97 wrangler no start got spark no power to fuel pump - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ General Discussion Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 12-15-2009, 12:44 AM   #1
Jeeper
 
97rangler's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: sequim washington
Posts: 24
97 wrangler no start got spark no power to fuel pump

so here it is hope your in for a long one. drove the jeep to work it didnt start when i went to go home. checked all the relays ADS fuel pump all that jazz and replaced the ADS. As for the fuel pump relay it was fairly new already. I have searched online for others with this problem and have heard every fix under the sun. All the relays, grounds, power to PD box. I replaced the fuel pump it works i tried it! I bypassed the relay by adding a jumper to the relay from the battery and the fuel pump came on, sure enough the thing starts and runs. if i put the relay back in it just cranks and the pump doesn't come on The only thing that i think is weird is the steering wheel doesn't lock anymore. I am wondering if something broke in the column and isnt sending the right signal to the PCM to tell it to let the pump come on... I dunno sounds weird, but it is a jeep. I replaced the CPS a while back about 10000 miles ago. I have heard that the CPS has a lot to do with letting the ECU work other systems. I tried hooking up an OHM meter to (CPS) and it didn't register, dont know if im an idiot or if the CPS is really not working properly. I know that all these systems need to work properly in order to let is start and run. Here is my idea bypass the relay with a switch and new relay and direct wire the pump, so all I have to do is turn on the switch and the pump will run! is this a good idea? has anyone done this before? Wish i had the money to drop in a new motor and harness and get rid off all the crap crysler put under the hood............PLEASE HELP ME im loosing my mindagain still banging my head oh and here are the essentials 97 wrangler( i know bad year) 2.5 liter squirrel cage(they work hard and im proud). 4th rebuilt automatic(does it get any worse!!) 4in lift 35's 4.56's

97rangler is offline   Quote Quick Reply
Old 12-15-2009, 01:10 AM   #2
Knows a couple things...

WF Supporting Member
 
Jerry Bransford's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Escondido, Calif.
Posts: 31,449
Images: 2
Reading an open at the crankshaft position sensor is good, that is a normal reading for it. My guess is that you either have a bad CPS, despite its good reading, or more likely since you already replaced the CPS 10k miles ago, your ignition coil has gone bad. My coil went bad on the trail back in May and gave me the same symptoms.

__________________
When you have a choice, buy American.

Jerry Bransford is offline   Quote Quick Reply
Old 12-15-2009, 02:59 AM   #3
Jeeper
 
97rangler's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: sequim washington
Posts: 24
first of all sorry for double posting, my bad. well its a screeming demon coil not just a parts house unit so i would hope it lasts for longer than 10K. it does have spark the only way I know this is i can bypass the relay by jumping directly from the battery to the plug in the power distribution box and the pump will run, it will start right up., i replaced the CPS and coil at the same time. along with wires plugs and cap and rotor
97rangler is offline   Quote Quick Reply
Old 12-15-2009, 03:16 AM   #4
Jeeper
 
97rangler's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: sequim washington
Posts: 24
also it threw this code p1389 No Auto Shutdown (ASD) Relay Output Voltage At PCM so i replaced the ASD that code has since gone, but i still have the problem
97rangler is offline   Quote Quick Reply
Old 12-15-2009, 10:44 AM   #5
Knows a couple things...

WF Supporting Member
 
Jerry Bransford's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Escondido, Calif.
Posts: 31,449
Images: 2
Quote:
Originally Posted by 97rangler View Post
well its a screeming demon coil not just a parts house unit so i would hope it lasts for longer than 10K.
The bad ignition coil I replaced this past May on the trail was a Screaming Demon.
__________________
When you have a choice, buy American.

Jerry Bransford is offline   Quote Quick Reply
Old 12-15-2009, 02:05 PM   #6
Jeeper
 
97rangler's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: sequim washington
Posts: 24
hmm well did you have a little bit of spark or nothing at all, i have spark. i just dont have fuel. i can get the pump to work by bypassing the relay the jeep will turn over and run so i know i have spark.
97rangler is offline   Quote Quick Reply
Old 12-15-2009, 03:17 PM   #7
Jeeper
 
97rangler's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: sequim washington
Posts: 24
i guess i feel like a tool, but its running now i cleaned the shit out of all the connections with electric cleaner and a wire brush. sure enough damn thing started i guess it was the cleaner that did it. thanks for the help with the idea i am glad to see jeepers helping jeepers. much thanks
97rangler is offline   Quote Quick Reply
Old 02-02-2010, 05:58 PM   #8
Jeeper
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 68
My jeep was sitting for about 2 weeks, I tries starting but it woundn't turn over. Every time I let go of the key it woud stop trying to turn over completelly. I found myself holding the key in the run position almost forcing it to run or turn over. Eventually after about a half hour it turned over. I let it run for a while it was good, but never drove it. I tried a few days later and got nothing. Just some clicking by the starter relay box but not even a click to the starter. I replaced the battery, starter, and starter relay...and still got nothing. ANY IDEAS???
Not sure if it could be the ignition coil? or what?
I have a 97 4.0
imowt is offline   Quote Quick Reply
Old 05-11-2011, 12:26 AM   #9
Jeeper
 
808state's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 34
I've got a crank/no start on my 93 sahara 4L V6, before it completely died it would start really rough, sometimes misfire..from a life time of racing dirtbikes I felt it had to be something with the gas, I've got spark, when I turn the key to I hear the ECM click but the fuel pump doesn't prime, it's got a full tank of gas so I don't really want to drop the tank but I will if I get a few opinions. I'm thinking bad ground or something on the fuel pump, sometimes it growls and sometimes it doesn't. I replaced alternator, battery, terminals, fuel filter, spark plugs, plug wires...and now I don't hear the fuel pump turning on. She cranks like a cherry but refuses to start, every fifth time or so she will stutter like she is about to start but never does..ideas?
__________________
aloha e a hui hoe
808state is offline   Quote Quick Reply
Old 05-11-2011, 09:21 AM   #10
Jeeper
 
Shelby427's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Lakeland FL and Hooversville PA
Posts: 2,127
Start with the basics. An engine needs air, fuel, spark, compression to run.

Not familiar with the 93 set up is carb or fuel injected?

Check for spark, compression, and fuel first, see which one you don't have.

If it's fuel, none at the plugs, work backwards to see where it stopped.

Fuel to the carb or injectors? No, fuel to the filter? No, can't hear the pump run? No

Then go to what feeds the pump. Relay working? power to the relay? Jump the relay and see if the pump kicks on. Yes? Find what feeds the relay if there is no juice going to it or it's not kicking on. Could be a bad relay, or something like a bad crankshaft position sensor not signalling the ecm to fire up the pump, bad ecm, poor connections, etc.


Sounds like what we call "Shotgunning", throwing parts at it till it runs. That can get expensive real quick. You are better off spending time diagnosing the problem to find the fault then taking shots at what it might/might not be.
__________________
97 Sahara, 74 Renegade, 72 CJ5, 55 Willy's (the Beast) Boss 302, 6:34 gearing, Bose 901 speakers.
God I miss that Jeep. Forgot the kinda Jeep, 80 SX4.
Shelby427 is offline   Quote Quick Reply
Old 05-11-2011, 04:50 PM   #11
Jeeper
 
808state's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 34
93 Sahara is fuel injected, got compression and spark, how would I jump the relay?
__________________
aloha e a hui hoe
808state is offline   Quote Quick Reply
Old 05-11-2011, 08:34 PM   #12
Jeeper
 
Shelby427's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Lakeland FL and Hooversville PA
Posts: 2,127
12 volt jumper wire to the power feed wire on the pump. Gives direct voltage to the pump, eliminates the relay and the feed circuit to the relay.
__________________
97 Sahara, 74 Renegade, 72 CJ5, 55 Willy's (the Beast) Boss 302, 6:34 gearing, Bose 901 speakers.
God I miss that Jeep. Forgot the kinda Jeep, 80 SX4.
Shelby427 is offline   Quote Quick Reply
Old 05-11-2011, 10:41 PM   #13
Jeeper
 
808state's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 34
word. I pulled off the fuel line at the fuel rail and the filter, no gas coming out while cranking. I'm about to cut off a bolt that the previous owner decided to strip the sh*t out of so I can drop the tank and get at the stuff I need to. Can I take the fuel pump out and test it in my hand? or does it need to be in the tank? Also, I'm a journeyman electrician, would regular 12/2 wire work (the wire that is used for regular lights and outlets) or would I need a bigger size? I think I've got some 6 and 8 wire around here somewhere..

__________________
aloha e a hui hoe
808state is offline   Quote Quick Reply
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Fellow Ohio Jeepers Help fick15 Ohio Jeep Forum 11 01-19-2010 10:56 PM
Low fuel pressure with new fuel pump & filter crbnfbr YJ Tech Forum 0 11-08-2009 06:33 PM
1992 Wrangler Won't Start zhenke YJ Tech Forum 8 08-16-2009 04:19 PM
I'm guessing fuel pump yjswampthing YJ General Discussion Forum 1 08-29-2006 08:13 AM
1999 Jeep Wrangler cranks and no start troymach1one TJ Tech Forum 1 07-10-2006 10:02 AM



» Network Links
»Jeep Parts
» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 05:36 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC