42rle popped out of 1st... - Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ General Discussion Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 04-15-2012, 05:00 PM   #1
Jeeper
 
jrussblues's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: se la
Posts: 3,093
42rle popped out of 1st...

...last night, I threw it in 4lo and it caught again, does that have anything to do with the torque converter or is that the 42rle death rattle?

__________________
06 LJ
78? CJ-7
jrussblues is offline   Quote
Old 04-15-2012, 07:26 PM   #2
Jeeper
 
Duramaxxed's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Hamptons, Long Island, New York
Posts: 1,181
Did you Check the Fluid Level?

__________________
'06 KJ CRD
'06 Ram 2500 Cummins
'07 Silverado 2500HD Duramax
Duramaxxed is offline   Quote
Old 04-15-2012, 07:59 PM   #3
Jeeper
 
jrussblues's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: se la
Posts: 3,093
Yup, it's good.
__________________
06 LJ
78? CJ-7
jrussblues is offline   Quote
Old 04-15-2012, 08:54 PM   #4
Jeeper
 
jrussblues's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: se la
Posts: 3,093
Anyone else want to chime in?
__________________
06 LJ
78? CJ-7
jrussblues is offline   Quote
Old 04-15-2012, 09:01 PM   #5
Knows a couple things...

WF Supporting Member
 
Jerry Bransford's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Escondido, Calif.
Posts: 36,677
I'm confused. The 42RLE is an automatic transmission and I've never seen an automatic pop out of 1st gear. Did you mean to say your NP231 transfer case is popping out of 4Lo or 4Hi?
__________________
When you have a choice, buy American.

Jerry Bransford is online now   Quote
Old 04-15-2012, 09:05 PM   #6
Jeeper
 
jrussblues's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: se la
Posts: 3,093
No, it didn't really pop, more of a slip in 2wd. There was no power to the wheels, I tried throwing it from d to 1 to 2 and nothing, finally i put it in 4 hi and I got power back to the wheels, I put it back in 2wd and she did fine after that. No problems today but I'm concerned about getting stuck somewhere.
__________________
06 LJ
78? CJ-7
jrussblues is offline   Quote
Old 04-15-2012, 09:06 PM   #7
Jeeper
 
jrussblues's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: se la
Posts: 3,093
It happened while moving in 1st.
__________________
06 LJ
78? CJ-7
jrussblues is offline   Quote
Old 04-15-2012, 09:22 PM   #8
Jeeper
 
Lando25's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Southern Minnesota
Posts: 1,377
Sounds like a tc problem, not a tranny problem.
__________________
sic vis pacem para bellum
OlllllllO
Lando25 is online now   Quote
Old 04-15-2012, 09:27 PM   #9
Jeeper
 
jrussblues's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: se la
Posts: 3,093
Quote:
Originally Posted by Lando25
Sounds like a tc problem, not a tranny problem.
Would anything cause a transfer case to do that?
__________________
06 LJ
78? CJ-7
jrussblues is offline   Quote
Old 04-15-2012, 09:29 PM   #10
Rock-Rubber

WF Supporting Member
 
GoldenSahara00's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: SCPA
Posts: 16,892
Quote:
Originally Posted by jrussblues

Would anything cause a transfer case to do that?
I think he means your slipping into n from 4 lo.
__________________
Ryan - A good eye, a light foot, and a smart rig.
Bolt-ons are boring
AMERICAN JEEPER
My Build - http://www.wranglerforum.com/f118/pr...a00-74622.html
Rausch Creek Trip: 2014 Trip Coming Soon
GoldenSahara00 is offline   Quote
Old 04-15-2012, 09:32 PM   #11
Jeeper
 
Lando25's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Southern Minnesota
Posts: 1,377
Quote:
Originally Posted by GoldenSahara00

I think he means your slipping into n from 4 lo.
Something like that.
__________________
sic vis pacem para bellum
OlllllllO
Lando25 is online now   Quote
Old 04-15-2012, 09:33 PM   #12
Jeeper
 
jrussblues's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: se la
Posts: 3,093
K,
Driving in 2hi
Lost power to rear wheels, engine would rev but nothing pushing me along.
Put it in 4hi and got power to all wheels.
Put it back into 2hi and still had power.

It's hard to describe without it coming across confusing. Sorry.
__________________
06 LJ
78? CJ-7
jrussblues is offline   Quote
Old 04-15-2012, 09:36 PM   #13
Rock-Rubber

WF Supporting Member
 
GoldenSahara00's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: SCPA
Posts: 16,892
Quote:
Originally Posted by jrussblues
K,
Driving in 2hi
Lost power to rear wheels, engine would rev but nothing pushing me along.
Put it in 4hi and got power to all wheels.
Put it back into 2hi and still had power.

It's hard to describe without it coming across confusing. Sorry.
Oh from your first post I thought you meant it caught when you threw it in 4lo as in it came loose. But you mean as in you got power back. Okay.

__________________
Ryan - A good eye, a light foot, and a smart rig.
Bolt-ons are boring
AMERICAN JEEPER
My Build - http://www.wranglerforum.com/f118/pr...a00-74622.html
Rausch Creek Trip: 2014 Trip Coming Soon
GoldenSahara00 is offline   Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off




Download our Mobile App

» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 10:21 PM.


User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.1.0 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2015 DragonByte Technologies Ltd.

Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC