similar tj perf issues - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ General Discussion Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 10-13-2005, 11:05 AM   #1
Jeeper
 
Join Date: Apr 2005
Location: Tucson Az
Posts: 24
similar tj perf issues

I have similar issues to a previous listing except that it is super hard to start (usually requireing gas pedal movement). When cold, idles ok (or as good as it always has) but I have to feed throttle real slow or it tries to die. It It is progressively getting worse. It is now getting to the point where it doesnt seem to get usable till i get most the way to work. It was throwing a code 11 for camshaft or crank shaft position sensor, but not setting the check engine light, just has been lighting the check guages light briefing upon actual starting. It is also thowing a code 47, but that says something about charge systeme too low (doesn't seem to fit). I changed the crank sensor (last weekend), little help. I have changed plugs, wires, cap, rotor, throttle pos sensor, idle air sensor all in the last 10k miles. There seems to be a small exhaust leak forward of the cat. One more wierd thing, running the engine jams the garage door opener frequency, this started happening. when the hard starting stuff started hapening. Also, It passes emissions well in the normal on all parameters. MY thoughts were leading me to fuel injectors, pressure reg or fuel pump till I saw the previous post . Any thoughts? I need to get this nailed this weekend, or I can't do a major trip over the we of the 21ts. HELP!!!

__________________
Martin Kebschull
97 2.5, 4:1 xfer/sje, cv drive shaft, 3 in lift, adj control arms and trackrods, 33x10s, '03 rubi d44 f/r 4.88:1
tucson97 is offline   Quote
Old 10-13-2005, 11:14 AM   #2
Jeeper
 
Join Date: Apr 2005
Location: Tucson Az
Posts: 24
forgot to add, the front o2 sensor has been changed and this is the 2.5l 4 cyl engine

__________________
Martin Kebschull
97 2.5, 4:1 xfer/sje, cv drive shaft, 3 in lift, adj control arms and trackrods, 33x10s, '03 rubi d44 f/r 4.88:1
tucson97 is offline   Quote
Old 10-15-2005, 05:46 PM   #3
Jeeper
 
Join Date: Aug 2005
Location: Maine
Posts: 73
Turn the key to run, not start. Listen for a couple seconds to see if the fuel pump is coming on to pressurize the line. The pump is supposed to have a valve to keep fuel from running back when the Jeep is off, but if the valve isn't working you may be starving at start-up. If you hear it run, then after 2-3 seconds start the Jeep to see if it's any better.

There also was, and may still be a thing called a fuel pump ballast resistor that reportedly, upon its failure, would allow Jeeps to start but would not allow them to continue to run. The garage door thing indicates some electrical relationship.

Brainstorming along that line, is it possible your battery or your alternator is junk and you aren't maintaining a constant current to the computer so it is having trouble regulating fuel/air mix?

And, it sounds like you are running lean on start up. Is your throttle body clean? I don't know if your engine has a cold start valve or cold start fuel injector. I had that on a 4 cyl VW in college years ago. It shot extra gas on start up. When it went my experience was similar to what you describe... uh, not including the garage door issue.
jeepmutt is offline   Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Engine Issues.... CimJeep TJ Tech Forum 1 01-16-2009 04:32 PM
Brake issues... lap49X TJ Tech Forum 19 11-21-2008 11:23 PM
Oil issues that effect us all richp General Jeep Discussion 5 06-28-2007 07:53 AM



Download our Mobile App

» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 10:46 PM.


User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.1.0 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2015 DragonByte Technologies Ltd.

Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC