99 TJ Sahara electrical issues? Help!!! - Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ General Discussion Forum

Join Wrangler Forum Today



Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 04-24-2012, 05:40 PM   #1
Newb
 
Join Date: Mar 2012
Location: Columbus IN
Posts: 3
TJ_BEN is on a distinguished road
99 TJ Sahara electrical issues? Help!!!

Hello! for one im new to this forum. ive looked a bit and i couldnt seem to maybe find the same issue im having but idk. maybe i didnt work hard enough. Alright! so i bought my 99 TJ Sahara with about 89k on it. Well on my way home from buying it the speedo and tach dropped to zero but the engine was still runing and i was doing about 65 down the interstate. I just gave it alittle "love tap" and they popped back on. well since i got it its been doing that alot less after ive tinkered with it alot but now for some reason when i turn on the turn signal and brake at the same town the turn signal (doesn't matter which direction) stops blinking and just stays solid. Ive checked my 4 ways and turn signals without braking and they work perfectly fine. and this is a intermediate problem, so sometimes it happens and sometimes it doesn't.
I am just hoping maybe someone else has had the same issue and can somehow help me out. any suggestions would be amazing.

Alittle back ground on me though. This is my first jeep. Always wanted one but was to caught up on building my cars and going fast to stop and buy a jeep. now im here with a Jeep and loving everyminute of it! just want to get all the little things out of the way and clean everyhting up before i start setting it up with barfenders and getting it trail ready.
Thanks again and any help would be amazing!
TJ_BEN is offline   Quote
Old 04-24-2012, 05:49 PM   #2
Jeeper
 
sparky's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Phila
Posts: 2,653
sparky is on a distinguished road
It's a commom problem but always worded differently, so searching is tough. There are a number of threads on this issue though.

The electrical connectors to the dash module get corroded / aren't seated fully. Take your dash apart. There are two electrical connectors on the back. Pull them off, and clean the contacts, no abraisives, they are lightly plated. Use a electrical "contact cleaner". They can be bent very very lightly to tighten up the contact. Reassemble.

sparky is offline   Quote
Old 04-24-2012, 05:54 PM   #3
Jeeper
 
bwpilot20's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 61
bwpilot20 is on a distinguished road
My jeep did the same thing when I first bought it. Remove the dash cluster and clean the plugs and the prongs with electronic parts cleaner. Also make sure all the prongs are making contact inside the plugs and aren't bent down. Then reassemble the dash carefully to make sure there is nothing cockeyed going on that would put pressure on the cluster.

I thought about using dielectric grease but elected not to and to test it first... Sure enough I've been problem free since last Nov. you can use dielectric grease if you want as some extra insurance...
__________________
2000 TJ 4.0, NV3550, NP231, D30/35, 3.07's
bwpilot20 is offline   Quote
Old 04-24-2012, 05:55 PM   #4
Jeeper
 
bwpilot20's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 61
bwpilot20 is on a distinguished road
Lol, ^ he beat me to it while I was typing
__________________
2000 TJ 4.0, NV3550, NP231, D30/35, 3.07's
bwpilot20 is offline   Quote
Old 04-24-2012, 05:56 PM   #5
Jeeper
 
Kevbz's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: O'Fallon, MO
Posts: 1,651
Kevbz is on a distinguished road
everyone is on the right track...here a write up on it.

TJ Jeep Problem with Instrument Guages.

the only thing i would change is when he says a 15 degree twist...i describe it more as a push to one side about a millimeter or two...

its kinda like when a plug in your house is worn and loose and you squeeze the prongs together so they hold them selves in the outlet....same concept only you are moving them all to one side a bit so they hug the connector a bit more.
__________________
Semper Fidelis

Molon Labe

And all those other Latin and Greek phrases that mean don't mess with me, I am a bad ass that knows Latin and greek phrases!
Kevbz is offline   Quote
Old 04-24-2012, 06:02 PM   #6
Jeeper
 
chop110's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: TX
Posts: 455
chop110 is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by sparky View Post
It's a commom problem but always worded differently, so searching is tough. There are a number of threads on this issue though.

The electrical connectors to the dash module get corroded / aren't seated fully. Take your dash apart. There are two electrical connectors on the back. Pull them off, and clean the contacts, no abraisives, they are lightly plated. Use a electrical "contact cleaner". They can be bent very very lightly to tighten up the contact. Reassemble.
x2. Same thing happened to me. The whole instrument panel disconects as one assembly. Your blinkers maybe a different story. They may need some terminal cleaning as well, but if they get worse (Like mine did... they stayed solid with or without the brake), you will need to replace them.

Welcome to the wonderful world of Jeeps, where prolonged cabin exposure to the elements will eventually unearth all kinds of electrical gremlins.
__________________
Check out my build thread:

My stretched body TJ-6 build
chop110 is offline   Quote
Old 04-25-2012, 08:31 AM   #7
Newb
 
Join Date: Mar 2012
Location: Columbus IN
Posts: 3
TJ_BEN is on a distinguished road
Thanks guys i'll take another look tonight. alota help!
TJ_BEN is offline   Quote
Old 04-25-2012, 03:37 PM   #8
Jeeper
 
dolson60174's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Helena, MT
Posts: 188
dolson60174 is on a distinguished road
yeah owning a jeep is the best...the problem is that damn Money tree that grows in my back yard is drying up!!!!!

__________________
-It's not how far you go, it's how go you far.
-Dave Marschack

●|||||● Jeep on!

dolson60174 is offline   Quote
Reply

Tags
electrical issues , help! , noobie , tj issues

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off




Download our Mobile App

» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 02:13 PM.


User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.1.0 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2016 DragonByte Technologies Ltd.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2016 DragonByte Technologies Ltd.

Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC
« Back

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner