for my Jeep. Not sure if it matters or not but perhaps I can see if I can get another replacement that is actually for a jeep.
ddbartley is offline   Quote Quick Reply
Old 02-23-2013, 12:29 AM   #6
Jeeper
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 59
not sure if the lock pick would have did your system in, but I second that notion about the headaches trying to get this CHR550 to work with my 730N. I am going to try calling the support line tomorrow since they just emailed me back that they may have a workaround for the 2012 manuals, but we will see.

For me, everything was still fine, but the Lockpick didn't unlock the ability to enter addresses while driving which was the whole point of me buying it. Stupid website even said it would work on all 2007-2013 jeeps (no mention of any exceptions).

@ddbartley, its pretty easy to swap it out. You may want to try taking it back to another dealer (and not letting them know you even had a Lockpick on there) and playing the "not sure what happened but my radio died" line. There was a thread on here that I followed and it literally took me an hour to get it on and off (and thats bc I was being extra careful). Good Luck!
jvmoney is offline   Quote Quick Reply
Old 02-23-2013, 10:41 AM   #7
Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: Atlanta now...NC born/raised
Posts: 289
Quote:
Originally Posted by ddbartley View Post
Update on my Jeep. The 730N/RHR Uconnect system is totally dead. I took it into my original audio shop to have them unhook the Lockpick system. They agreed that it probably is the CAN bus that is screwing up the Lockpick and most likely a combo of both of the working against each other. So the result is the first system was replaced when antennae was broken by tech checking a loose connection in the Lockpick harness connected to system. Trust me they were not happy finding it but did replace it. Next system worked for a total of 2 days and then came back on once and then totally went black and sounds like something is spinning even after power off. Only disconnecting the harness stopped it. We also tried taking the fuse out etc and that didn't work either. So the big question is whether I go back to the dealer and see if they will replace the replacement or bite a bigger bullet and go with a new system that has a CAN bus workaround harness. I will be taking the Lockpick out totally and sending it back to manufacture. I bought it thinking it would work on my 2012 Jeep but I've had nothing but headaches. As an aside I called the Sirius folks to check on what will happen with my "free" subscription and of course if it's not the factory system it's cancelled. BUT the kicker is she asked me about my Dodge Ram truck?!? I was under the impression that the new system that they put in for a replacement was for my Jeep. Not sure if it matters or not but perhaps I can see if I can get another replacement that is actually for a jeep.

Now it is Normal to hear the hard drive spinning after you turn power off. It is just like a PC with windows, when you turn your PC off, it goes thru it's shut down process, and just like a PC, if you force the MyGig a Hard Shut down, you could corrupt the Drive. It's also normal for it to power up even while Vehicle is not running. Sometimes when it is updating it's files etc it will act funny, as you described it having a black screen. It doesn't have a Fast processor like our PC's do...lol...
The new Infotainment units that are being added to all models as the New Can Bus Network (PowerNet) is being added with a faster network...
Good Luck

sircody is offline   Quote Quick Reply
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off




» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 06:49 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC