clicking/tapping upon acceleration 97 2.5 tj...HELP!! - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ General Discussion Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 06-02-2012, 07:21 AM   #1
Newb
 
jblaznik's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Ocala, FL
Posts: 10
clicking/tapping upon acceleration 97 2.5 tj...HELP!!

very annoying, loud tapping/clicking from engine upon immediate start-up, then upon acceleration only. Read some from forum(s); checked the exhaust manifold, found a missing top/left bolt..replaced and tightened other manifold bolts along with visual for cracks...no luck, tapping still there. Tried the 'ole screwdriver at the end of a hose diagnosis trick..can't find the sound. Figured with that method on the valve cover, a sticky lifter would be easy to hear...nope. sound coming from back of motor, mid way down i think. Any ideas or similar discoveries out there? I'm frustrated!!

jblaznik is offline   Quote
Old 06-02-2012, 07:24 AM   #2
Newb
 
jblaznik's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Ocala, FL
Posts: 10
....oh yea, also did an engine flush and oil change...no change.

jblaznik is offline   Quote
Old 06-02-2012, 07:31 AM   #3
Newb
 
Join Date: May 2012
Location: Illinois
Posts: 8
Is it only happening at low rpms upon acceleration? Does it sound like a rattle coming from the firewall?
rpk73 is offline   Quote
Old 06-02-2012, 07:55 AM   #4
Jeeper
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 141
This sounds like the sound I have been getting although mine seems to be when the Air Conditioner is on. It is intermittent comes on after start-up then seems to go away although might come back. I double checked the oil level, hood rubber gaskets, engine top cover. Seemed to diminish after I topped the oil up (1/3 quart down), but returned.
This is on my 2012 JKU Sahara with auto air. 2500 miles, November 2011 build.
I went back to the dealer but noise was not there when I brought it in. I did not want to leave it for days for it to arrive on a road test. I figure I'll bring it back when I hear it. I will be changing over to synthetic oil in another 500 miles (1st change at 800 miles dino oil), perhaps that will make a difference.
Lew
Barrier is offline   Quote
Old 06-02-2012, 08:00 AM   #5
Newb
 
jblaznik's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Ocala, FL
Posts: 10
Quote:
Originally Posted by rpk73 View Post
Is it only happening at low rpms upon acceleration? Does it sound like a rattle coming from the firewall?
doesn't sound like a rattle....noise is at all rpms.
jblaznik is offline   Quote
Old 06-02-2012, 01:08 PM   #6
Newb
 
jblaznik's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Ocala, FL
Posts: 10
using a stethoscope, i found the clicking noise where the back (far right) injector when into the block....unplugged that switch and the noise went away. Does that mean a rod problem? No significant lifter noise from top of valve cover...still frustrated.
jblaznik is offline   Quote
Old 06-02-2012, 01:26 PM   #7
Jeeper
 
wwch99tj's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Felton Delaware
Posts: 5,189
Could be a broken piston skirt
wwch99tj is offline   Quote
Old 06-02-2012, 02:28 PM   #8
Jeeper
 
Moody715's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 96
Quote:
Originally Posted by wwch99tj
Could be a broken piston skirt
I would agree here! I had the same problem last october and ended blowing a head gasket and rebuilding my engine. I would really look into fixing it before it becomes a bigger (more expensive) problem.

Turned out mine was a broken piston skirt and if you run it like that you WILL scar up the inside of the piston walls bad
Moody715 is offline   Quote
Old 06-02-2012, 02:59 PM   #9
Jeeper
 
wwch99tj's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Felton Delaware
Posts: 5,189
Quote:
Originally Posted by Moody715

Turned out mine was a broken piston skirt and if you run it like that you WILL scar up the inside of the piston walls bad
That's the same thing that happened to mine, I ended up replacing the engine last march

wwch99tj is offline   Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off




Download our Mobile App

» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 10:23 AM.


User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.1.0 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2015 DragonByte Technologies Ltd.

Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC