erratic - Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ General Discussion Forum

Join Wrangler Forum Today



Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 08-04-2012, 07:13 PM   #1
Newb
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 5
dgriff10 is on a distinguished road
Unhappy erratic

i recently purchased a 98 wrangler sport 4.0 l in CA and drove it back to las vegas. it made the trip fine, but just today the idle was erratic and above 1200 rpm at a stop and then would drop. also while driving the were hesitation and bucking through every gear. wasn't sure i was going to make home. any ideas on ware to start would be appreciated. i am new to the jeep world and was having a blast until this happened.
dgriff10 is offline   Quote
Old 08-04-2012, 07:58 PM   #2
Jeeper
 
Join Date: Jun 2012
Location: Central Washington
Posts: 1,207
camarozz is on a distinguished road
Lots of things can cause that...

first, give us all the specs of the rig, ie what trans, any mods and the like.

Second, it sounds like it could be a vacuum issue or it could be a sensor like the MAF(assuming it has one). Check for cracks in any and all air plenums, and all the vacuum lines, it will be the easiest fix if it ends up being something like that.

__________________
Gotta stand by all you cool guys... Maybe it'll rub off?!
camarozz is offline   Quote
Old 08-04-2012, 08:03 PM   #3
Newb
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 5
dgriff10 is on a distinguished road
Unhappy irrattic

its actually a tj i posted in the wrong area. standard trani, no mods, and progressively got worse...thanx for standing by the newbs i'm a quick learner
dgriff10 is offline   Quote
 
Old 08-04-2012, 08:20 PM   #4
Jeeper
 
Join Date: Jun 2012
Location: Central Washington
Posts: 1,207
camarozz is on a distinguished road
no problem, good luck.
__________________
Gotta stand by all you cool guys... Maybe it'll rub off?!
camarozz is offline   Quote
Old 08-06-2012, 12:14 AM   #5
Newb
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 5
dgriff10 is on a distinguished road
I replaced the plugs with Champions(same as what was in it), #6 looked the worst with some carbon build up. All of the electrodes were worn(rounded off).

Still had had high idle and "stuttering" when lightly touching the gas pedal. I cleaned the IAC and throttle body, and checked the map sensor elbow.

Did alot of reading and eventually tested the TPS and the numbers were way off from this post:

Testing TPS Sensors - Quadratec Jeep Forum

I went and bought an AZ TPS, K&N drop in, and oil and filter to do a oil change because it needed it.

TPS was the fix, idle came down and no more stuttering/bucking, noticeable power gain too.

Thanks for the help!
dgriff10 is offline   Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off




Download our Mobile App

» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 07:54 AM.


User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.1.0 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC
« Back

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner