Start up Problems - Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ General Discussion Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 03-17-2012, 07:14 PM   #1
Jeeper
 
stritt45's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 90
Start up Problems

Hey guys I got a 2000 Jeep Sahara, 4.0, automatic. Recently the jeep isnt starting on the first crank. I turn the key and it will try to fire up for a a few seconds, I release the key and then do it again and it fires up right away. Now it only does this when its cold. If I were to turn it off it would fire up right away. I was thinking maybe it has something to do with the fuel pump? I mean the starter is working and I have power so I ruled out all that. All I can think of is the fuel pump or something to do with the fuel pressure. If anyone has experience with this or knows whats going on I would appriciate any help. Thanks guys!

stritt45 is offline   Quote
Old 03-17-2012, 08:20 PM   #2
Jeeper
 
I-Want-A-Jeep's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 650
Next time try turning the key to ON for a few seconds then turn it off, then turn it on again and try to start. If it fires right up then it's some sort of fuel priming issue. When you turn the key ON, the pump will prime the lines.

Could be fuel filter (cheap and easy). Could be the pump though generally speaking, when a pump goes, it just goes.. And if it were pump I'd think you'd notice symptoms other times than starting..
I-Want-A-Jeep is offline   Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cold Start Engine Noise JeepOnTheRock JK General Discussion Forum 9 10-06-2012 07:45 AM
Power to the stereo problems JLaw1443 YJ Tech Forum 19 03-22-2012 08:46 AM
No Back-up Lights Crown King TJ General Discussion Forum 7 03-19-2012 09:35 AM
Old 93' power problems after warmup VincentC804 YJ Tech Forum 3 03-18-2012 10:16 PM
changed 93 fuel pump ,wont start!! 4bratsdad YJ Tech Forum 20 03-17-2012 08:41 PM



Download our Mobile App

» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 08:53 PM.


User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.1.0 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2015 DragonByte Technologies Ltd.

Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC