98 TJ Wire harness questions - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ General Discussion Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 04-07-2013, 04:04 PM   #1
Jeeper
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 44
98 TJ Wire harness questions

Ok... so, I have a post on here about 2.5 engine help as well, so plz check that out for further info...

I've replaced my camshaft position sensor thinking that might be the real issue before replacing the crankshaft position sensor.

The question I have here is.... When I ordered my Camshaft sensor, I ordered the part for a 98. Trouble is, it's a 99 harness. Now, does that mean that ALL of the parts/sensors I need to order should be 99 as well? Or will it be on an "as needed" basis?

I'm pretty shure my CPS is gone, and I'm just wondering if I should order it for a 98, or 99? And how can I tell without pulling the dang harness apart and checking all of the adapters etc each time I try to order something.

I know that after a certain month of the year, manufacturers start putting the NEW year parts on the OLD year vehicle etc. Could this be the case with my jeep?

djjd76 is offline   Quote Quick Reply
Old 04-07-2013, 04:19 PM   #2
Jeeper
 
General Confusion's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Waltham Abbey, England
Posts: 210
As far as I am aware, Jeep didn't actually build any Wrangler in 99. I have what is known as a 99 TJ, but if I check on anything and according to the build sheet, VIN etc, it is a 98.

I should think you will be OK with what you have ordered.

__________________
Bury me with my Jeep.........There isn't a hole it hasn't got me out of yet!!!!

99 TJ. 2" Old Man Emu Suspension Lift. 1.5" Body Lift. 1" Motor Lift
Warn Rock Crawler Front & Rear Bumpers. Come-Up 9500i Winch.
31 x 10.5 x 15 BFG Mud Terrains and some other stuff.
General Confusion is offline   Quote Quick Reply
Old 04-07-2013, 04:28 PM   #3
Jeeper
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 44
Ok.... sorry, it's a 98 TJ... And some of the harness' have been for a 99
djjd76 is offline   Quote Quick Reply
Old 04-07-2013, 04:37 PM   #4
Jeeper
 
General Confusion's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Waltham Abbey, England
Posts: 210
Please don't apologise. I was just saying that I don't think you will have a problem with the difference in build dates.

However, it is a Jeep. They never seem to make things simple.
__________________
Bury me with my Jeep.........There isn't a hole it hasn't got me out of yet!!!!

99 TJ. 2" Old Man Emu Suspension Lift. 1.5" Body Lift. 1" Motor Lift
Warn Rock Crawler Front & Rear Bumpers. Come-Up 9500i Winch.
31 x 10.5 x 15 BFG Mud Terrains and some other stuff.
General Confusion is offline   Quote Quick Reply
Old 04-07-2013, 06:39 PM   #5
Jeeper
 
RUBI 4 MY MRS's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: California/Nevada
Posts: 1,325
What is the problem that makes you think you need a cam (or crank) sensor?

Engine not starting since the harness was replaced??
__________________


'05 Rubi TJ Unlimited
'93 Toyota 4Runner
RUBI 4 MY MRS is offline   Quote Quick Reply
Old 04-11-2013, 09:36 PM   #6
Jeeper
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 44
Well.... its a long story lol. The short version is... the jeep was running fine. Pulled i to the gas station and put fuel in. Jeep instantly ran like crap. Figured it was bad gas or got some junk from the tank. Put in dry gas and injector cleaner. Jeep ran rough and started hard for another day and a half. Since at the end of that half day on the way back from work it ran the best it had since i have owned it. For about six miles. Parked it. And it hasnt fired back up since. Since then i have replaced both cam and crank sensors. And have ran i to it being multiple year harnesses. The cam sensor was for a 99 after two trips to the parts store. The crank sensor seemed to be fine when ordering a 98. I have a spark at the plug. Fuel in the rail. And all of the fuses check out. But it simply will not start. Itll turn over till ya run the battery dead but wont start.
djjd76 is offline   Quote Quick Reply
Old 04-12-2013, 12:48 AM   #7
Jeeper
 
RUBI 4 MY MRS's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: California/Nevada
Posts: 1,325
Since you have spark try opening the throttle when cranking & see if it will start. If not then try putting gas in the throttle body & try starting it that way.

__________________


'05 Rubi TJ Unlimited
'93 Toyota 4Runner
RUBI 4 MY MRS is offline   Quote Quick Reply
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off




» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 03:31 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC