water pump - Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > JK Jeep Wrangler Forum > JK General Discussion Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 07-30-2013, 10:08 AM   #1
Jeeper
 
IORRichie's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: London, ON Canada
Posts: 126
water pump

Couple weeks ago I noticed a squeel/hum/chirp/whistle, so with knowledge from here I had a look with my stethoscope. Diagnosed water pump brought it to the dealer told them water pump was bad, they kept it for a day to have a look at it. They aldo diagnosed water pump.

Been waiting two weeks so far for a pump... its on back order.

Noise is getting louder, dealer said its fine just watch the temp gauge. I said while it may be fine it's loud and embarrassing. Makes my 2013 sound like a old jaloppy.

__________________
Richard Irvine
2013 JKUS
3:21, U-Connect with connectivity pack, etc etc
http://www.wranglerforum.com/f33/my-...ct-251021.html
IORRichie is offline   Quote
Old 07-30-2013, 10:12 AM   #2
Jeeper
 
Join Date: Apr 2012
Location: LA
Posts: 1,316
shouldnt warranty repairs come with a rental? if dealer refuses, check with your ins company, you may have a rental policy through them. may have to pay 20 or 30 per day.

__________________
2014 Anvil JKU Mutt
landi jeep is offline   Quote
Old 07-30-2013, 10:26 AM   #3
Jeeper
 
IORRichie's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: London, ON Canada
Posts: 126
The dealer is currently looking into a loaner.
__________________
Richard Irvine
2013 JKUS
3:21, U-Connect with connectivity pack, etc etc
http://www.wranglerforum.com/f33/my-...ct-251021.html
IORRichie is offline   Quote
Old 07-30-2013, 11:07 AM   #4
Jeeper
 
OrangeJeepGuy's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Location: Yukon, OK
Posts: 402
See here...

http://www.wranglerforum.com/f33/chi...gs-192439.html

I have the same thing. My dealer found sand in the water pump. Thinks casting sand is in radiator, now replacing radiator and water pump.
OrangeJeepGuy is offline   Quote
Old 07-30-2013, 12:17 PM   #5
Newb
 
NavalAviator's Avatar
 
Join Date: May 2013
Posts: 3
My 2013 Rubicon is in the shop as we speak getting a new water pump. 4500 miles and it sounded like it was sendin morse code..
NavalAviator is offline   Quote
Old 07-30-2013, 12:18 PM   #6
Jeeper
 
LMT Rubi's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Los Angeles
Posts: 462
welcome to the club. 2012s and 2013s have the same water pump issue. I am getting my second water pump on my 2013 JKR pretty soon
__________________
2015 JK Rubicon Black// 6 Speed // 4.10 //
LMT Rubi is offline   Quote
Old 07-30-2013, 12:20 PM   #7
Jeeper
 
jay02921's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Providence, RI
Posts: 30
makes me concerned about buying a new jku...is this from any off roading or wrongdoing on you guys part or just manufacturer defect you think?
jay02921 is offline   Quote
Old 07-30-2013, 01:04 PM   #8
Jeeper
 
OrangeJeepGuy's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Location: Yukon, OK
Posts: 402
Quote:
Originally Posted by jay02921 View Post
makes me concerned about buying a new jku...is this from any off roading or wrongdoing on you guys part or just manufacturer defect you think?
I haven't taken mine off road. So I would say factory issue.
OrangeJeepGuy is offline   Quote
Old 07-30-2013, 07:59 PM   #9
Jeeper
 
IORRichie's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: London, ON Canada
Posts: 126
Same. Mine has only seen a little beach fun. Nothing really. Dealer says its manufacturer defect.

And oddly enough I got a call after posting this that the water pump had arrived courier from another dealer. Tis being installed tomorrow. I just hope they flush the system like I ask in case it is sand from the casting procedure.
__________________
Richard Irvine
2013 JKUS
3:21, U-Connect with connectivity pack, etc etc
http://www.wranglerforum.com/f33/my-...ct-251021.html
IORRichie is offline   Quote
Old 07-30-2013, 08:14 PM   #10
Jeeper
 
OrangeJeepGuy's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Location: Yukon, OK
Posts: 402
Quote:
Originally Posted by IORRichie View Post
Same. Mine has only seen a little beach fun. Nothing really. Dealer says its manufacturer defect.

And oddly enough I got a call after posting this that the water pump had arrived courier from another dealer. Tis being installed tomorrow. I just hope they flush the system like I ask in case it is sand from the casting procedure.
I just dropped mine off for a new radiator and water pump. They promised to flush it all.
__________________
2013 JKUS Crush "Pistol Pete Jeep"
Rampage Front Recovery Bumper
Smittybilt SRC Side Armor
Plastidip Wheels
Soft Top - Summer
Hard Top - Winter
OrangeJeepGuy is offline   Quote
Old 07-30-2013, 09:37 PM   #11
Newb
 
NavalAviator's Avatar
 
Join Date: May 2013
Posts: 3
No off reading or stressful driving. Seems like a factory defect.
NavalAviator is offline   Quote
Old 07-30-2013, 09:47 PM   #12
Jeeper
 
Metonymy's Avatar
 
Join Date: May 2012
Posts: 510
Yup, it's a factory thing. Had mine replaced two weeks ago.
Metonymy is offline   Quote
Old 07-31-2013, 08:19 AM   #13
Jeeper
 
jay02921's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Providence, RI
Posts: 30
wow! i dunno guys, i get it that the stuff is covered under warranty but i just went to test out a 2013 and specd out a 2014 at the dealer so nice, i don't have time to deal with major warranty issues. for example i have a pilot with over 100,000 miles oil changes, tires, brakes that's what i have done...i was hoping for the same thing with a new wrangler but making me worried now???!!!
jay02921 is offline   Quote
Old 07-31-2013, 08:48 AM   #14
Jeeper
 
County98's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 530
I actually have a small squeal/chirp starting at idle when it gets hot, so I hope I'm not one of the unlucky ones.

THAT said, keep forums in context. For every single person that posts of a water pump, leak, etc, there are probably 2000 units that have no issues at all.
__________________
Cheers!
-USAF Retired

2013 CG Rubi, AEV Hood, AEV 2.5", ACE Sliders, Method Wheels, Rockhard Skid, Teraflex Hinge
County98 is offline   Quote
Old 07-31-2013, 09:35 AM   #15
Jeeper
 
Bad_Dog's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Pleasantville, NY
Posts: 180
I have 4k miles on my 2013 and noticed the squeal around 2k. I just took mine in to get an oil change and replace a stripped lug bolt (my fault). I was going to mention the squeal but the week before I took it in, the squeal was gone!

I normally hear it when I start it up in the morning and when I leave from work. By the time I get home, either I don't hear it or I've tuned it out. Anyway, squeal went away for a week and didn't mention to the dealer that I had a previous problem. If it doesn't squeal for me/them, then they're probably not going to do anything about it.

That was last Thursday. Yesterday crank it up and the squeal is back, and louder. (sigh)

Is it just me or does it do it only when cold / sitting for a while?
__________________
OlllllO 2013 Wrangler Sahara Unlimited
[]lllll[] 1991 Wrangler Renegade, 4.0L Auto (Retired 2013)
Bad_Dog is offline   Quote
Old 07-31-2013, 10:27 AM   #16
Jeeper
 
OrangeJeepGuy's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Location: Yukon, OK
Posts: 402
Quote:
Originally Posted by Bad_Dog View Post
I have 4k miles on my 2013 and noticed the squeal around 2k. I just took mine in to get an oil change and replace a stripped lug bolt (my fault). I was going to mention the squeal but the week before I took it in, the squeal was gone!

I normally hear it when I start it up in the morning and when I leave from work. By the time I get home, either I don't hear it or I've tuned it out. Anyway, squeal went away for a week and didn't mention to the dealer that I had a previous problem. If it doesn't squeal for me/them, then they're probably not going to do anything about it.

That was last Thursday. Yesterday crank it up and the squeal is back, and louder. (sigh)

Is it just me or does it do it only when cold / sitting for a while?

When I took mine in to the dealer it wasn't squealing. They had to rev the engine up to near red line RPMs a few times, then it came back hard core. Then they scheduled my appointment.
OrangeJeepGuy is offline   Quote
Old 08-01-2013, 07:09 AM   #17
Jeeper
 
IORRichie's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: London, ON Canada
Posts: 126
Mine has been replaced and the system flushed. Quiet as a mouse now. There was a belt slap noise that is also gone now too. Kinda like a tick noise. 2 birds with one stone!

Only took them half a day before I had it back again!
__________________
Richard Irvine
2013 JKUS
3:21, U-Connect with connectivity pack, etc etc
http://www.wranglerforum.com/f33/my-...ct-251021.html
IORRichie is offline   Quote
Old 09-19-2013, 09:03 AM   #18
Newb
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 1
Mine is in the dealer as we speak, took it in chirping at 2500 miles. they had no idea, said leave it for a day and they would start taking stuff off till they found it, uhh no way dude. Drove it to Colorado for 5 days of off roading including 14 hours + in 4 wheel low then back to KS about 1500 miles roundtrip with no problems. Now it howls all the time and is to say the least very embarrassing, "nice jeep dude, sounds like crap." SO... story was the same, now on backorder (2000+ units) so they put it back together and said it is ok to drive??? I blasted them on the survey online and the next day they had a waterpump for me. So I took it to them and of course, they don't provide a loaner, a rental was offered for $10 a day, spoke to sales manager and he gave me a used POS off the lot. Now waiting for the repair, going to request a radiator flush as others have and to see the old pump to see if any visible damage. Very sad that they are not getting this fixed and many are still for sale with the old pumps.
dennisofthebeach is offline   Quote
Old 09-19-2013, 09:26 AM   #19
Jeeper
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 1,935
My jku with 6K miles is chirping after the engine gets hot. It's coming from the water pump area and sounds like the youtube videos of it.

I'll go by the dealer when the sound is consistent enough.

__________________
2013 Commando Green Freedom Edition JKU
2013 Billet Freedom Edition JK
legitposter is offline   Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off




Download our Mobile App

» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 05:05 PM.


User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.1.0 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2015 DragonByte Technologies Ltd.

Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC