Shakes at start-up - Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ General Discussion Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 07-16-2012, 11:09 AM   #1
Jeeper
 
juliana's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Chicago
Posts: 52
Question Shakes at start-up

this is for '99 TJ 4L

for the first 2-5 min after i turn her on she's going through some serious shakes - from almost stalling to raving. if i hit the gas, she doesn't respond much, but the shake time shortens a little. if i start driving during that time, it feels as if i constantly hit and release the gas pedal. after 2-5 min of the shakes everything is back to normal - and stays that way until i turn her off. if i restart her after a short while she goes through the same thing, even though the motor is still hot.


she just had her throttle body cleaned, plugs and wires replaced, and got new distributor and starter in the process (grrrrrrrrrr). the jeep dude that did the maintenance couldn't adjust the timing right (no tools for that), so she ended up in the shop just for that. she was running perfectly for the couple following weeks, the shakes started a little over a week ago and are disturbingly consistent. "check engine" light is not on.

i have "sea foam" in her gas for the last week, i was thinking maybe dirty fuel injectors have something to do with the shakes, but so far the additive made no difference.

juliana is offline   Quote
Old 08-16-2012, 09:03 PM   #2
Jeeper
 
juliana's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Chicago
Posts: 52
just want to post this for future reference... it was a bad O2 sensor.

__________________
"It's not the size of the lift, it's the articulation!" - Lil ED
juliana is offline   Quote
Old 08-16-2012, 09:21 PM   #3
Jeeper
 
hagler123's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Tuscaloosa, Alabama
Posts: 338
This has been happening to me recently! I have a 2001 sport 4.0L and at start up it will have a rough idle and shake a bit then the check gauges light will come on and with a press to the gas pedal it will have no response for about 30 seconds and then it'll kick in and drive perfectly fine!
hagler123 is offline   Quote
Old 08-23-2012, 01:14 AM   #4
Jeeper
 
juliana's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Chicago
Posts: 52
could be the same problem. i didn't have rough idle though, i had rough first 5 minutes - idle or driving, didn't matter.

how is your gas mileage?
__________________
"It's not the size of the lift, it's the articulation!" - Lil ED
juliana is offline   Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off




Download our Mobile App

» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 08:55 AM.


User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.1.0 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2015 DragonByte Technologies Ltd.

Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC