'02 TJ with Vent / AC Problem - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ General Discussion Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 08-12-2009, 03:22 PM   #1
Jeeper
 
TJBillD's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Forestville, California
Posts: 20
'02 TJ with Vent / AC Problem

I noticed, just recently, when running the Air Conditioning (any of the AC modes) that the top vent quits working (I don't know if this includes the windshield defogger) and all the air is directed to the lower vents. This happens after the AC has been running for awhile, and will come back on after sometimes 20-30 minutes...What's up with this?

When I worked with Honda, some of the earlier cars had a vacuum switch that controlled the vents, and when it developed a crack,it would loose vacuum with similar results.

This seems to be a somewhat common problem (I've searched the forum and followed some of their suggestions). I've checked under the hood, and all the lines look ok (and I've sprayed with carb cleaner and had no change in idle speed). This leads me to think it's under the dash...any suggestions on what to look at?

I also had an engine problem, at the same time I first noticed this vent control problem. It was very hot (90+) and the engine had started rough, seemed to clean out and run ok, and than, as I was driving, it would loose power and die (or start to die). This happened 3 or 4 times before we got back to our camp and didn't trigger the check engine light. This hasn't happened again, but the vents are still a problem. Maybe it's related, or, maybe not...

Any help would be appreciated...

Thanks

Bill

TJBillD is offline   Quote Quick Reply
Old 08-12-2009, 03:53 PM   #2
Newb
 
Join Date: Aug 2009
Location: sedalia
Posts: 3
I had the same thing on my 01 vac. leak mine was at the back of the selector knob not a hard fix !!!

prairiedog141 is offline   Quote Quick Reply
Old 08-13-2009, 11:27 AM   #3
Jeeper
 
TJBillD's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Forestville, California
Posts: 20
I hope it's that easy. I've had that portion of the dash apart to replace the radio, so, it should be easy enough to take it apart again. Thanks...

Bill
TJBillD is offline   Quote Quick Reply
Old 08-21-2009, 12:58 AM   #4
Jeeper
 
TJBillD's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Forestville, California
Posts: 20
Well, I've checked the back of the selector knob, and the hoses, and connections. All seems ok...but, the fact that this problem takes awhile to happen, and than goes away leads me to think this is going to be a little tougher to locate.



Has anyone experienced this sort of problem?

Thanks

Bill
TJBillD is offline   Quote Quick Reply
Old 08-21-2009, 12:04 PM   #5
Jeeper
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 298
There are other hoses. Look on the firewall just to the left of the motor (looking at it from the front). You'll see some very thin diameter hoses with one that runs down below the battery. Those are a/c lines. I have had one crack from general exposure.
ChrisTX is offline   Quote Quick Reply
Old 03-06-2011, 02:58 PM   #6
Newb
 
Join Date: Nov 2010
Location: Piedmont area of NC
Posts: 1
Awesome! Thanks for that - easy fix

And we followed the previous post - found the small line that goes below the battery. Traced it to the nipple and found the boot had split up about half an inch. Cut half an inch off and jambed it onto the nipple and viola! Ice cubes-a-blowin in our face, again.

majmurray is offline   Quote Quick Reply
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
check engine light came on and speedo stopped working @ the same time. eric TJ General Discussion Forum 14 10-14-2013 12:05 PM
Climate Control Problem, only blows out defroster vent Morgan TJ Tech Forum 3 04-21-2008 06:38 PM
different transmission problem greasem0nkey86 YJ Tech Forum 5 03-26-2007 03:31 PM
leak on rear axle by vent hose BlackJeepoftheFamily TJ Tech Forum 6 08-27-2006 10:17 AM
TJ Error codes khenderson TJ Tech Forum 3 08-19-2005 12:36 AM



» Network Links
»Jeep Parts
» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 10:32 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC